ΤΟΠΙΚΑ

Η «Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» επέστρεψε στη Μακρινίτσα

η-δασκάλα-με-τα-ξανθά-μαλλιά-επέστρε-363951

Δυνατά συναισθήματα συγκίνησης και νοσταλγίας ένιωσαν όσοι παραβρέθηκαν στις διήμερες επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές στην πλατεία της Μακρινίτσας, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της κινηματογραφικής ταινίας της Finos Film «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά».

Παλιοί συντελεστές, εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, θεσμικών φορέων και πολύς κόσμος, ήταν εκεί για να θυμηθούν, να αναπολήσουν, να θυμηθούν σκηνές, στιγμιότυπα, τους εμβληματικούς πρωταγωνιστές, που άφησαν εποχή, με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να καταγράφει συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Στο επετειακό διήμερο παραβρέθηκαν ο Τάκης Βουγιουκλάκης, με την σύζυγό του Εφη Πίκουλα, παρακολουθώντας εμφανώς συγκινημένοι τις εκδηλώσεις τιμής σε μια εποχή που πέρασε, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στον χρόνο.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, ο οποίος συμμετείχε ως διευθυντής παραγωγής στην ταινία, μίλησε από καρδιάς, υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε εκπλαγεί από την φιλική αντιμετώπιση του κόσμου, την περιποίηση ανδρών και γυναικών, ακόμη και παιδιών. Εχω πολύ ωραίες αναμνήσεις που δεν ξεχνιούνται, παρότι έχουν περάσει πενήντα χρόνια. Ο κόσμος ήταν πάντα δίπλα μας, οι νοικοκυρές έτρεχαν να μας φέρουν πίτες, γλυκά, οι μεγάλοι να μας βοηθάνε στην μεταφορά των μηχανημάτων που ήταν πολύ βαριά. Φύγαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις από εδώ».

Ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις του θυμήθηκε με συγκίνηση: «Η Αλίκη έλεγε ότι αυτή η μπαλκονάτα δεν υπάρχει, είναι μοναδικό το θέαμα και κάποιες στιγμές όταν τελείωναν τα γυρίσματα, έπαιρνε μια καρέκλα και πήγαινε μόνη της εκεί, απομονώνονταν και αντίκριζε τον Παγασητικό και τον Βόλο και έλεγε «αυτό δεν χορταίνεται»».

Ο κ. Βουγιουκλάκης υπογράμμισε παράλληλα την καθοριστική συνδρομή των κατοίκων της Μακρινίτσας στο άρτιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα, δήλωσε «ενθουσιασμένος» για την πρωτοβουλία του τοπικού τμήματος τουρισμού και σημείωσε: «Ολη η Μακρινίτσα και οι κάτοικοι είναι φίλοι μας και τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ μετά από πενήντα χρόνια».

Ο Μίνως Μαμαγκάκης γιός του μεγάλου συνθέτη

Συντελεστές θυμούνται…

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Γιώργος Τσαγκαράκης εκ των κληρονόμων της Finos Film, ο οποίος δήλωσε πως «ήταν μια καταπληκτική εποχή, όλοι ήμασταν μια οικογένεια και γι αυτό γινόταν πάντα καλή δουλειά, διότι αγαπούσαμε πιο πολύ την εταιρία, παρά τις οικογένειές μας». Στη Μακρινίτσα βρέθηκε πενήντα χρόνια μετά, υπογραμμίζοντας «είναι καταπληκτικό το πώς μας αγκάλιασε ο κόσμος».

Την συγκίνησή του εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ο γιός του μεγάλου συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, Μίνως, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, την παιδική χορωδία της «Κιβωτού του κόσμου», τους μουσικούς, τους διοργανωτές και τους συντελεστές, ενώ σημείωσε ότι ο πατέρας του αγαπούσε το Πήλιο και την Μακρινίτσα. «Νιώθω πάρα πολύ όμορφα που βρίσκομαι εδώ» είπε.

Η Ελένη Σαρακατσάνου θυμάται…

Μακρινιτσιώτες νοσταλγούν

Στην ταινία συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι της Μακρινίτσας, αλλά και μαθητές τότε, του δημοτικού σχολείου. Ο επιχειρηματίας, σήμερα, Αθανάσιος Αδάμ, ήταν μαθητής τετάρτης δημοτικού και θυμάται: «Ηταν μεγάλο γεγονός για την Μακρινίτσα. Η Αλίκη ήταν πολύ καλή και αγαπούσε πολύ τα παιδιά. Ηταν πολύ όμορφη εκείνη η εποχή και είναι τιμή για μας που ήρθε στην εκδήλωση ο Τάκης Βουγιουκλάκης και η σύζυγός του».

Μικρό κοριτσάκι ήταν η Ελένη Σαρακατσάνου όταν συμμετείχε στα γυρίσματα και αναφέρει ότι «η ταινία είχε δώσει ζωή στο χωριό εκείνα τα χρόνια. Συμμετείχαν οι γονείς μου, η μητέρα και ο πατέρας μου που διατηρούσε φούρνο, και πολλοί κάτοικοι της Μακρινίτσας, που σήμερα είναι μεγάλης ηλικίας. Ηταν πολύ ωραία η εμπειρία για όλους».

Με νοσταλγία αναπολεί τα γυρίσματα, όπου συμμετείχε σε ηλικία επτά ετών ο Γιώργος Καραμαρλής, γνωστός επιχειρηματίας του Βόλου, ο οποίος αναφέρει ότι στη σκηνή της απελευθέρωσης δεσπόζει το αρχοντικό της οικογένειας. Αναπολεί το παρελθόν και θυμάται «όλοι ήταν εξαιρετικά ευγενικοί, ήταν προσηνείς, πολύ κοντά μας».

Ο Γιώργος Καραμαρλής

Τι λένε οι διοργανωτές

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού, η Αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργάνωσαν το διήμερο αφιέρωμα μετά από πρόταση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την υποστήριξη της Finos Film. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Εύη Ράπτη.

Η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «στο αφιέρωμα αξιοποιείται το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και παράλληλα αναδεικνύουμε όχι μόνο τη διαχρονική ομορφιά της Μακρινίτσας, αλλά και με μια άλλη οπτική, ως σκηνικό ταινίας και είναι μια πρόκληση μελλοντική, ώστε να αξιοποιηθεί και πάλι σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Απόστολος Νάσιος ανέφερε ότι η Μακρινίτσα είναι τόπος καταγωγής της μητέρας του, ο παππούς και η γιαγιά του συμμετείχαν στην ταινία, ενώ σημείωσε ότι «ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες που αφορούν τον τουρισμό».

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης (αριστερά) με τον Αθανάσιο Αδάμ

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια της πρότερης θητείας της δημοτικής συμβούλου Βιολέττας Καντόλα, ως αντιδημάρχου. Η ίδια αναφέρθηκε στην πολύμηνη, γόνιμη συνεργασία με τους συνδιοργανωτές, τους οποίους ευχαρίστησε, για να προσθέσει ότι «είναι αυταπόδεικτα τα οφέλη κάθε φορά που προβάλλουμε τον πολιτισμό της περιοχής».

Την αρχική ιδέα είχε ο Νίκος Σαρούκος, προϊστάμενος τμήματος ελέγχων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του ότι «ήταν μια εξαιρετική επετειακή συγκυρία προκειμένου να γιορτάσουμε ένα γεγονός, το οποίο έδωσε ένα παραπάνω προνόμιο στην σημερινή τουριστική ταυτότητα της Μακρινίτσας. Πενήντα χρόνια μετά συνεχίζει να δίνει υπεραξία στην περιοχή», είπε.

Η Φιλαρμονική Δήμου Βόλου στην εκδήλωση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου