ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣ Θεσσαλίας: Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό  

λασ-θεσσαλίας-οχι-στην-ιδιωτικοποίησ-356025

Επίθεση στην Κυβέρνηση με αφορμή τις ανατιμήσεις στο ρεύμα εξαπολύει η ΛΑΣ Θεσσαλίας και παράλληλα εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης ξεπέρασαν το 150% από την έναρξη της «απελευθέρωσης» μέχρι σήμερα, καταγγέλλει η ΛΑΣ Θεσσαλίας και συνεχίζει: «Πάνω από 700 είναι οι εντολές που δίνονται καθημερινά για διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, εξαιτίας οφειλών που τα φτωχότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να ξοφλήσουν. Στους εναπομείναντες εργαζόμενους της ΔΕΗ κυριαρχούν οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, η εργολαβοποίηση και οι ατομικές συμβάσεις.

Υποδομές που χρυσοπληρώθηκαν με λεφτά του λαού, αξιοποιήθηκαν από ιδιωτικούς ομίλους, με την είσοδό τους στην αγορά, για να πουλούν με τη σειρά τους πανάκριβο ρεύμα στον λαό, πριν γίνουν μέτοχοι ή και ιδιοκτήτες των ίδιων των υποδομών. Τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, απαξιώνονται στο όνομα της απολιγνιτοποίησης. Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» της αγοράς Ενέργειας, όπως διαμορφώθηκε 30 χρόνια τώρα, με το κράτος να πλειοψηφεί στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.

Τώρα η κυβέρνηση προχωράει στο επόμενο βήμα, προσβλέποντας σε μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της διασυνδεδεμένης αγοράς, κυρίως στην Ανατ. Ευρώπη, αλλά και σε μεγαλύτερα κέρδη από επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Πρόκειται για ωμή παραδοχή ότι τόσο η στρατηγική της «απελευθέρωσης» όσο και η «πράσινη ανάπτυξη» δεν συναντιούνται πουθενά με τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες. Και ότι κάθε απόφαση για τη θωράκιση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών ομίλων μεταφράζεται σε ακόμα χειρότερους όρους πρόσβασης του λαού στο αγαθό της ενέργειας».

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, για αυτό και καλεί σε «οργάνωση του αγώνα για να μπουν εμπόδια στη νέα αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για να ανακληθούν οι ανατιμήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς του ρεύματος, για ρεύμα φθηνό για όλο το λαό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου