ΤΟΠΙΚΑ

Στα θρανία ενόψει μετανάστευσης σε ευρωπαϊκές χώρες για εργασία

στα-θρανία-ενόψει-μετανάστευσης-σε-ευ-359497

Δεκάδες νέοι επιστήμονες μαθαίνουν ξένες γλώσσες

Εντονότατη ανησυχία προκαλεί στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών της περιοχής μας, η διαρκώς αυξανόμενη τάση μετανάστευσης, που οδηγεί νεαρούς επιστήμονες και πάλι στα θρανία. Δεκάδες επιστήμονες, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Σχολών, προσπαθούν να μάθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ξένη γλώσσα της επιλογής τους, προκειμένου να αναζητήσουν εργασία με μέλλον και προοπτικές σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Το συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο, που είχε ατονήσει κάποιο διάστημα, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, τον τελευταίο κυρίως μήνα, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην αβέβαιη κοινωνικοπολιτική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Απόφοιτοι διαφόρων Πανεπιστημιακών Σχολών, ηλικίας άνω των 20 ετών, οι οποίοι βιώνουν τα δυσάρεστα παρελκόμενα της κρίσης, αποφασίζουν να ακολουθήσουν την οδό της μετανάστευσης, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, σε διαφορετικές, ευοίωνες βάσεις.

Επιβεβαιώνοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο Κώστας Γιαβάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι «αυξητική τάση παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες ως αναφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών για μετανάστευση. Νέοι άνθρωποι ηλικίας 20 ετών και άνω, προσπαθούν να μάθουν όσα μπορούν περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό».

Το συγκεκριμένο γεγονός λυπεί ιδιαίτερα τον κ. Γιαβάρα, οποίος επισημαίνει ότι «οδηγούνται στο εξωτερικό οι Ελληνες που έχουμε μοχθήσει να τους σπουδάσουμε, στην πιο παραγωγική ηλικία».

Οι ενήλικες μαθητές των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση της μετανάστευσης, προσπαθούν να μάθουν μια δεύτερη ή μια τρίτη ξένη γλώσσα, για να εξασφαλίσουν δουλειά στο εξωτερικό, κυρίως σε Γερμανόφωνες χώρες, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων, γνωρίζει έστω έστω και στοιχειωδώς την Αγγλική γλώσσα.

Παρατηρείται ζήτηση στα Γερμανικά, τα Ισπανικά και στα Γαλλικά κατά κύριο λόγο, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων της περιοχής μας «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια τάση για εκμάθηση, με μόνο στόχο και αιτία τη μετανάστευση».

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του τα τρία, κυρίως, τελευταία χρόνια, αλλά εντείνεται, όπως προαναφέρθηκε, το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο φαινόμενο παρουσίασε ύφεση από την περίοδο της άνοιξης και μέχρι πρότινος, αλλά τον τελευταίο μήνα πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο, καθώς εντείνεται το ενδιαφέρον ενόψει χειμώνα.

Οι ενδιαφερόμενοι προσανατολίζονται στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, τις Γερμανόφωνες χώρες και το βορρά. «Δεν έχουμε λαμπρό μέλλον κάνοντας μαθήματα με ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, γιατί αδειάζει η χώρα. Είναι δυσάρεστη αυτή η νέα τάξη πραγμάτων για μας. Ως Ελληνας δεν μπορώ να το δεχτώ ότι μέλη της ελληνικής κοινωνίας πάνε έξω» επισημαίνει ο κ. Γιαβάρας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις πρακτικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κλάδου και οι γονείς των μαθητών, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, που προβληματίζει τους πάντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου