ΤΟΠΙΚΑ

Στα συσσίτια 5.214 οικογένειες στον Βόλο και τη Μαγνησία 

στα-συσσίτια-5-214-οικογένειες-στον-βόλο-κ-357220

Συνολικά 5.214 οικογένειες θα στηθούν στη σειρά για τα συσσίτια στον Βόλο και τη Μαγνησία με την τήρηση των αυστηρών μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου Covid – 19. Αύριο Δευτέρα 18 Οκτωβρίου αρχίζει η διανομή προϊόντων του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ/FEAD και χιλιάδες νοικοκυριά περιμένουν τη βοήθεια.

Πρόκειται για οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα, που δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ, πολλές από τις οποίες είχαν δραστηριοποιηθεί για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, αλλά ο κορονοϊός τις γύρισε πίσω. Οικογένειες νέων, ηλικιωμένων, ημεδαπών και αλλοδαπών, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η διανομή των προϊόντων συνιστά γι’ αυτές πολύτιμη βοήθεια, προϋπόθεση για την επιβίωση.

Συγκεκριμένα, στη Μαγνησία το σύνολο των ωφελούμενων (οικογένειες και μέλη) είναι 9.930 άτομα. Στον Δήμο Βόλου οι ωφελούμενες οικογένειες είναι 4.235, ενώ στον Δήμο Αλμυρού οι ωφελούμενες οικογένειες είναι 190, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου 243, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου 292, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου 116, στον Δήμο Σκιάθου 39, στον Δήμο Σκοπέλου 63 και στον Δήμο Αλοννήσου 36.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου Απόστολος Ζαρκάδας – Βεργής αναφέρει ότι όλοι οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, που έχουν δηλώσει συμμετοχή, έχουν ενημερωθεί και ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα ή με τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει, για τον ακριβή χρόνο εξυπηρέτησής τους.

«Στον Δήμο Βόλου κάθε μία ώρα θα εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 52 άτομα, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, όπως αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

Απόστολος Ζαρκάδας- Βεργής

“Κάθε μία ώρα θα εξυπηρετούνται, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, κατά μέσο όρο 52 άτομα, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, όπως αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες”

Στη σειρά για τη βοήθεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κοινωνική σύμπραξη, το καλοκαίρι οι ωφελούμενες οικογένειες, με τις παρατάσεις που δόθηκαν για το ΤΕΒΑ και το ΚΕΑ λόγω της πανδημίας, είχαν φθάσει στη Μαγνησία στις 6.500. Στην τρέχουσα διανομή έχουν μειωθεί για διάφορους λόγους. Επισημαίνεται ότι δεν εκδηλώνουν όλες οι οικογένειες, που είναι δικαιούχες του ΚΕΑ, ενδιαφέρον για τα προϊόντα.

Τελευταία διανομή προϊόντων έγινε τον Μάιο του 2021 και στον Δήμο Βόλου τον περασμένο Απρίλιο. Η διανομή των προϊόντων γίνεται ταυτόχρονα σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας, οι οποίοι ενημερώνουν τους δημότες τους για τη διαδικασία. Οταν τα τρόφιμα δεν επαρκούν, πραγματοποιείται μόνο στους μικρούς Δήμους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά.

Το ΤΕΒΑ χορηγείται από το 2015. Αρχικά το είχε αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη κοινωνικών συμπράξεων. Στη Μαγνησία επικεφαλής της σύμπραξης είναι ο Δήμος Βόλου, ενώ την ευθύνη της διανομής έχει ο εκάστοτε προμηθευτής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλες οι ηλικιακές ομάδες, που λαμβάνουν ΚΕΑ.

Τα αδιάθετα προϊόντα προωθούνται είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, είτε σε δομές σίτισης.

Ανοιχτή η πόρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Οσοι για κάποιο λόγο δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, γιατί μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερο εισόδημα, ενώ βρίσκονται πραγματικά σε ανάγκη, βρίσκουν πάντοτε ανοιχτές τις πόρτες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Βόλου.

Η προϊσταμένη της Πρόνοιας του Δήμου Βόλου, Γιώτα Κουπριντζιώτου, λέει: «Εχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε πολύ κόσμο. Μας στηρίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με ευαισθητοποίηση για τη δράση μας. Υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 250 οικογενειών», αναφέρει.

Αυτή τη στιγμή ενισχύονται 169 νοικοκυριά με συνολικά 436 μέλη, εκ των οποίων τα 289 είναι ενήλικες και τα 147 παιδιά. «Είμαστε σε διαδικασία αιτήσεων, οπότε θα καλυφθούν οι 250 θέσεις», σημειώνει η ίδια.

Ελλείψεις σε είδη για παιδιά

Τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενισχύονται διαρκώς με τη στήριξη των πολιτών, επιχειρήσεων και βέβαια του Δήμου Βόλου. Ανάλογα όμως τις ανάγκες, που προκύπτουν, μπορεί να υπάρχουν και ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε βρεφικό γάλα Νο1 και Νο2 κρέμες και πάνες και η κ. Κουπριντζιώτου απευθύνει έκκληση για ενίσχυση.

Η δομή παρέχει στις ωφελούμενες οικογένειες όλα τα είδη που είναι απαραίτητα για το νοικοκυριό τους, από ρουχισμό, κουβέρτες, μέχρι απορρυπαντικά και τρόφιμα.

Επιστρέφουν παλιοί ωφελούμενοι

Η κοινωνική λειτουργός του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αποστολία Τάσιου λέει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ενίσχυση λόγω της οικονομικής κατάστασης, που προέκυψε από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Δεν έχουμε σταματήσει δύο χρόνια τώρα να παίρνουμε αιτήσεις. Υπάρχουν παλιοί ωφελούμενοι που επιστρέφουν, αφού λόγω του κορονοϊού δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν επαγγελματικά», σημειώνει.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται κατά μέσο όρο 30 – 40 αιτήσεις τον μήνα.

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξυπηρετήσαμε περισσότερους ωφελούμενους από τη δυνατότητα που είχαμε με έκτακτες συνδρομές, επιταγές και διανομές προϊόντων, όπως με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τις συνεργασίες με την ΚΕΔΕ. Καλύψαμε πολλές ανάγκες και μάλιστα αρκετές ήταν έκτακτες σε ανθρώπους, που ξαφνικά έμειναν χωρίς δουλειά. Φέτος θα δούμε πώς θα πάει η ζήτηση.

Πέρα από την οικονομική κρίση, που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς ήρθε και η υγειονομική κρίση, η οποία έφερε ανατροπές. Η ανταπόκριση των πολιτών για τη στήριξή μας είναι πραγματικά συγκινητική. Ωστόσο, οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και ευτυχώς έχουμε τη στήριξη του Δήμου Βόλου, που είναι πολύ μεγάλη», καταλήγει.

Ελλείψεις σε είδη για βρέφη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ο τόπος διανομής και τα δικαιολογητικά

Στον Δήμο Βόλου η διανομή γίνεται στον χώρο πλησίον του Κοινωνικού Παντοπωλείου, δ/νση Ολυμπιονίκη Αγνώντα με Κουρουνιώτη (κτίριο Καραγάτς) από τις 09:00 έως τις 14:30 εκτός Σαββατοκύριακων και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Πρώτα θα γίνει η παράδοση των προϊόντων σε οικογένειες με ένα μέλος, στη συνέχεια σε οικογένειες με δύο μέλη και περισσότερα ακολούθως. Επισημαίνεται ότι η εξυπηρέτηση γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Κατά την παραλαβή των προϊόντων οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους επίσημο έγγραφο πιστοποίησης ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα οι ημεδαποί ή το διαβατήριο οι αλλοδαποί.

Εάν η παραλαβή δεν πραγματοποιηθεί για σοβαρούς λόγους από τον ωφελούμενο ή μέλος της οικογένειάς του, τα προϊόντα μπορεί να τα παραλάβει τρίτο πρόσωπο, προσκομίζοντας εξουσιοδότηση με το γνήσιο υπογραφής.

Τα είδη που θα διανεμηθούν είναι ζυμαρικά, όσπρια, λάδι, τυρί φέτα, βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, σαμπουάν, υγρό γενικής χρήσης και μωρομάντιλα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2421048846 & 2421353140-141.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου