ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές από το Λεμάν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

φοιτητές-από-το-λεμάν-στο-πανεπιστήμι-355573

Εποικοδομητική συνεργασία έχει εδραιωθεί μεταξύ των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και της γαλλικής πόλης Λεμάν, μέσω της οποίας Γάλλοι φοιτητές επισκέπτονται το Βόλο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Οι παραπάνω δραστηριότητες υλοποιούνται χάρη στο ενδιαφέρον και τις προσπάθειες της κ. Ανθούλας Ελευθερίου, της γνωστής Βολιώτισσας, η οποία ζει στο Λεμάν και η οποία εργάστηκε για την αδελφοποίηση των πόλεων, Βόλου και Λεμαν, το 1982.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η δραστήρια Βολιώτισσα, έχει στηρίξει τις επαφές ανάμεσα στα Πανεπιστήμια Λεμάν και Θεσσαλίας, καθώς λειτουργούν τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών και υπάρχουν δυνατότητες για γαλλόφωνους φοιτητές για σπουδές στο Π.Θ. καθώς λειτουργούν γαλλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Με δικές της ενέργειες, ηθική στήριξη και παρότρυνση ήρθαν για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο του 2014) τέσσερις Γάλλοι φοιτητές της σχολής Τοπογράφων Πανεπιστήμιου Λεμάν, για τη δίμηνη πρακτική τους άσκηση, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεργάστηκαν με το εργαστήριο Αγροτικού χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, (ΤΜΧΠΠΑ ) με υπεύθυνο καθηγητή το Δημήτρη Γούσιο και ειδικό συνεργάτη το Γιάννη Φαρασλή, ο οποίος τους κατεύθυνε στην εργασία πεδίου και τη χρήση ειδικών προγραμμάτων και μεθόδων αποτύπωσης του χώρου.

Φέτος το καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο του 2015) ήρθαν από την ίδια σχολή πέντε ακόμα Γάλλοι φοιτητές, οι οποίοι εργάστηκαν στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης σε συνεργασία με την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με διευθύνοντα σύμβουλο τον καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Συγκεκριμένα οι πέντε Γάλλοι φοιτητές ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν αποτυπώσεις σε ιδιοκτησίες του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, μία στη λίμνη Πλαστήρα και μία σε οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Στο τέλος αυτής της συνεργασίας η κ. Ελευθερίου παρευρέθηκε σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους Γάλλους φοιτητές και φανερά συγκινημένη προσέφερε στην Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ο. Χριστοπούλου ένα δερματόδετο βιβλίο, εγχειρίδιο τοπογραφίας με σκοπό να εμπλουτίσει την βιβλιοθήκη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ και ευχήθηκε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί εποικοδομητικά και για τις δύο σχολές και η ίδια θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η κ. Ελευθερίου έχει τιμηθεί από το Δ. Βόλου ως «επίτιμη δημότης», καθώς όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει με αμείωτο ενδιαφέρον για (τη διατήρηση των ιστορικών μνημείων της ιδιαίτερης πατρίδας των Παλαιών Βόλου) την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την προώθηση των γαλλο-ελληνικών σχέσεων.

Εχει ιδρύσει το σύνδεσμο γαλλο-ελληνικής φιλίας στο Λεμάν με τον οποίο λαμβάνει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις όπως η διεθνής έκθεση βιβλίου και προβάλλει την ιδιαίτερη πατρίδα της το Βόλο, την ιστορία και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Έχει υποδεχτεί αρκετές φορές αντιπροσωπείες από τον Δ. Βόλου στο Λεμάν, επίσημα προσκεκλημένους από τον δήμαρχο του Λεμάν, για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, καθώς και διαχείρισης και ανακύκλωσης των σκουπιδιών.

Σε αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το Λεμάν ενόψει της κατασκευής τραμ στην πόλη του Λεμάν συμμετείχε, σημειωτέον, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.) με εκπρόσωπο την κ. Αναστασία Τράμπα, Πολιτικό μηχανικό, συγκοινωνιολόγο, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, (ΤΜΧΠΠΑ ) του Π.Θ, η οποία και παρακολούθησε και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Λεμάν με τίτλο: «Χωρικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Βιώσιμη πόλη» το 2012.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου