ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε για δείγμα επιταγές ~ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ… ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ούτε-για-δείγμα-επιταγές-μαχαιρι-στο-λ-356785

Η θεαματική μείωση των ακάλυπτων αντικατοπτρίζει ότι η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί πλέον ούτε με πλαστικό χρήμα

Στέγνωσε απελπιστικά η αγορά του Βόλου. Η μείωση ύψους 51,44% των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο 4μηνο του 2014 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, για τους επαγγελματίες δεν μπορεί να μεταφραστεί ως θετική μεταβολή. Δεν αντικατοπτρίζει, όπως εξηγούν, ότι οι επιταγές καλύπτονται στην ώρα τους, αλλά ότι εφόσον δεν υπάρχουν ούτε «πέτσινες», η αγορά ασφυκτιά πλέον -μετά την έλλειψη ρευστού- και από έλλειψη μπλοκ, ώστε να εξυπηρετήσει πρόσκαιρα βασικές της υποχρεώσεις.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Θανάσης Σπύρου, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν με επιταγές και όλη η αγορά κινούταν έστω και με πλαστικό χρήμα, με αποτέλεσμα επιτήδειοι να λυμαίνονται μεγάλα ποσά, σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο.

Βιώσιμες επιχειρήσεις να μην μπορούν να δανειστούν και να απειλούνται με σφράγιση επιταγών για μερικές χιλιάδες ευρώ.

«Τέρμα το ελεύθερο και το δωρεάν» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ν. Μαγνησίας Θανάσης Σπύρου. Οι προμηθευτές εξηγεί, ζητούν πλέον τις μετρητοίς τα χρήματά τους αφού η εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη συνεργασιών έχει χαθεί. «Αυτοί που αγοράζουν θέλουν να έχουν ευέλικτο σχήμα αλλά αυτοί που πωλούν έχουν καεί από τα ευέλικτα σχήματα» προσθέτει.

Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Απριλίου στα 13,9 εκατ. ευρώ πανελλαδικά. Πρόκειται για ποσά που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε επιχειρηματίες που μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής μάχης σήμερα η οικονομική κρίση τους τσακίζει.

Ο κ. Σπύρου σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες οδηγούνται στο χείλος του γκρεμού. Οπως είπε: «Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις. Οι ακάλυπτες επιταγές αφορούν σήμερα τους έντιμους επιχειρηματίες που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε όλες τους τις υποχρεώσεις. Να διατηρήσουν όρθια την επιχείρησή τους, ανοιχτές τις θέσεις εργασίας. Το Τραπεζικό σύστημα, όμως, δεν διευκολύνει καθόλου. Τους έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό».

Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι αυτές οι 800.000 επιχειρήσεις. Ο κ. Σπύρου είπε ότι: «Αν κλείσουν 1,5 εκατ. πολίτες θα μείνουν άνεργοι. Οι Τράπεζες δεν βοηθούν με επιταγές ή δάνεια. Μέχρι τώρα ήταν σφραγισμένο κουτί, μόνο το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ενθαρρύνουν λιγάκι την αγορά με προγράμματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους Τραπεζών η μείωση στις ακάλυπτες επιταγές είναι αντίστοιχη και στο Βόλο. Δεν είναι μόνο λιγότερες σε αριθμό τεμαχίων αλλά αφορούν και σε μικρότερα ποσά. Δεν πρόκειται βέβαια για επιταγές Τραπεζών επί ενεχύρω. Σφραγίζονται από τους ιδιώτες που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από άλλη Τράπεζα «υπάρχει σημαντική πτώση στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Πλέον η αγορά κινείται διαφορετικά αφού στα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις επιχειρήσεις.

Εχουν μειωθεί τα τεμάχια. Ο προμηθευτής θέλει μετρητά. Επιπλέον, οι πελάτες πετυχαίνουν εκπτώσεις».

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου