ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ με τα πιστοποιητικά νόσησης

αλαλούμ-με-τα-πιστοποιητικά-νόσησης-367870

Αλαλούμ επικρατεί με τα πιστοποιητικά νόσησης που είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις που απασχολούνται, ώστε να μην κινδυνεύουν με πρόστιμο οι ίδιοι αλλά και οι εργοδότες που ελέγχονται αναφορικά με τους εμβολιασμούς.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που απευθύνθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανέφεραν ότι έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, χωρίς να έχουν όμως σαφή απάντηση για το διάστημα που έχει ισχύ ένα πιστοποιητικό νόσησης.

Για παράδειγμα εργαζόμενος σε τοπική ιδιωτική επιχείρηση νόσησε από κορονοϊό τον περασμένο Απρίλιο. Μπήκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έβγαλε το πιστοποιητικό νόσησης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το πιστοποιητικό έχει ισχύ για ένα εξάμηνο, όσο εκτιμάται ότι διαρκούν τα αντισώματα της φυσικής νόσησης. Ακολούθως συνιστάται ο εμβολιασμός για να μπορεί ο οργανισμός να είναι πλήρως θωρακισμένος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι «καλυμμένος» με το πιστοποιητικό νόσησης μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Και όμως…στο πιστοποιητικό που εξέδωσε από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης επισημαίνεται ότι «η βεβαίωση ισχύει μέχρι 11-2-2022».

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων εργασίας και ψηφιακής διακυβέρνησης, όμως οι εξηγήσεις που μου δίνονται είναι διφορούμενες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κίνδυνος να τιμωρηθώ με πρόστιμο ή όχι», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γ.Ζ., υπογραμμίζοντας το θολό τοπίο που επικρατεί στο θέμα.

Σημειώνεται πως από τις 13 Σεπτεμβρίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι υποχρεωτικά υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ (rapid), με δική τους ευθύνη αλλά και δικά τους έξοδα.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν θα υποβάλλεται σε test ή δεν θα το δηλώνει στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι δηλαδή εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των test.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του test μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Η υποχρέωση από πλευράς των εργαζομένων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου