ΤΟΠΙΚΑ

«Διαπομπεύονται επιχειρήσεις για 20 ευρώ»

διαπομπεύονται-επιχειρήσεις-για-20-ευ-361792

Για δημόσια διαπόμπευση επιχειρηματιών για μικρές φορολογικές παραβιάσεις ή λάθη και για υπερφορολόγηση που οδηγεί σε μαζικά «λουκέτα» στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης κάνουν λόγο 32 Σύλλογοι από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και της Μαγνησίας σε επιστολή διαμαρτυρίας τους προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, μετά το «σαφάρι» ελέγχων που διενεργούν τους τελευταίους μήνες ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, από τους Συλλόγους Εστίασης – Διασκέδασης, μέσω επιστολής τους προς τον Πρωθυπουργό την οποία υπογράφει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, αρθρώνεται κραυγή απόγνωσης για την αυστηρότητα των ελέγχων και κυρίως την δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων όσων εντοπίζονται να παρανομούν.

«Επειδή η Πολιτεία αδυνατεί να πατάξει την παραοικονομία ή δεν θέλει, καταφεύγει σε έναν μόνιμο διωγμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εύκολος στόχος, αλλά και η μόνη δεξαμενή άντλησης φόρων για το κράτος. Αυτό όμως συνιστά τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση, που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας», αναφέρεται από τους προέδρους των 32 Συλλόγων.

Οπως υποστηρίζουν, «η σκληρή νομοθεσία σε ότι αφορά την υπερφορολόγηση αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εφαρμόζεται μόνο δυστυχώς και εξαντλεί την σκληρότητα και την εφαρμογή της στις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και πάλι δυστυχώς επιλεκτικά στον κλάδο των επισιτιστικών επαγγελμάτων».

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στην εστίαση και διασκέδαση καταγγέλλουν πως «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, λειτουργεί αυθαίρετα, με υπερβάλλοντα ζήλο και επιβάλλει πρόστιμα, χωρίς να εξετάζει την περίπτωση του λάθους, μόνο για να προβάλλει την «δράση» την «αποτελεσματικότητά» της» και πως κλείνει επιχειρήσεις για μη έκδοση των νόμιμων παραστατικών ακόμη και για ποσά των 20 ευρώ.

Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαμαρτυρία τους προς τον Πρωθυπουργό, για το γεγονός -όπως αναφέρουν- ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν ειδικής εντολής ελέγχου του προϊσταμένου της εκάστοτε ΔΟΥ, χρησιμοποιεί μέτρα διαπόμπευσης των επιχειρηματιών, αφού παράλληλα με το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων, αναρτάται εμφανέστατη ταινία (τεράστιου μεγέθους στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην πόλη μας) με την ένδειξη: “σφραγίσθηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων μέχρι …. (ημερομηνία ώρα), βάσει της με αριθ. …. πράξης αναστολής λειτουργίας».

«Πέραν από το ότι η τακτική αυτή αποτελεί επιλεκτική και ρατσιστική εφαρμογή των Αντισυνταγματικών νόμων και διατάξεων, κατά την άποψή μας, είναι και Σκάνδαλο, αφού τα προσωπικά δεδομένα εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου, αλλά και αυτών που εμπλέκονται σε Οικονομικά Εγκλήματα προστατεύονται», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή διαμαρτυρίας των 32 Συλλόγων.
Επίσης, με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρουν ότι οι μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεων, τις οποίες και εκπροσωπούν, είναι αυτές που αντιπροσωπεύουν το 95% των επιχειρήσεων και είναι αυτές που παράγουν τελικά πλούτο, θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

«Το οξύμωρο και άδικο όμως, είναι ότι η Πολιτεία αντί να τις διευκολύνει και να τις στηρίζει, έχει επιδοθεί στο διωγμό τους με την υψηλή φορολόγηση τους, ενώ παράλληλα δεν τις προστατεύει από το παραεμπόριο, τις παράνομες βιοτεχνίες, την παρασυγκοινωνία και άλλες παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες υποθάλπουν και συντηρούν την παραοικονομία, που σε μέγεθος υπερβαίνει ακόμη και αυτή την πραγματική οικονομία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και διασκέδασης ζητούν να επανέλθει η ισονομία και ισοπολιτεία και να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά σε όλους τους πολίτες.

«Δεν ζητάμε ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση αναλογικά με το οικονομικό μέγεθος και κυρίως αναλογικά με το μέγεθος των οικονομικών – φορολογικών παραβάσεων κάθ’ εκάστου», καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου