ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκαύτωμα για 1 εκατ. Ρομά ~ Ημερίδα ανάδειξης άγνωστων ιστορικών πτυχών

ολοκαύτωμα-για-1-εκατ-ρομά-ημερίδα-ανά-36228

Δράσεις στήριξης των κατοίκων του Αλιβερίου – Εθελοντική διδασκαλία από φοιτητές του Πανεπιστημίου

Αγνωστες πτυχές της ιστορίας των Ρομά, το ολοκαύτωμα που είχε ως τραγικό απολογισμό 1 εκατομμύριο ψυχές και η συμβολή τους στην αντίσταση, έρχονται για πρώτη φορά στο φως, μέσω των διήμερων εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα, με αποκορύφωμα την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Οι δράσεις που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο με στόχο την ισότιμη ένταξη των Ρομά στην εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική συμμετοχή, διευρύνονται με την προσθήκη μιας νέας πρότασης. H συγκεκριμένη πρόταση διατυπώνεται στο πλαίσιο της σημερινής, Παγκόσμιας μέρας που είναι αφιερωμένη στους Ρομά και φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό. Σε μια εποχή κατά την οποία οι κοινωνικές διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αλλάζοντας ενδεχομένως τρόπο έκφρασης, το τοπικό δίκτυο που αγκαλιάζει τους Ρομά, ενθαρρύνοντάς τους να κατακτήσουν τη γνώση, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, της Μητρόπολης Δημητριάδος, του Κέντρου Στήριξης Ρομά Αλιβερίου του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου και του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας σε πολυπολιτιστικά περιβάλλοντα του Παιδαγωγικού Τμήματος Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας κατ’ αρχάς ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι δράσεις στήριξης των Ρομά που ξεκίνησαν με τον αθλητισμό, διευρύνονται πλέον και σε άλλα πεδία, με επίκεντρο την εκπαίδευση. «Η εμπειρία είναι σημαντική, γιατί έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η συνεργασία έφερε αποτέλεσμα και σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και βοηθούμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην αυριανή ημερίδα για το ολοκαύτωμα των Ρομά, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι είναι σημαντική η γνώση της ιστορίας σε μια εποχή κατά την οποία διατυπώνονται ρατσιστικές συμπεριφορές.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η ιστορία του ρατσισμού άλλαξε, από φυλετικό σε πολιτισμικό, ενώ πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη μορφή ρατσισμού δεν επιτρέπει τη φυσική εξόντωση του άλλου, αλλά την απομάκρυνσή του από το κοινωνικό γίγνεσθαι». Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «συχνά στο λόγο πολλών ανθρώπων ανακαλύπτουμε αναφορές σε μια διαφορετικότητα των Ρομά, τέτοια που να μην τους καθιστά ικανούς να συγκατοικήσουν μαζί μας στον ίδιο χώρο, να συμβιώσουν μαζί μας στην ίδια κοινωνία». Κατά συνέπεια, ο κ. Γκόβαρης τόνισε ότι η ημερίδα για το ολοκαύτωμα των Ρομά είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Η Ιωάννα Τριανταφύλλου, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη δράσεων στο Κέντρο Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι, αναφέρθηκε στη δημιουργία των «Ρομαλέων» της ομάδας των παιδιών που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο και έχουν όνειρα να προχωρήσουν και σε ανώτερο επίπεδο. Η κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι η συνεργασία των τριών παραπάνω φορέων έφερε αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι «για μας είναι πολύ σημαντικό αποτέλεσμα η ύπαρξη των «Ρομαλέων», που δημιουργήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία αρχίσαμε να σκεπτόμαστε τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο». Η ίδια κατέστησε σαφές ότι το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά, επισημαίνοντας ότι μέσω των προσπαθειών που καταβάλλονται, ο πήχης ανεβαίνει διαρκώς, κατ’ αντιστοιχία με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Φοιτητές κοντά στους Ρομά

Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται, στο μεταξύ, κοντά στα παιδιά Ρομά, πραγματοποιώντας εθελοντική διδασκαλία, με την άδεια του αρμόδιου υπουργείου. Η παραπάνω εξέλιξη επιτεύχθηκε με τη συνδρομή και τις παρεμβάσεις του δικτύου που έχει συγκροτηθεί σε τοπικό επίπεδο. Ομάδα επτά φοιτητών δραστηριοποιούνται ήδη στο 10ο δημοτικό σχολείο της Ν. Ιωνίας, όπου η πλειοψηφία των μαθητών είναι Ρομά και η δράση καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Εξίσου σημαντικές είναι οι δράσεις που αναπτύσσονται στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, με τη συνδρομή εθελοντών, οι οποίοι διδάσκουν δημιουργική γραφή, φυσική και Αγγλικά, ενισχύοντας ουσιαστικά τις εκπαιδευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται.

Διήμερες εκδηλώσεις

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν από τον κ. Ιγνάτιο οι επιμέρους δράσεις που συνθέτουν το διήμερο αφιέρωμα στους Ρομά.

Σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου, ο κ. Ιγνάτιος, στις 5.00 μ.μ., θα χοροστατήσει στην Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στα πρώην εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας. Αμέσως μετά, στον ίδιο χώρο, θα προβληθεί στη γλώσσα των Ρομά, η ταινία της ζωής του Χριστού.

Αύριο Σάββατο 9 Απριλίου, στις 10.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα, με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα των Ρομά: Η άγνωστη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ιστορίας». Στην ημερίδα θα ομιλήσουν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σλαβονίας κ. Ιωάννης, από το Πατριαρχείο Σερβίας, ο κ. Αθανάσιος Γκότοβος, Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Εύα Πολίτου, Εκπαιδευτικός – Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γιάννης Γεωργίου, Κοινωνιολόγος. Στο τέλος της ημερίδας, η ομάδα μαθητών Ρομά του Αλιβερίου «ΡΟΜΑΛΕΟΙ», θα παρουσιάσουν ιστορικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα, σε σκηνοθεσία του Δρ. Στέλιου Πελασγού, αφηγητή, παιδαγωγού και συγγραφέως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου