ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ψήφισαν λόγω απόστασης

δεν-ψήφισαν-λόγω-απόστασης-361702

Κίνηση στα Δημοτολόγια Βόλου και Ν. Ιωνίας από εκλογείς που ζητούσαν βεβαίωση για να δικαιολογήσουν την αποχή

Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους χθες οι υπάλληλοι στα Δημοτολόγια Βόλου και Νέας Ιωνίας, προκειμένου να κυλήσει απρόσκοπτα η ροή της ψηφοφορίας για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η οικονομική κρίση είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες εκλογείς να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους τόπους τους επικαλούμενοι τη χιλιομετρική απόσταση, αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για τα μεταφορικά, ενώ η μείωση των εκλογικών τμημάτων -λόγω της αύξησης των υποψηφίων- είχε σαν αποτέλεσμα αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους και προβλήματα στην ψηφοφορία.

Στο Δημοτολόγιο Βόλου, όπως είπε η κ. Ελευθερία Καλαβρού, μέχρι και τις 3.00 το απόγευμα οι περισσότεροι πολίτες που απευθύνθηκαν αιτούνταν βεβαιώσεις λόγω χιλιομετρικής απόστασης. «Δεν ψηφίζουν. Παίρνουν βεβαίωση ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Βόλο και δεν μπορούν να μετακινηθούν, να πάνε στον τόπο τους, να ψηφίσουν. Αρκετός κόσμος σήμερα (χθες) δεν θα συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία» είπε.

Στο Δημοτολόγιο Βόλου η εξυπηρέτηση των πολιτών ήταν δυσανάλογα αυξημένη λόγω και των αλλαγών στην οικογενειακή μερίδα. Ολες οι δημοτικές ενότητες όταν προκύπτει μία αλλαγή στην οικογενειακή μερίδα κατεβαίνουν στο κεντρικό Δημοτολόγιο του Βόλου. Από Νέα Ιωνία, Πορταριά, Μακρινίτσα έρχονται εδώ. Ανοίγονται νέες μερίδες στο Βόλο. Εκ των πραγμάτων στο Δημοτολόγιο οι μερίδες αυξάνονται συνέχεια. Η δουλειά επίσης, αφού και οι δημότες μας είναι περισσότεροι».

Στη Νέα Ιωνία

Από νωρίς το πρωί, καθώς η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα ξεκίνησε με ικανοποιητικό ρυθμό από τις 9- 9. 30, φάνηκαν τα πρώτα προβλήματα και στο Δημοτολόγιο Νέας Ιωνίας. Δεν ήταν μόνο οι Εφορευτικές Επιτροπές που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέγραφαν και μηδενική συμμετοχή των μελών, τακτικών και αναπληρωματικών.

Στο Δημοτολόγιο Νέας Ιωνίας όπως είπε ο προϊστάμενος κ. Γιώργος Γεωργάκος υπήρχαν πολλοί παραληφθέντες. Στη 1.30 μ.μ. τουλάχιστον 150 εκλογείς είχαν απευθυνθεί στο Δημοτολόγιο καθώς δεν γνώριζαν που ψηφίζουν.

«Είχαμε πάρα πολλούς παραληφθέντες, αφού υπήρξε αλλαγή τμημάτων σε εκλογείς που ήταν εγγεγραμμένοι επί χρόνια σε συγκεκριμένα τμήματα. Ηταν φυσικό και επόμενο. Δημιουργήθηκε ωστόσο μεγάλη αναστάτωση.

Από το πρωί έχουν περάσει από το Δημοτολόγιο περίπου 150-200 εκλογείς για να ενημερωθούν για το τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Τουλάχιστον με τους 150 υπήρξε πρόβλημα. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνονται και οι ίδιοι οι εκλογείς. Χωρίς να γνωρίζουν ενημερώθηκαν τυχαία σε εκλογικά τμήματα πως δεν είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε και στο θέμα σύγκλησης των Εφορευτικών Επιτροπών αφού σε «Εκλογικό Τμήμα Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ιωνίας δεν παρουσιάστηκαν καθόλου μέλη Εφορευτικής επιτροπής. Δικαστικός Αντιπρόσωπος ζητούσε συνδρομή από δημότες και δεν προσφερόταν κανένας καθώς όλοι είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις».

Προβλήματα -πλην όμως συνήθη- παρουσιάστηκαν και με τις ταυτοπροσωπίες. Ο κ. Γεωργάκος είπε ότι γυναίκες που παντρεύτηκαν και πρέπει να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους για να φέρουν το επίθετο του συζύγου ή να διατηρήσουν το πατρικό, προσήλθαν με τις παλιές.

Σε τουλάχιστον είκοσι τέτοιες περιπτώσεις, πρόσθεσε, χρειάστηκε να δώσουμε βεβαιώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου