ΤΟΠΙΚΑ

Η πρόληψη απομακρύνει τον κίνδυνο

η-πρόληψη-απομακρύνει-τον-κίνδυνο-367812

Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε στο νερό όταν κολυμπούμε είναι πολλοί και μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό, αφού λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να χαθεί κάποιος, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό αποδεικνύεται πρακτικά από το θλιβερό απολογισμό των φετινών πνιγμών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας που ανέρχονται ήδη στους 9.

Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα, χωρίς να αφήνει σε πολλές περιπτώσεις περιθώρια αντίδρασης από το θύμα, ενώ είναι επιβεβλημένη η άμεση και γρήγορη διάσωσή του, προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος από πνιγμό ή ο «παρ’ ολίγον πνιγμός» που μπορεί να αποφέρει σοβαρές και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό. Για να αποφευχθεί ένα ατύχημα πνιγμού χρειάζεται ενημέρωση του κοινού, πρόληψη και συνεχή επίβλεψη των ατόμων που κολυμπούν, ιδιαιτέρως των παιδιών και των ηλικιωμένων που εμφανίζονται πιο ευάλωτα σε περιστατικά πνιγμών.

Η Κυριακή Σαμίου – Χαρμάνη, εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρεται στις βασικές οδηγίες ασφάλειας που αφορούν στη λήψη απλών μέτρων για την πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού.

Οπως εξηγεί η ίδια ένας πνιγμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να αφήνει μεγάλα περιθώρια στο θύμα να αντιδράσει, ενώ οι σπασμωδικές κινήσεις πανικού οδηγούν σε μεγαλύτερη κατάποση νερού. Ειδικά η εισρόφηση θαλασσινού νερού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πνευμονικού οιδήματος.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται πιο ευάλωτες στους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση κατάποσης νερού.

Περισσότερο ευάλωτα τα παιδιά

Ο πνιγμός από ατύχημα στα παιδιά αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο, ενώ είναι ένα από τα πλέον σιωπηλά ατυχήματα. Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα, λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης της προσοχής των γονιών είναι αρκετά για να πνιγεί ένα παιδί. Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε πνιγμό από ελάχιστη ποσότητα νερού καθώς δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους σωματικούς μηχανισμούς αντίδρασης σε περίπτωση κατάποση θαλασσινού νερού. «Το μικρό παιδί δεν θα καταλάβει ότι πνίγεται, θα το θεωρήσει φυσιολογικό, ότι είναι μια απλή βουτιά», εξηγεί η Κ. Σαμίου – Χαρμάνη. Ο πνιγμός στα παιδιά είναι αθόρυβος γιατί το παιδί δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ασφυξίας και δε θα καλέσει σε βοήθεια, μπορεί να συμβεί χωρίς πλατσουρίσματα, χωρίς φωνές για βοήθεια, χωρίς χέρια που ανεμίζουν πάνω από την επιφάνεια του νερού

Η ίδια τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η συνεχής επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς τους και αναφέρει σχετικά ότι «oι γονείς δεν πρέπει να αφήνουμε από τα μάτια μας τα μικρά παιδιά όταν βρίσκονται κοντά ή μέσα στη θάλασσα ούτε για ένα δευτερόλεπτο, καθώς μπροστά στα μάτια μας και στα ρηχά μπορεί να συμβεί το μοιραίο. Τα παιδιά πνίγονται στα ρηχά!» και συνεχίζει: «Ούτε τα παιδιά που γνωρίζουν καλό κολύμπι δεν πρέπει να ξεφεύγουν της προσοχής των γονιών, καθώς η θάλασσα δεν είναι πισινά. Είναι λάθος να αναθέτουμε το καθήκον επίβλεψης των μικρών παιδιών στα μεγαλύτερα παιδιά ή σε υπερήλικα άτομα».

Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα κατά τη διάρκεια του μπάνιου να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως υπόταση, ζάλη, εγκεφαλικά επεισόδια, και καρδιολογικά προβλήματα. Γι ‘αυτό οι ηλικιωμένοι όταν αποφασίζουν να μεταβούν στη θάλασσα χωρίς συντροφιά, πρέπει να φροντίζουν να κολυμπούν κοντά σε άλλους ανθρώπους ώστε να τους βοηθήσουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ένας ενήλικας μπορεί να πνιγεί σε λίγα εκατοστά νερό, εάν παραπατήσει και δεν μπορεί να σηκωθεί», συμπληρώνει η εκπαιδεύτρια.

Ενας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού είναι η κατανάλωση τροφής πριν το κολύμπι, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά 4 ώρες πριν. «Ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα όπως ένα φρούτο ή ένας καφές, εάν δεν έχουν περάσει τέσσερις ώρες από τη λήψη του, μπορεί να προκαλέσει αναρρόφηση με συνέπεια να επέλθει λαρυγγόσπασμος, διακοπή της αναπνοής και εν τέλει θάνατος. Ενώ σε άλλη περίπτωση, για τις ανάγκες της πέψης το αίμα συγκεντρώνεται στην κοιλιά με αποτέλεσμα τη μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου και της καρδιάς, γεγονός που οδηγεί σε λιποθυμία και καρδιακή ανακοπή», εξηγεί αναλυτικά η Κ. Σαμίου – Χαρμάνη.

Μαθήματα πρώτων βοηθειών

Ιδανική περίπτωση θα ήταν ο κάθε πολίτης να είναι ευαισθητοποιημένος στο θέμα και να έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών και διάσωσης. Η υπηρεσία αγωγής υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίνει τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτων βοηθειών στην πόλη μας, παρέχοντας ένα σύνολο από ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης και προσφέροντας κατάλληλη εκπαίδευση σε κάθε ηλικιακή και επαγγελματική ομάδα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Η παρακολούθηση γίνεται σε κλειστά τμήματα 10 -12 ατόμων και παρέχεται πιστοποίηση εκμάθησης.

Μάλιστα τα μαθήματα πρώτων βοηθειών δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις, ενώ ήδη ο Ερυθρός Σταυρός Βόλου έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία μαθήματα πρώτων βοηθειών σε μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού σε σχολεία της περιοχής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο του Eρυθρoύ Σταύρου Βόλου στο τηλ. 2421056001 και στο e-mail [email protected].

ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου