ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Αγοραστός: Προτεραιότητα στις αποζημιώσεις

κ-αγοραστός-προτεραιότητα-στις-αποζη-367714

Σε διαρκή επαγρύπνηση το έμψυχο δυναμικό Περιφέρειας και δήμων, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι και οι αποζημιώσεις από τις ζημιές». Προτεραιότητα αποτελούν οι αποζημιώσεις των πληγέντων και των παραγωγών, που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται τις προσεχείς μέρες.

Οι ζημιές στα κάστανα μπορούν να αποζημιωθούν με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, επιβεβαίωσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η καστανοκαλλιέργεια, που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για την περιοχή της Αγιάς και το Πήλιο, υπέστη συντριπτική ζημία από την επέλαση της «Αθηνάς», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καταστροφή της τάξης του 80% στα καστανοπερίβολα και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία, την περίοδο συγκομιδής της σοδειάς, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές και στις μηλοκαλλιέργειες σε Πήλιο και Αγιά.

«Διεκδικούμε γρήγορες, ορθές και δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η αποζημίωση για το κάστανο είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία των αποζημιώσεων σε Πήλιο και Αγιά. Από το νέο, διευρυμένο και με γρήγορες διαδικασίες πλαίσιο αποζημιώσεων της κρατικής αρωγής, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι άνθρωποι που είχαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Τα αντιπλημμυρικά έργα λειτούργησαν, οι υποδομές μας αποδείχτηκαν ανθεκτικές σε σχέση με τα ύψη ρεκόρ βροχής που καταγράφηκαν στις πληγείσες περιοχές. Δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούμε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για περαιτέρω έργα», σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του καιρικού φαινομένου, τόσο με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όσο και με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται στην περιοχή το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού καταγραφούν οι ζημιές, να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Σε διαρκή ετοιμότητα

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσίαζε χθες η Μαγνησία μετά την επέλαση της «Αθηνάς» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι επαρχιακοί δρόμοι δεν έκλεισαν. Τα έργα μας άντεξαν στην κακοκαιρία, διότι ακολουθήσαμε μια νέα τεχνική».

Μετά από γεωλογική έρευνα για την ιδιαίτερη μορφολογία του Πηλίου, συντάχθηκαν οι μελέτες «οι οποίες μας οδήγησαν σε έργα με πασσαλοπήξεις, που έχουν τη δυνατότητα της ευστάθειας και της αντοχής σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

«Επισκεφτήκαμε τα δύο σπίτια στη Μακρυράχη όπου σημειώθηκε κατολίσθηση. Δεν κινδύνευσαν, ευτυχώς, άνθρωποι. Φερτές ύλες έπεσαν και προκάλεσαν προβλήματα στα δύο σπίτια και σε παρακείμενα οχήματα» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «οι πληγέντες θα αποζημιωθούν. Θα υποβάλουν σχετικό αίτημα στον δήμο, για να αρχίσει η διαδικασία των αποζημιώσεων».

Κλείνοντας, συνέστησε επαγρύπνηση και διαρκή ετοιμότητα ενόψει του νέου κύματος που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, με το έμψυχο δυναμικό Περιφέρειας και δήμων να παραμένει στις επάλξεις.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου