ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφές σε καλλιέργειες

καταστροφές-σε-καλλιέργειες-367856

Σε απόγνωση οι καλλιεργητές στο Ανατολικό Πήλιο, με τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, να προκαλούν ζημιές σε μήλα και κάστανα. Σε αυτοψία που πραγματοποίησαν σε Ζαγορά, Μακρυράχη και Πουρί, διαπιστώθηκαν ζημιές στην παραγωγή που δεν είχε συγκομιστεί.

Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης, η δυνατή νεροποντή που διήρκεσε τρία μερόνυχτα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, είχαν ως αποτέλεσμα να κείτονται στο έδαφος μήλα που βρίσκονταν στη διαδικασία της συγκομιδής. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν, στο μεταξύ, και στα κάστανα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαδάκης, λόγω του μεγάλου όγκου της βροχής, τα κάστανα χτυπήθηκαν και άνοιξε ο φλοιός, σε όλες τις περιοχές του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

Αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα για μια ακόμη φορά οι αγρότες, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα προβλήματα δημιουργούνται διαρκώς, διότι δεν υπάρχουν σωστές υποδομές», καλώντας την πολιτεία, την περιφέρεια Θεσσαλίας και το δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των αγροτών.

Εξαιρετικά ανήσυχοι οι καλλιεργητές μετά την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς να επισημαίνει ότι η αγροτική οδοποιία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη τη μετάβαση στα κτήματα.

«Ποτάμια με νερό συμπαρέσυραν τα κάστανα» όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργαδάκης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι πρέπει να θωρακιστεί η περιοχή, για να εκλείψουν οι εικόνες της καταστροφής στο μέλλον.

«Το κάστανο επηρεάζεται ούτως ή άλλως με τη βροχή. Είχαμε μείωση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας, τώρα με τη βροχή έχει «σχιστεί» ο καρπός σε πολλές περιοχές και είναι απαραίτητη η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς που έχουμε υποστεί» τονίζει.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν, στο μεταξύ, και στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, με τον Θωμά Δάμτσα, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι έχουν υποστεί ζημιές αποθήκες ελαιοκαλλιεργητών λόγω της πτώσης φερτών υλών στο Προμύρι και σε άλλες περιοχές του Νοτίου Πηλίου.

Βαθιές πληγές έχει υποστεί, στο μεταξύ, και η αγροτική οδοποιία, με τον κ. Δάμτσα να επισημαίνει ότι «υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές σε αγροτικούς δρόμους και οι αγρότες δεν μπορούν να πλησιάσουν τα κτήματά τους». Με την διαδικασία της αυτοψίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αγρότες του Πηλίου ζητούν αποζημιώσεις από την πολιτεία, για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το νέο χτύπημα που έχουν υποστεί.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου