ΤΟΠΙΚΑ

Πληρώνουν τσουχτερά ενοίκια οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι

πληρώνουν-τσουχτερά-ενοίκια-οι-μετακ-368494

Σε πολλές περιοχές δεν δόθηκε παράταση

Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να πληρώσουν υψηλότερα μισθωτήρια και ζητούν παράταση των βοσκοτόπων που ήδη είχαν νοικιάσει.

Βάση υπουργικής απόφασης κτηνοτρόφοι που έκαναν χρήση του ίδιου βοσκότοπου για πάνω από 3 έτη κατά την πενταετία 2010-2014, λαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις ίδιες εκτάσεις εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στην αίτησή τους. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να ενοικιάσουν τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια με δημοπρασίες.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν παράταση ενός χρόνου στα συμβόλαια ενοικίου που έχουν υπογράψει διότι όπως τονίζουν «εάν φέτος με το πρόβλημα που υπάρχει στα βοσκοτόπια οδηγηθούμε σε δημοπρασίες θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις τιμές ενοικίου. Εχουμε παραδείγματα με βοσκοτόπια φτάνουν με τις δημοπρασίες στα 3,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ το προηγούμενο έτος τα ίδια βοσκοτόπια ήταν νοικιασμένα με 60 λεπτά το στρέμμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή να μην μπορούν να ανέβουν στα βουνά για να βοσκήσουν τα ζώα τους».

Οι μετακινούμενοι βοοτρόφοι μέχρι τώρα μπορούσαν να νοικιάζουν τα βοσκοτόπια σε μια προσιτή τιμή. Οπως όμως υποστηρίζουν μόλις ορισμένες δημοτικές αρχές είδαν ότι υπάρχει έλλειψη στα επιλέξιμα βοσκοτόπια προσπαθούν να βγάλουν κέρδος με αποτέλεσμα να πληρώνουν υψηλά ενοίκια σε μία περίοδο που ο κλάδος της κτηνοτροφίας πλήττεται σημαντικά και κινδυνεύει με αφανισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου