ΤΟΠΙΚΑ

Θεσσαλική Σούδα… δημιουργούν οι Αμερικάνοι στο δίπολο Βόλος – Λάρισα  

θεσσαλική-σούδα-δημιουργούν-οι-αμερ-356038

Μέσα στον θεσσαλικό κάμπο είναι τα περισσότερα από τα σημεία που έχουν συμπεριλάβει οι Αμερικανοί στην αναθεωρημένη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα.

Το Στεφανοβίκειο για τα ελικόπτερα Apache & Black Hawk αλλά και εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Ν. Ιωνία του Βόλου για τους πολύπειρους Marines Corps.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το hellasjournal.com, μπορεί η Λάρισα ως περιοχή να βρίσκεται μέσα στην προηγούμενη MDCA, δεν παύει ποτέ όμως να είναι το δέλεαρ για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον θεσσαλικό κάμπο και την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Από τη μια πλευρά το ιδιαίτερο ανάγλυφο για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των πτητικών μέσων αλλά και των τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων κι από την άλλη μια περιοχή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα αστικά κέντρα και ταυτόχρονα ένα σημείο στην καρδιά της Ελλάδας με γεωστρατηγική σημασία.

Τα MQ-9 Reaper

Το πρώτο χειροπιαστό στοιχείο ενδιαφέροντος ήταν η μετακίνηση από την Αφρική στην αεροπορική βάση της Λάρισας των ισχυρότατων και υπερσύγχρονων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 Reaper, αλλά και οι μικρές σε μέγεθος, όμως ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα της 110 Πτέρυγας Μάχης από τους Αμερικανούς που αφορούσε την υποστήριξη των UAV’s. Πολλές ήταν οι συζητήσεις που έγιναν κατά το παρελθόν για την προμήθεια αυτών των Μη Επανδρωμένων.

Αλλα δείγματα γραφής της Αμερικανικής πλευράς για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την 110 Πτέρυγα Μάχης ήταν η μεταστάθμευση του «μεγάλου μυστικού» των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2018.

Τότε στο διάδρομο προσγείωσης της αεροπορικής βάσης του κάμπου τροχοδρόμησε ζεύγος αεροσκαφών F-22 Raptor. Τους Αμερικανούς ιπταμένους είχε υποδεχτεί το σημερινό πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, τότε ως Επιχειρησιακός Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ο οποίος δεν είχε χάσει την ευκαιρία να πετάξει με F-16 φτερό με φτερό με τα F-22.

Από τα F-15 της USAFE σ’ εκείνα της Β. Καρολίνας

Εν έτει 2021 την αρχή έκανε το περασμένο καλοκαίρι η USAFE, με τα μαχητικά F-15 από την Μεγάλη Βρετανία να φτάνουν στο FIR Αθηνών και να τροχοδρομούν τόσο στη Σούδα, όσο και στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Και μετά τις αναφορές των Αμερικανών ιπταμένων και τεχνικών για αυτές τις Ελληνικές βάσεις, εδώ και μια εβδομάδα στον κάμπο έχουν μετασταθμεύσει 15 μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15 Strike Eagle, τα οποία ωστόσο δεν ανήκουν σε κάποια πολεμική μοίρα των Αμερικανικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η παραμονή τους, αρχικά για περίπου έναν μήνα καταδεικνύει την θέληση των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει ένα σημαντικό βήμα που δεν είναι άλλο από την παγίωση της παρουσίας Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην 110 Πτέρυγα Μάχης που την θέλουν ως «ορμητήριο».

Πως άλλωστε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ότι τα ογκώδη μεταγωγικά C-17 της USAF προσγειώθηκαν περισσότερες αρκετές φορές στην Λάρισα, μεταφέροντας υλικά που απαιτούνται για την παραμονή των αεροσκαφών και του προσωπικού στην πρωτεύουσα του Ελληνικού κάμπου.

Ομως οι Αμερικανοί σίγουρα έρχονται για να εξασκηθούν με τους Best Warrior του ΝΑΤΟ αλλά εκτός αυτού η τωρινή παρουσία τους στη Θεσσαλία συνδέεται με την πολυεθνική άσκηση «Castle Forge» κατά την οποία θα έχουν πολυποίκιλες αεροπορικές συνεργασίες με Συμμάχους από τα Βαλκάνια και τη Β. Ευρώπη πάνω από τα εδάφη τους αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η αεροπορική «Σούδα»

Το σενάριο της «Σούδας» του κάμπου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί το επεξεργάζονται κάμποσα χρόνια. Το είχαν συζητήσει και με προηγούμενες στρατιωτικές ηγεσίες της χώρας μας και μάλλον η υλοποίησή του δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα θέλουν ένα ιδιαίτερα ασφαλές αεροπορικό «οχυρό» από το οποίο ισχυρά σε ικανότητες μαχητικά να μπορούν να ελέγχουν γεωστρατηγικά σημεία που τους ενδιαφέρουν, μ’ ένα από αυτά να είναι σίγουρα ο χώρος της Μαύρης Θάλασσας.

Πληροφορίες από το αεροπορικό Επιτελείο λένε πως δεν αποκλείεται να δούμε εκ νέου τα Αμερικανικά MQ-9 Reaper στην Λάρισα. Αλλωστε το Ελληνικό Επιτελείο κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει ιδιαίτερα τις συζητήσεις, η 110 Πτέρυγα Μάχης να είναι ενδιάμεσος σταθμός ή μια δεύτερη επιλογή ακόμη μεγαλύτερων UAV’s των ΗΠΑ ή και του ΝΑΤΟ.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν την Ελλάδα ως μια από τις ίσως ελάχιστες χώρες στη Γηραιά Ηπειρο στις οποίες επενδύουν τώρα και κυρίως στο μέλλον με αποτέλεσμα το γεωστρατηγικό αποτύπωμα να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου