ΤΟΠΙΚΑ

Κλιμακώνεται το τέταρτο κύμα – Μέρες Νοεμβρίου του 2020 βιώνει η Μαγνησία

κλιμακώνεται-το-τέταρτο-κύμα-μέρες-ν-366180

Στις δύσκολες μέρες του «μαύρου» Νοέμβρη του 2020, όταν τα κρούσματα κορονοϊού είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παραπέμπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ωρών αναφορικά με την πανδημία στη Μαγνησία.

Μετά από έναν σχεδόν ολόκληρο χρόνο, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, θέτοντας σε παρατεταμένη επιφυλακή τους φορείς.

Σε 24ώρες καταγράφηκαν 129 μολύνσεις στη Μαγνησία, 128 στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στις Β. Σποράδες.

Ο νομός βρίσκεται σε πολιορκία κορονοϊού, γεγονός που οφείλεται καθαρά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας σε στέκια ειδικά της νεολαίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επιπρόσθετος λόγος, που ενδεχομένως να έχει επηρεάσει αρνητικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις από νομό σε νομό, ήτοι δηλαδή από Λάρισα και Καρδίτσα, περιοχές που εδώ και αρκετές ημέρες είναι ήδη στο «κόκκινο».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι σαφές ότι κλιμακώνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι γιατροί φοβούνται πλέον ότι το επόμενο δεκαήμερο η διασπορά του ιού θα είναι μεγαλύτερη. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τότε θα μιλάμε σίγουρα για επανάληψη του «μαύρου» Νοεμβρίου του 2020, οπότε δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ΕΣΥ στο Αχιλλοπούλειο.

Θέμα χρόνου το άνοιγμα δεύτερης κλινικής

Μπορεί προς ώρας οι νοσηλείες στο Νοσοκομείο Βόλου να κινούνται σε αυξημένα επίπεδα, η κατάσταση όμως χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη, όσο το ισοζύγιο νέων εισαγωγών και εξιτηρίων δεν είναι αρνητικό. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, όλοι τους ανεμβολίαστοι, ενώ άλλοι 30 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική covid. Αν αυξηθούν οι εισαγωγές ασθενών που χρήζουν νοσηλείας, το άνοιγμα της δεύτερης κλινικής είναι θέμα χρόνου. Ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να προκύψει ανάγκη αναδιάταξης των χώρων, όπου και πριν ένα χρόνο είχαν διαμορφωθεί οι επιπλέον κλινικές για την εξυπηρέτηση των ασθενών με covid.

31 νέα θετικά στα rapid tests

Αυξάνεται από μέρα σε μέρα και η θετικότητα στα rapid test που γίνονται μαζικά από τον ΕΟΔΥ.

Χθες καταγράφηκαν 31 θετικά σε rapid test που έγιναν στον Βόλο, τον Αλμυρό και τη Σκιάθο.

Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 23, 27, 30 και 48 έτη.
Στο Ν. Μαγνησίας συνολικά έγιναν 744 μαζικές δειγματοληψίες, με έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Ειδικότερα, στον Αλμυρό πραγματοποιήθηκαν 257 δείγματα και καταγράφηκαν έξι θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε τέσσερις γυναίκες και δύο άντρες με διάμεση ηλικία τα 30 έτη.

Στο Μεταξουργείο σε συνολικό αριθμό 110 δειγμάτων καταγράφηκαν οκτώ θετικά κρούσματα Covid-19.Αφορούν σε τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 27 έτη, ενώ στην παραλία του Βόλου σε συνολικό αριθμό 202 δειγμάτων καταγράφηκαν επτά θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε δύο άντρες και πέντε γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 23 έτη.

Τέλος στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου σε συνολικό αριθμό 171 δειγμάτων καταγράφηκαν 10 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε τρεις άντρες και επτά γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 48 έτη.

Αύξηση και στο ιικό φορτίο

Την εβδομάδα 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021, παρατηρήθηκαν οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Στα αστικά λύματα του Βόλου παρατηρήθηκε οριακή αύξηση 10%.

Οι σημερινοί έλεγχοι

Σήμερα Τετάρτη 13 Οκτωβρίου θα γίνουν μαζικές δειγματοληψίες στα παρακάτω σημεία:
*08:00-16:00 ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου
*08:00-14:00 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο

*08:00-14:00 Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

*08:30-13:30 Στο δημαρχείο Νέας Αγχιάλου

* 08:00-14:30 Στο λιμάνι της Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου