ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε μαγαζί και μπακαλοτέφτερο…

κάθε-μαγαζί-και-μπακαλοτέφτερο-359854

Σύννεφο με φέσια καλύπτει την αγορά του Βόλου και της Ν. Ιωνίας

Κάθε κατάστημα, κάθε συνοικιακό μαγαζάκι, κάθε περίπτερο και φούρνος στενάζει καθημερινά μπροστά στο πρόχειρο τετράδιο που αναγκάστηκε να ανοίξει για συχνούς πελάτες τους -άλλοτε καλοπληρωτές και με το παραπάνω- σβήνοντας και γράφοντας ποσά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Μετά το ισχυρό ταρακούνημα που δέχθηκε το χονδρεμπόριο, με τις ακάλυπτες επιταγές να καταγράφουν κάθε χρόνο νέο ρεκόρ, ήρθε η σειρά του λιανεμπορίου. Πλέον τα τεφτέρια μικρών επιχειρήσεων δεν περιλαμβάνουν ονόματα και χρέη των μεγάλων πελατών τους, εκείνων δηλαδή που προμηθεύουν με ποσότητες προϊόντων τους στο πλαίσιο συνεργασίας τους επί χρόνια, αλλά έχουν επεκταθεί με χρέη, μικρότερα και μεγαλύτερα, νοικοκυραίων και συνταξιούχων, που αδυνατούν να πληρώσουν τη στιγμή της αγοράς ακόμη και λίγα ευρώ.

Η φράση «γράψ’ τα και θα στα φέρω» καθιερώθηκε δυναμικά πια στην καθημερινότητα κάθε γειτονιάς, απόρροια της οικονομικής στενότητας κάθε νοικοκυριού, των ανέργων που πλήθαιναν σε κάθε οικογένεια, των περικοπών που έχουν υποστεί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στα μηνιαία έσοδά τους.

Περίπτερα αναγκάζονται να δίνουν με βερεσέ πακέτα τσιγάρων, παντοπωλεία να μακραίνουν τις λίστες απλήρωτων αγορών πελατών τους, μανάβικα να ζυγίζουν τα ελάχιστα κάθε εβδομάδα για τα ψώνια μιας οικογένειας χωρίς ο πελάτης να μπορεί να περάσει την ίδια ώρα από το ταμείο και να τα αφήνει για αργότερα. Κρεοπωλεία, πρατήρια άρτου, ακόμη και μαγαζιά έτοιμου φαγητού χορεύουν στους ίδιους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα περίπτερο στη Ν. Ιωνία τοποθέτησε μία χάρτινη πινακίδα με τεράστια γράμματα μπροστά στο παραθυράκι του περιπτέρου: «δεν δεχόμαστε βερεσέ».

Πελάτες που δεν είχαν σκεφτεί μέχρι πρότινος ότι δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τις μετρητοίς, τώρα ζητούν πίστωση χρόνου για να δώσουν ακόμη και πέντε ευρώ. Οι συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, τους οποίους συναντούν σχεδόν καθημερινά ξεκινούν με την κατάσταση που χειροτερεύει καθημερινά η οικονομική κρίση και άτομα με υπερηφάνεια που δεν μπορούν να ζητήσουν εύκολα βερεσέ, προσπαθούν να το φέρουν σιγά-σιγά, μέχρι που ο καταστηματάρχης κατανοώντας τις αδυναμίες των μόνιμων πελατών του θα του πει «δεν πειράζει, φέρτα αύριο».

Όλα αυτά για τις αγορές πρώτης ανάγκης, διότι για τα υπόλοιπα που αν και αναγκαία έφτασαν να θεωρούνται είδος πολυτέλειας, όπως οδοντίατροι, οδοντοτεχνίτες, συνεργεία αυτοκινήτων, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.Εκεί μαζί με τα τεφτέρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων για παράδειγμα, θα ξεμείνουν μαζί με τα αυτοκίνητα τα οποία έχουν μεν επισκευάσει αλλά ο πελάτης τους μεταθέτει διαρκώς την ημερομηνία που θα παραλάβει το όχημά του, καθώς αναζητά τα χρήματα για την εξόφληση της επισκευής.

Τα πρόχειρα τετράδια με τα βερεσέδια υποδηλώνουν την απόλυτη απόγνωση των νοικοκυριών, κατάσταση που με τη σειρά της δημιουργεί μεγαλύτερη απόγνωση στις μικρές επιχειρήσεις τους, αφού το ρευστό εισρέει με τη σταγόνα στην ταμειακή τους μηχανή και στο κλείσιμο ψάχνουν πως θα εξοφλήσουν τους δικούς τους προμηθευτές και θα καλύψουν τα δυσβάσταχτα λειτουργικά τους έξοδα.

Μικροδιαφορές στα δικαστήριαΟ μεγαλύτερος πονοκέφαλος για μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις είναι το άνοιγμα που έχουν δημιουργήσει άλλες επιχειρήσεις, τις οποίες προμηθεύουν με τα είδη τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρέος φτάνει πια μερικές χιλιάδες ευρώ, αν δεν καταφέρουν να τα βρουν με τους πελάτες τους, θα αναγκαστούν να κινηθούν δικαστικά, σε μια προσπάθεια να πιέσουν για την αποπληρωμή τους.

Ελάχιστες από τις υποθέσεις θα φτάσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς όσοι θα αποφασίσουν να καταθέσουν αγωγή μικροδιαφορών στο Ειρηνοδικείο Βόλου, για ποσό δηλαδή έως 5.000 ευρώ, θα σκεφτούν τα έξοδα, αλλά και την ταλαιπωρία.

Και όμως αρκετοί θα το πράξουν, θεωρώντας ότι δεν έχουν άλλο δρόμο για να δώσουν στον οφειλέτη τους να καταλάβει ότι έφτασε η ώρα του να πληρώσει. Το 2011 στο Ειρηνοδικείο Βόλου κατατέθηκαν 207 αγωγές μικροδιαφορών. Στους ογκώδεις φακέλους των υποθέσεων κυριαρχούν χρέη που δημιουργήθηκαν, κυρίως με τεφτέρια και άλλους άτυπους τρόπους όπως πρόχειρα συμφωνητικά.

Οπωροπώλης έψαξε το δίκιο του στα δικαστήρια για μαναβικά πολλών κιλών και συνολικής αξίας χιλιάδων ευρώ που πούλησε σε προμηθευτή του, αλλά δεν εισέπραξε. Ιδιοκτήτης πώλησης αγροτικών οχημάτων στράφηκε εναντίον αγρότη που αγόρασε τρακτέρ, υπογράφοντας άτυπο συμφωνητικό για την αποπληρωμή του, ωστόσο δεν κατάφερε να σταθεί συνεπής στο λόγο του.

Και επειδή το χρέος φαίνεται ότι δεν κοιτά ούτε συγγένειες πολλές φορές, υπάρχουν και ενδοοικογενειακές υποθέσεις. Γονείς στράφηκαν δικαστικά εναντίον της κόρης τους και του γαμπρούς τους, στους οποίους είχαν… δανείσει μέρος από το κομπόδεμά τους, βοηθώντας τους να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά εκείνοι δεν τακτοποίησαν τον καιρό που είχε συμφωνηθεί την επιστροφή του χρηματικού ποσού, με αποτέλεσμα να τα πουν στις δικαστικές αίθουσες.

Η αγωγή μικροδιαφορών υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει περίπου δύο μήνες μέχρι τον προσδιορισμό της συζήτησης στο δικαστήριο. Τους επόμενους μήνες μετά τη συζήτηση και ανάλογα με το φόρτο εργασίας κάθε δικαστή, θα εκδοθεί η απόφαση που θα αποδέχεται ή όχι το χρέος και θα καλεί τον οφειλέτη στην αποπληρωμή.

Εκείνος θα μετρήσει τρεις ημέρες προθεσμία για να πληρώσει τα οφειλόμενα, από τη στιγμή που θα του επιδοθεί η δικαστική απόφαση. Συνήθως η οικονομική διαφορά κλείνει μεταξύ των δύο πλευρών πριν τη συζήτηση και με την επίδοση του δικογράφου στα δικαστήρια. Κίνηση που αποτελεί πίεση προς τον οφειλέτη, ο οποίος αναγκάζεται να έρθει σε συνεννόηση για την τακτοποίηση του ποσού, ώστε να αποφύγουν τα δικαστήρια.

Ειδικά για το 2012, στο Ειρηνοδικείο Βόλου διαφαίνεται ότι οι υποθέσεις μικροδιαφορών θα παρουσιάσουν έξαρση. Ήδη τους πρώτους δύο μήνες του έτους κατατέθηκαν 35 αγωγές για χρέη έως 5.000 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου