ΤΟΠΙΚΑ

Αύγουστος και… περιμένουν οι λατόμοι

αύγουστος-και-περιμένουν-οι-λατόμοι-367523

Συνεχίζεται το μαρτύριο της ανεργίας και της αναμονής για εκατοντάδες επαγγελματίες του Δήμου Νοτίου Πηλίου, που εξαρτώνται οικονομικά από τη λειτουργία των λατομείων. Επί ένα και πλέον χρόνο στερούνται το μεροκάματο, παρά όμως τις υποσχέσεις τα λατομεία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Τους είχαν υποσχεθεί λύση μετά το περασμένο Πάσχα, η λύση μετατέθηκε για τον περασμένο Ιούνιο, ήρθε ο Αύγουστος κι ακόμη περιμένουν…

Το θέμα με τα κλειστά λατομεία είχε φθάσει μέχρι τη Βουλή λίγο πριν το Πάσχα. Είχαν προηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις των λατόμων στην έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή, με τους επαγγελματίες να διεκδικούν σθεναρά επιστροφή στα λατομεία και στο μεροκάματο.

Και παρά τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για άμεση αδειοδότηση των λατομείων Καλαμακίου, και τον Ιούνιο αδειοδότηση των λατομείων του Νεοχωρίου, τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Ο χρόνος περνά, τα λατομεία όμως εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Λατομείων και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Ευαγγελάκη, για το Καλαμάκι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εγκριθεί, η αδειοδότηση όμως «κολλά» στο να καθαρογραφεί η απόφαση, και αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία είναι που στερεί το μεροκάματο από δεκάδες οικογένειες.

Για το Νεοχώρι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατατέθηκε, είχε όμως ελλείψεις και χρειάστηκαν συμπληρωματικά έγγραφα.

Σε τελείως αρχικό στάδιο είναι η υπόθεση των λατομείων στη Συκή. Εκεί, ένα μπαζωμένο ρέμα φρενάρει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για να μπουν στα λατομεία οι λατόμοι, προϋπόθεση αποτελεί το ξεμπάζωμα του ρέματος.

«Περνά ο καιρός και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί. Η επαναλειτουργία των λατομείων, έχει κολλήσει. Προσωπικά δεν βλέπω να μπαίνουμε στα λατομεία ούτε τέλος του χρόνου. Από τον Σεπτέμβριο πάντως θα μεταβούμε στην Αθήνα κι αν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», ανέφερε ο κ. Ευαγγελάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου