ΤΟΠΙΚΑ

Κάρλα: Γέμισε κουφάρια αργυροπελεκάνων

κάρλα-γέμισε-κουφάρια-αργυροπελεκάν-36386

Με κουφάρια αργυροπελεκάνων, είδος προστατευόμενο και απειλούμενο, έχει γεμίσει τον τελευταίο έναν μήνα σχεδόν η περιοχή της Κάρλας. Περίπου 100 πτηνά έχουν βρεθεί νεκρά, ακόμη και νεοσσοί, με το φαινόμενο να έχει σημάνει συναγερμό στον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, που αναζητεί απαντήσεις.

Ο βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας, Γιάννης Βέργος, εκτιμά ότι το φαινόμενο του μαζικού θανάτου αργυροπελεκάνων οφείλεται στη γρίπη των πτηνών, που έχει θερίσει τον πληθυσμό τους. «Στις Πρέσπες τον προηγούμενο μήνα βρέθηκαν 1.400 νεκροί αργυροπελεκάνοι, όπως επίσης και στη Βεγορίτιδα και στην Κερκίνη. Πιστεύουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Κάρλα. Τα πτηνά παρουσιάζουν νευρολογικές διαταραχές, υψηλό πυρετό, ατονία και τελικώς πεθαίνουν», αναφέρει ο κ. Βέργος, εξηγώντας ότι αν όντως πρόκειται για τη γρίπη των πτηνών, ο άνθρωπος δεν μπορεί να επέμβει.

Στελέχη του φορέα μαζεύουν συνεχώς κουφάρια αργυροπελεκάνων. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν στείλει δείγματα προς ανάλυση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ωστόσο δεδομένου ότι τα πτηνά ήταν νεκρά για περισσότερες από δύο ημέρες δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί αν πρόκειται για θύματα της γρίπης, καθώς ο ιός δεν επιζεί πάνω από δύο ημέρες.

Χθες, στελέχη του φορέα κατάφεραν να συλλέξουν πτηνά, που είχαν μόλις μερικές ώρες νεκρά και πιστεύουν ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν απαντήσεις για τον ανησυχητικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, το πρόβλημα που έχει προκληθεί είναι μεγάλο, καθώς συμπίπτει και με την αναπαραγωγική περίοδο των αργυροπελεκάνων. «Εχουμε παρατηρήσει εγκαταλείψεις φωλιών στην αποικία λόγω νεκρών γωνιών, ακόμη και νεκρούς νεοσσούς, αν και λίγους αριθμητικά», ανέφερε.

Οπως εξηγεί, η γρίπη των πτηνών φαίνεται να ευνοήθηκε εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, που επικράτησαν μετά τα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον πέτυχε τους αργυροπελεκάνους στην αναπαραγωγική περίοδο, που είναι κοντά ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εύκολη και γρήγορη μετάδοση.

«Αν όντως πρόκειται για τη γρίπη των πτηνών, έχει θερίσει τον πληθυσμό των αργυροπελεκάνων και ενδεχομένως να έχουμε θανάτους και τις επόμενες ημέρες», σημειώνει ο κ. Βέργος, ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων από την υπηρεσία Κτηνιατρικής Μαγνησίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου