ΤΟΠΙΚΑ

Στο εδώλιο 4 πρώην υπάλληλοι των πρ. Δήμων Βόλου και Ν.Ιωνίας

στο-εδώλιο-4-πρώην-υπάλληλοι-των-πρ-δήμ-363088

Είχαν καταθέσει πλαστά πτυχία για την πρόσληψή τους από τους πρώην Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κάθονται αύριο Τετάρτη τέσσερις πρώην δημοτικοί υπάλληλοι Βόλου. Πρόκειται για υπαλλήλους που είχαν απολυθεί όταν σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι προσκόμισαν πλαστά πτυχία για την πρόσληψή τους.

Οι υποθέσεις αφορούν σε σχεδόν μία δεκαετία πριν. Μία υπάλληλος είχε προσληφθεί από τον πρώην Δήμο Βόλου και τρεις από τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας προσκομίζοντας κατά τη διεκδίκηση των θέσεών τους πλαστά πτυχία.

Τον Δεκέμβριο του 2017 οι υποθέσεις είχαν εξεταστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Με απόφαση του δικαστηρίου και οι τέσσερις πρώην δημοτικοί υπάλληλοι κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος (των κατηγορουμένων) και συνολικά ζημία (σε βάρος του Δημοσίου και εν προκειμένω του Δήμου Βόλου), που υπερβαίνουν το ποσό των 30.000,00 € κατ’ εξακολούθηση και της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό όφελος (των κατηγορουμένων) και συνολικά ζημία (σε βάρος του Δημοσίου και εν προκειμένω του Δήμου Βόλου), που υπερβαίνουν το ποσό των 30.000,00 € κατ’ εξακολούθηση.

Στους τέσσερις καταδικασθέντες επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προκάλεσαν στον Δήμο Βόλου ύψους 40 ευρώ. Ασκησαν όμως έφεση και αύριο η υπόθεση επιστρέφει στις δικαστικές αίθουσες. Ο Δήμος Βόλου θα παραστεί ως πολιτική αγωγή εναντίον τους για ποσό σαράντα ευρώ, από τον καθένα, με επιφύλαξη διεκδίκησης περαιτέρω αποζημίωσης από τα Πολιτικά Δικαστήρια.

Τον Δήμο Βόλου θα εκπροσωπήσουν με πληρεξουσιότητα που τους δόθηκε από την οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε χθες οι έμμισθες δικηγόροι Σοφία Παπαγιαννίτση, Αργυρούλα Τσακανίκα, Κωνσταντινιά Βακουφτσή και Μαρία Τσιόβολου.

Δικηγόροι του Δήμου εναντίον του Δήμου

Νομικά εναντίον του Δήμου Βόλου στρέφονται οι τέσσερις έμμισθες δικηγόροι του Δήμου Βόλου. Οι τέσσερις δικηγόροι διεκδικούν επιδόματα αδειών και δώρα που τους περικόπηκαν από τους μισθούς τους από το 2013 και η αγωγή που έχουν καταθέσει συζητείται ενώπιον του Ειρηνοδικείου Βόλου στις 8 Οκτωβρίου.

Χθες, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αποφασίστηκε να οριστεί εξωτερικός δικηγόρος προκειμένου να παρασταθεί ως πληρεξούσιος του Δήμου στην υπόθεση, δεδομένου ότι οι τέσσερις έμμισθες δικηγόροι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τον Δήμο από τη στιγμή που οι ίδιες διεκδικούν.

Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στους δήμους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την καταβολή των επιδομάτων που τους περικόπηκαν από το 2013 και μετά δικαιώθηκαν. Με βάση το δεδικασμένο, προσέφυγαν οι αορίστου χρόνου και του Δήμου Βόλου και μέσα στο 2018 δικαιώθηκαν επίσης. Μετά τους εργαζόμενους και οι τέσσερις έμμισθές δικηγόροι ως μόνιμοι υπάλληλοι διεκδικούν επίσης τα επιδόματα, που ανέρχονται σε 5.500 ευρώ για κάθε μία από τις αρχαιότερες δύο δικηγόρους, 5.000 ευρώ για την τρίτη και 1.000 ευρώ για την τέταρτη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου