ΤΟΠΙΚΑ

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη Μαγνησία

κορυφώνονται-οι-αποκριάτικες-εκδηλώ-360170

Ποικίλες εκδηλώσεις με αποκριάτικη διάθεση και πολύ μεράκι διοργανώνονται απ’ άκρη ως άκρη της Μαγνησίας, χερσαίας και νησιωτικής, με πρωτοβουλία φορέων, συλλόγων και δεκάδων εθελοντών.

Μεσούσης της κρίσης, οι διοργανωτές προτάσσουν το κέφι, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Το μνημόνιο και τα πρόσωπα που δεσπόζουν στην πολιτική σκηνή, αποτελούν, με σατιρική διάθεση, το κεντρικό θέμα σε αρκετές εκδηλώσεις. Η φαντασμαγορική παρέλαση στην παραλία του Βόλου, το καρναβάλι της Ευξεινούπολης, οι «Καλές» της Σκοπέλου, το γαϊτανάκι του Ριζόμυλου, και δεκάδες ακόμη εκδηλώσεις, συνθέτουν το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί, δίνοντας το έναυσμα για γλέντι και χορό, κόντρα στις «γκρίζες» σκέψεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το πολυεθνικό «Καρναβάλι του Κόσμου» του Δήμου Βόλου, όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες από Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Αυστρία και Ελλάδα, κορυφώνεται σήμερα με την μεγάλη παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις 16.00. Περισσότερα από 600 κοστούμια από την Αγγλία θα διατεθούν δωρεάν σε ομάδες Βολιωτών προκειμένου να ακολουθήσουν την μεγάλη παρέλαση. Στις 19.00 ακολουθεί η κεντρική αποκριάτικη εκδήλωση στην παραλία, όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι καλλιτέχνες της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά τους. Στο φινάλε θα παρουσιαστεί δρώμενο με τη συμμετοχή και των φιλοξενούμενων αλλά και ντόπιων καλλιτεχνών, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των καλλιτεχνικών δυνάμεων κατά την παραμονή τους στο Βόλο. Η αυλαία πέφτει εξίσου εντυπωσιακά με το κάψιμο του Καρνάβαλου, τον οποίο σχεδίασε η σκηνογράφος Ιωάννα Τουλούπη, σχηματοποιώντας συμβολικά την απογοήτευση και τη θλίψη των ημερών, οι οποίες θα «καούν» απόψε στην παραλία του Βόλου. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από διαγωνισμούς φωτογραφίας και καλύτερης ενδυμασίας. Στην Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας αναβιώνει σήμερα, για έκτη συνεχή χρονιά ο παραδοσιακός «Αφανός» στην Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων κάτω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη), με αποκριάτικα τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, πηλιορείτικα κεράσματα από Ομάδα Γυναικών της Μακρινίτσας, τσίπουρο και κρασί από τοπικούς παραγωγούς. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 18.00, με πέταγμα – διαγωνισμό αερόστατου και στη συνέχεια, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί το άναμμα του «Αφανού» και τέλος, αποκριάτικο γλέντι και χορός. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής. Εξάλλου αύριο, στις 11 το πρωί ο Δήμος Βόλου διοργανώνει το πέταγμα του χαρταετού στις Αλυκές, τη Νέα Αγχίαλο και την Αγριά. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό, καθώς και προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων. Τέλος, στις Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθούν τοπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις και θα τηρηθούν τα αποκριάτικα έθιμα.

Στον Δήμο Αλμυρού

Πλούσιες εκδηλώσεις διοργανώνονται αύριο στην Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού, όπου θα αναβιώσει μετά από πέντε χρόνια, το ιστορικό καρναβάλι της Ευξεινούπολης. Αύριο το πρωί θα γιορτασθούν τα Κούλουμα στο πάρκο της Ευξεινούπολης και θα προσφερθούν από τον Δήμο Αλμυρού νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί στους παριστάμενους. Στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική αποκριάτικη παρέλαση, που αποτελεί θεσμό για την περιοχή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης πρωτοστατεί στην διοργάνωση του καρναβαλιού με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε εδώ. Μαζί παλεύουμε. Μαζί ελπίζουμε και όσο δύσκολα κι αν είναι… εμείς γιορτάζουμε!», αντλώντας έμπνευση από επίκαιρα θέματα της σύγχρονης μνημονιακής πραγματικότητας. Η αποκριάτικη παρέλαση των αρμάτων αλλά και των δεκάδων καρναβαλιστών που θα συμμετάσχουν, θα πραγματοποιηθεί στις 2 μμ στον κεντρικό δρόμο και το πάρκο της Ευξεινούπολης, κορυφώνοντας το κέφι των παριστάμενων.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπου σήμερα στις 11 πμ ο πεζόδρομος του Βελεστίνου θα πλημμυρίσει από παιδιά, διασκεδαστές, κλόουν, αρλεκίνους, ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, ενώ θα στηθούν επίσης εργαστήρια για κατασκευή μάσκας, μπαλονοκατασκευές, Face painting.Στις 8 μμ στο Κεφαλόβρυσο, θα ανάψει η φωτιά από τους Περιβολιώτες, με προσφορά εδεσμάτων, κρασιού και ορχήστρα. Την ίδια ώρα στην πλατεία Συνοικισμού, θα ανάψει η φωτιά από τους Μικρασιάτες, με προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και πρόγραμμα με DJ, για χορό και ξεφάντωμα. Αύριο, Καθαρή Δευτέρα, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, θα γιορταστούν τα Κούλουμα με ζωντανή ορχήστρα, νηστίσιμα εδέσματα, καρουζέλ, τρενάκι, φουσκωτό παιχνίδι για τα παιδιά, ενώ δεν θα λείψει ο διαγωνισμός χαρταετού στη 1 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Βελεστίνου. Στο Ριζόμυλο σήμερα στις 7 μ.μ. θα ανάψει η φωτιά και θα γίνει διαγωνισμός του καλύτερου καρναβαλιού, με άφθονο κρασί και κέφι. Αύριο θα αναβιώσουν το γαϊτανάκι, η παραδοσιακή κρεμάλα και διασκεδαστές στην πλατεία του χωριού, ενώ θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα και κρασί. Στο Στεφανοβίκειο, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, σήμερα στις 7:00 μ.μ., προγραμματίζονται άναμμα της φωτιάς, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, με την συμμετοχή διασκεδαστή. Αύριο θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα και κρασί στην πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσει χορός. Στα Κανάλια σήμερα θα αναβιώσει το έθιμο των αερόστατων και θα γίνει γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία του χωριού, με παράλληλη προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Αύριο θα υπάρχει διασκεδαστής για μικρούς και μεγάλους, παρέλαση καρναβαλιστών, προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού στους παρευρισκομένους. Στην Κερασιά, σήμερα στις 7 μ.μ. θα γίνει άναμμα της φωτιάς, από νωρίς θα υπάρχει διασκεδαστής για παιδιά, ενώ θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί. Αύριο στις 11 π.μ. προγραμματίζεται διαγωνισμός χαρταετού στο γήπεδο και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων. Στον Άγιο Γεώργιο σήμερα στις 7 μ.μ. θα γίνει άναμμα της φωτιάς, θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί, ενώ αύριο ακολουθούν διαγωνισμός χαρταετού, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Στο Αερινό επίσης θα ανάψει σήμερα η φωτιά, όπως και στον Άγιο Δημήτριο, όπου στις 7 μμ θα προσφερθούν επίσης εδέσματα και κρασί. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Μικρό Περιβολάκι, ενώ σήμερα στο Κεραμίδι θα πραγματοποιηθεί παράσταση Καραγκιόζη, θα υπάρχει διασκεδαστής για μικρούς και μεγάλους και θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί. Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος» διοργανώνει απόψε χορό στην Περαχώρα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυράχης ζωντανεύει σήμερα το καρναβάλι στην πλατεία της Μακρυρράχης, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Επίσης ο ίδιος Σύλλογος σε συνεργασία με την Κοινωφελή διοργανώνει κούλουμα στους Αγίους Σαράντα, αύριο στις 10 το πρωΐ, με νηστίσιμα εδέσματα, διαγωνισμό χαρταετού κλπ.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού θα πραγματοποιηθεί σήμερα, για τρίτη χρονιά, στην Μηλίνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλίνας. Στις 3.30 μ.μ. θα ακολουθήσει αποκριάτικη παρέλαση, η καθιερωμένη απονομή βραβείων και το κάψιμο του καρνάβαλου, που θα κορυφώσει το κέφι. Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορόπης διοργανώνει σήμερα καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Κορόπη. Στις 18.00 το καρναβάλι θα ξεκινήσει από την πλατεία και τα σοκάκια του χωριού και στις 21.00 οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία. Στις 22.00 ακολουθεί γλέντι μέχρι πρωίας στο «Ήρθε κι Έδεσε», με ελεύθερη είσοδο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών διοργανώνει διαγωνισμό χαρταετού αύριο από τις 10.30 έως τις 12.30 το πρωί, στο λόφο της Παναγίας στις Αφέτες. Θα δοθούν κύπελλα για το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο και τον καλύτερο χειροποίητο χαρταετό, καθώς και αναμνηστικά μετάλλια για όλους. Θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμος μπουφές, αναψυκτικά και άφθονο τσίπουρο.

Στα νησιά

Στην Σκόπελο αναβιώνουν σήμερα οι «Καλές», από την ΔΗΚΕΣ και το γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Σκοπέλου, παμπάλαιο έθιμο που αποτελεί παρωδία του γάμου. Aποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν παράλληλα σε Γλώσσα και Έλιος, με άφθονα κεράσματα, κρασί και κέφι, από τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Στην Αλόννησο θα πραγματοποιηθεί επίσης αντίστοιχος κύκλος εκδηλώσεων από τον Δήμο, με άρματα, καρναβαλιστές και πολύ κέφι, στα σοκάκια του νησιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου