ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας για στήριξη καρκινοπαθών

ερώτηση-κκε-στον-υπουργό-υγείας-για-στ-36175

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και στήριξη των καρκινοπαθών Βόλου, υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαγνησίας Κων. Στεργίου και Λάρισας Γ. Λαμπρούλης.

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:

«Ο αντιλαϊκός – ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής κι αυτής της κυβέρνησης καθώς και της ΕΕ εκδηλώνεται σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό της στον τομέα της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στα μέτρα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, φαρμακευτικής περίθαλψης και στήριξης των καρκινοπαθών. Στη Μαγνησία πάνω από 500 καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων 17 περιπτώσεις παιδιών την τελευταία διετία (στην πραγματικότητα είναι περισσότερα), αποτελούν τη λίστα της “μεγάλης δοκιμασίας”, όχι γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, αλλά γιατί είναι αντιμέτωποι με την απάνθρωπη περικοπή των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, όπου η θεραπεία των ασθενών και των καρκινοπαθών θεωρείται δημοσιονομικό “κόστος”. Και αυτός ο τομέας παραδίδεται στο κεφάλαιο με τραγικές συνέπειες για όσους δεν έχουν να προμηθευτούν τις πανάκριβες υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός γιατρών για τη θεραπεία και την παρακολούθηση των καρκινοπαθών. Υπάρχει μόνο ένας γιατρός παθολόγος – ογκολόγος και ένας επικουρικός γιατρός που η σύμβασή του τελειώνει τον Απρίλη του 2016. Από τον κανονισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου προβλέπεται μόνο μια θέση ογκολόγου, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις (4) μόνιμοι γιατροί και ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με δυο τουλάχιστον νοσηλευτές-τριες. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ακτινοθεραπειών στο Νοσοκομείο του Βόλου. Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μετακινούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με αφάνταστη ταλαιπωρία για ασθενείς, στο ένα και μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα – μηχάνημα που λειτουργεί, ενώ αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα πολύ συχνά, όταν το τμήμα του Π. Νοσοκομείου Λάρισας αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, πληρώνοντας, εφόσον έχουν, μεγάλα ποσά για τη θεραπεία τους.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας “Υποστηρίζω”, επισημαίνει, εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, ότι για να ξεκινήσουν πρόγραμμα χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Βόλου, οι καρκινοπαθείς στη Μαγνησία χρειάζονται περίπου δυο μήνες, ενώ η πρόληψη με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ουσιαστικά δεν λειτουργεί (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα κ.ά.), λόγω της πολύμηνης αναμονής, που αναγκάζει τους ασθενείς να στρέφονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο. Επίσης οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη με στήριξη και αποκατάσταση, που θα ’πρεπε να καλύπτονται από το κράτος, αλλά που δυστυχώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται με δωρεές, με τη σημαντική δράση και συμβολή που έχει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας “Υποστηρίζω” (ψυχολογική και διατροφική στήριξη ασθενών, δανειστική τράπεζα περούκας, οικονομική ενίσχυση των απόρων μελών του, συμμετοχή σε διεθνή ογκολογικά συνέδρια κ.ά.).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι θα κάνει για να στελεχωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με το απαραίτητο μόνιμο και νοσηλευτικό προσωπικό, και πιο συγκεκριμένα άμεσα με τέσσερις (4) μόνιμους γιατρούς και δυο (2) επιπλέον νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και χημειοθεραπείας των καρκινοπαθών;

  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Ογκοθεραπείας, με Τμήματα Χημειοθεραπείας και Ακτινοθεραπείας ασθενών με καρκίνο, με χρηματοδότηση της κατάλληλης τεχνικής υποδομής και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των κατοίκων της Μαγνησίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου