ΤΟΠΙΚΑ

Παπανάτσιου: «Επείγουν οι άμεσες αποφάσεις και δράσεις για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση του Ανατολικού και του Βόρειου Πηλίου»

παπανάτσιου-επείγουν-οι-άμεσες-αποφ-851206

Την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση του Ανατολικού και του Βορείου Πηλίου έφερε στη Βουλή με ερώτηση της, η βουλευτής Μαγνησίας κα Κατερίνα Παπανάτσιου ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υποδομών, και Κλιματικής Κρίσης να αναλάβουν άμεσες αποφάσεις και δράσεις.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει ότι οι υψηλές βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα από 7 εως 10 Οκτωβρίου 2021 δεν αφήνουν πλέον περιθώριο αμφισβήτησης της άμεσης ανάγκης να εκπονηθούν μελέτες και να δρομολογηθούν έργα σοβαρής προστασίας του Βόρειου και του Ανατολικού Πηλίου από έντονα πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα, ενώ επισημαίνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου παρουσιάζει έλλειψη νερού με συνέπεια την επιβάρυνση των αγροτικών καλλιεργειών.

Η Βουλευτής αναφερόμενη σε προηγούμενες ερωτήσεις που έχει καταθέσει παλαιότερα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μαγνησίας και του Πηλίου ειδικότερα, και στις ελλιπείς απαντήσεις που έχει λάβει, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση για τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται μέσα από τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών της Θεσσαλίας στα οποία θα έπρεπε δικαίως να περιλαμβάνονται οι περιοχές του Πηλίου και των Σποράδων που συστηματικά εμφανίζουν πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και τονίζει ότι η αντιπλημμυρική προστασία στις ορεινές αυτές περιοχές δεν μπορεί να είναι μόνο εργασίες καθαρισμού και οριοθέτησης ρεμάτων. Επιπλέον αναφέρει ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές σημειώθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο το 2018 προχωράνε με αργούς ρυθμούς ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί ενώ παράλληλα δεν υπήρξε καμία απάντηση και στην πραγματικότητα δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους από την εν λόγω κακοκαιρία. Στη συνέχεια η Βουλευτής θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Εάν πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας του Ανατολικού και του Βόρειου Πηλίου και από που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
  2. Εάν πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα μελέτες συλλογής νερού για την αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και από πού πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
  3. Εάν πρόκειται να προβούν άμεσα στη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας ώστε έγκαιρα και γρήγορα να μπορούν αν εκτελούν το έργο τους.
  4. Εάν υπάρχουν αιτήματα από τους ΟΤΑ Μαγνησίας Α’ και Β’ βαθμού για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας» για αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία και ειδικότερα στο Ανατολικό Πήλιο που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί
  5. Εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων των κατοικιών που καταστράφηκαν – ζημιώθηκαν από τις κατολισθήσεις του 2018. Αν όχι σε ποιο στάδιο βρίσκονται και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να τις επισπεύσουν.

Η Ερώτηση συνυπογράφεται και από τους Τομεάρχες Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κκ Κ. Ζαχαριάδη και Σ. Φάμελλο αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου