ΤΟΠΙΚΑ

Το στρατόπεδο Γεωργούλα & η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Βόλου στην αμυντική συμφωνία

το-στρατόπεδο-γεωργούλα-η-32η-ταξιαρχί-362496

Στην νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ εντάσσεται και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, με τους Αμερικάνους να επενδύουν στην σταθερή παρουσία τους στην Κεντρική Ελλάδα.

Tο στρατόπεδο Γεωργούλα και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο συμπεριλαμβάνεται στις τρεις νέες αμερικανικές βάσεις που προβλέπει η νέα αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα έχει αρχικά 5ετή διάρκεια με την δυνατότητα ωστόσο να παραταθεί στο διηνεκές ενώ ενισχύεται η Αμερικανική παρουσία σε 5 περιοχές της Ελλάδας. Ο ‘Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με αυτη τη συμφωνία η Ελλάδα θωρακίζει τα εθνικά της συμφέροντα.

Οι υπογραφές έπεσαν στην Ουάσιγκτον και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Αθήνα έχει πλέον απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό δύο αμυντικές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία.

Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Πέτρου Κασφίκη, η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη για την συμφωνία καθώς η επιστολή Μπλίνκεν ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά την καταδίκη του τουρκικού Casus belli.

Ο δημοσιογράφος του MEGA Ανδρέας Ρομπόπουλος τονίζει πως η Άγκυρα δηλώνει ενοχλημένη και κυβερνητικές πηγές της αναφέρουν πως θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο δημοσιογράφος του MEGA Γιάννης Πρετεντέρης αναφέρει πως το 5τες πλάνο συμφωνίας δείχνει πως για πρώτη φορά οι αμερικάνοι δεν κρατάνε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

megatv.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου