ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήθηκαν λόγω κρίσης τα αιτήματα για θεραπεία στον ΟΚΑΝΑ Βόλου

αυξήθηκαν-λόγω-κρίσης-τα-αιτήματα-για-355635

Αυξήθηκαν λόγω κρίσης τα αιτήματα για θεραπεία στον ΟΚΑΝΑ Βόλου

Πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για θεραπεία που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, από δεκάδες χρήστες ουσιών, οι οποίοι ζητούν τη βοήθεια των ειδικών, προκειμένου να απεξαρτηθούν, διότι δεν έχουν πλέον τις οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν τη δόση τους.

Η αύξηση της τάξης του 10% που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο στα αιτήματα για θεραπεία, τα οποία καταγράφηκαν στη διάρκεια της θερινής περιόδου, αποτελεί ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στην κρίση και τη γενικότερη οικονομική ύφεση που επικρατεί.

Η παραπάνω αυξητική τάση είναι εμφανής από τις αρχές του καλοκαιριού, σε αντίθεση με την εικόνα που καταγράφονταν τα αντίστοιχα προηγούμενα χρόνια, η οποία αντιστοιχούσε σε μείωση. Ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών που επιθυμούν να απεξαρτηθούν είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, διανύουν δηλαδή την πιο παραγωγική ηλικία, ενώ παράλληλα υπάρχουν και περιπτώσεις μακροχρόνιων χρηστών, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 60ο έτος.

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, είναι αμφίρροπα τα αποτελέσματα της κρίσης, ενώ όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Θεοδόσης Γιαμουστάρης, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί στο Βόλο «η κατάσταση που βιώνουμε, η κρίση και η αβεβαιότητα, επιτείνουν τα προβλήματα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικούς τρόπους».

Αναλύοντας τα δεδομένα που συνθέτουν τη σφαιρική διάσταση ενός πολύπλοκου προβλήματος, ο κ. Γιαμουστάρης, επισημαίνει ότι: «κατ’ αρχήν η αβεβαιότητα δημιουργεί μια γενικότερη αγωνία στους ανθρώπους, η οποία δρα διαφορετικά για τον ψυχισμό, οπότε η καταφυγή στις ουσίες και τα συνεπακόλουθα προβλήματα των εξαρτήσεων, αυξάνονται. Αυτή είναι η μία παράμετρος». Η άλλη παράμετρος είναι ότι λόγω της απώλειας εργασίας, και της οικονομικής πίεσης που υφίστανται, «δεν είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν τη δόση τους. Οι περισσότεροι χρήστες δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, πιέζονται οικονομικά, δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εξάρτησή τους οικονομικά, οπότε αναγκάζονται να καταφύγουν σε αναζήτηση θεραπείας»μ εξηγεί ο ίδιος ψυχίατρος.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι αν η κρίση οδηγεί στην απεξάρτηση, ενώ η απάντηση που δίνει ο ειδικός, συνοψίζεται στη φράση: «η κρίση γενικώς αυξάνει την ψυχοπαθολογία των ανθρώπων, όπου μέρος αυτής είναι και οι εξαρτήσεις. Οι άνθρωποι πιέζονται και η ψυχοπαθολογία επιτείνεται. Οπότε κατ’ επέκταση αυξάνονται και ο εξαρτήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία». Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να υπάρχει στήριξη των προγραμμάτων που προσφέρουν θεραπεία, λόγω της αύξησης των αιτημάτων αλλά και του πολύ σημαντικού έργου που επιτελούν, αλλάζοντας κυριολεκτικά το μέλλον εκατοντάδων ανθρώπων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου