ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 78,2% στα λουκέτα

αύξηση-782-στα-λουκέτα-356801

Με το χειρότερο τρόπο αποτυπώνεται το δυσμενές οικονομικό κλίμα του καλοκαιριού στην επιχειρηματικότητα. Το δημοψήφισμα, η τραπεζική αργία και τώρα οι εκλογές άλλαξαν βίαια την πορεία των επιχειρήσεων, η οποία πλέον καταγράφει σημαντικές απώλειες. Το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 78,2% όταν ολόκληρο το οκτάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στις διαγραφές των επιχειρήσεων σε σχέση με τις εγγραφές σε ποσοστό 9,3%!

Τη μεγαλύτερη ανατροπή του τριμήνου στην πορεία των επιχειρήσεων κατέγραψε φέτος ο Ιούλιος με αρκετές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε κλείσιμο. Η αύξηση των διαγραφών τον επίμαχο μήνα έναντι των εγγραφών έφτασε στο 51%, όταν τον Ιούνιο ήταν 13,2% και τον Αύγουστο 14%.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το συγκρινόμενο διάστημα οι διαγραφές επιχειρήσεων έφτασαν τις 274 από 215 που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Την ίδια στιγμή το πρώτο 8μηνο του 2015 έκλεισε με 786 διαγραφές επιχειρήσεων έναντι 867 το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Θλιβερή πρωτιά στις διαγραφές επιχειρήσεων φαίνεται να έχει ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος καταγράφει 426 λουκέτα και ακολουθεί το εμπόριο με 236 διαγραφές επιχειρήσεων, ενώ έπονται με διαφορά το μεταποιητικό τμήμα (87) και το τουριστικό (37).

Τα στοιχεία για το καλοκαίρι

Στο επίμαχο τρίμηνοτον Αύγουστο έκλεισαν 64 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 40 ανήκαν στον τομέα των Υπηρεσιών, οι δύο στον Τουριστικό, οι 18 στον Εμπορικό και οι τέσσερις στον Μεταποιητικό. Τον Ιούλιο κατέβασαν ρολά συνολικά 115 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 76 ανήκαν στον Τομέα των Υπηρεσιών, οι πέντε στον τομέα τον τουριστικό, οι εφτά στον τομέα τον μεταποιητικό και οι 27 στον εμπορικό τομέα. Τον Ιούλιο αντίστοιχα, έκλεισαν 95 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 51 ανήκαν στον τομέα των Υπηρεσιών, οι τρεις στον τουριστικό, οι δεκατρείς στο μεταποιητικό και οι 28 στον εμπορικό.

Τι λέει ο επιχειρηματικός κόσμος

Αμεση λήψη πρωτοβουλιών και μέτρων ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, με επιστολή του προς του βουλευτές τονίζει ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα capital controls, η τραπεζική αργία, το πλαφόν στις εισαγωγές, η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και φυσικά η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών -καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 4 στους 10 Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας- έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων μέχρι και 80%, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από τους επιχειρηματίες».

Αριστοτέλης Μπασδάνης-πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας : Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μείωση των εσόδων οδηγεί σε αντικειμενική δυσκολία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των ρυθμίσεών τους προς το Δημόσιο. Η οικονομική δυσπραγία έχει αντίκτυπο και στην ικανότητα των επιχειρηματικών να ανταποκριθούν στη ρύθμιση καταβολής των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.

Η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάει να γίνει τροποποίηση του νόμου για τις 100 δόσεις (Ν. 4321/2015), προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις υπό διαφορετικές συνθήκες οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα αποπληρωμής των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τελευταίες εβδομάδες μετά τα capital controls.

Ο κ. Μπασδάνης τονίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πολλές επιχειρήσεις -για την ώρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ή το έχουν κάνει ήδη να μεταφέρουν τις έδρες σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, όπου η φορολογία είναι μικρότερη, η επιστροφή του ΦΠΑ γίνεται ταχύτερα και γενικά επικρατεί ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την επιχειρηματικότητα», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου