ΤΟΠΙΚΑ

ΕΔΕ για τρεις υπαλλήλους της Πολεοδομίας

εδε-για-τρεις-υπαλλήλους-της-πολεοδομ-361379

Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος τριών υπαλλήλων της Πολεοδομίας διέταξε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, προκειμένου να διερευνηθούν πράξεις ή παραλείψεις τους στη διαδικασία έκδοσης άδειας εργασιών μικρής κλίμακας από ιδιώτη σε δημοτική έκταση στην περιοχή Ασπρόγεια Διμηνίου.

«Δεν μπορεί ο κάθε υπάλληλος να κάνει ό,τι θέλει. Η απόφασή μου έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ως δημοτική αρχή υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα. Είναι βασική μας αρχή και έτσι προχωράμε από το 2014, που μας εξέλεξαν οι Βολιώτες», επισήμανε σε δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Βόλου, δίνοντας το στίγμα της απόφασής του να διενεργηθεί ΕΔΕ στη συγκεκριμένη νευραλγική υπηρεσία. Η εν λόγω άδεια εκδόθηκε στις 28 Μαΐου 2021 με τίτλο «Νομιμοποίηση περίφραξης οικοπέδου», ενώ ήδη από τον Φεβρουάριο προέκυπτε από έγγραφα του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών ότι πρόκειται για αυθαίρετη εγκατάσταση επί αγροτικού δρόμου και μάλιστα δημοτικού.

Η παράνομη εγκατάσταση εμπόδιζε τη διέλευση πολιτών στην περιοχή Ασπρόγεια Διμηνίου και γι’ αυτό ο Δήμος Βόλου προχώρησε προχθές Τετάρτη στην κατεδάφισή της. Ο κ. Μπέος διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι αυθαιρεσίες, που στρέφονται κατά του κοινωνικού συμφέροντος. Ο Δήμος Βόλου ενημέρωσε ακόμη ότι θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από μέρους των υπαλλήλων για την ίδια υπόθεση.

Το ιστορικό

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα των Υπηρεσιών και την εσωτερική αλληλογραφία, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Κινητικότητας Θανάσης Σταυρίδης έδωσε εντολή στους υπαλλήλους για την ανάκληση της άδειας της αυθαίρετης εγκατάστασης την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Για την υπόθεση υπάρχει έγγραφο από τις 25 Φεβρουαρίου του προϊστάμενου Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας που αναφέρει καταπάτηση αγροτικού δρόμου από την περίφραξη του ιδιώτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάρτησης στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποτελεί έγκυρο δικαίωμα διέλευσης διά μέσου δημοτικής οδού, που ανήκει στον Δήμο Βόλου, το οποίο συμπεριλήφθηκε σε προηγούμενη περίοδο κτηματογράφησης κατά το έτος 2008. Επίσης, ο δρόμος που βρίσκεται στη θέση Ασπρόγεια Διμηνίου, όπως εμφανίζεται από την εκτύπωση του κτηματολογίου, είναι δημοτικός, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Εντούτοις, στις 28 Μαΐου 2021 δόθηκε άδεια για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης εγκατάστασης.

Μάλιστα, μετά την εντολή του αντιδημάρχου για την ανάκληση της προαναφερόμενης άδειας, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης υπέβαλαν την ίδια μέρα αντιρρήσεις και δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση του αντιδημάρχου. Η άδεια ανακλήθηκε τελικά από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ελένη Μπακογιάννη και προχθές Τετάρτη έγινε η κατεδάφιση. Οπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με το ΦΕΚ με τίτλο «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας οφείλουν με την εντολή του αντιδημάρχου να εκτελέσουν την εντολή και σε περίπτωση αντίθετης γνώμης να διατυπώσουν εγγράφως τις τυχόν αντιρρήσεις τους πριν από την εκτέλεση της εντολής σε συμμόρφωση με τη γραπτή εντολή του αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Κινητικότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου