ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ & της Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από την ναζιστική κατοχή

ανακοίνωση-νε-συριζα-πσ-της-νεολαία-σ-355409

Ανακοίνωση για την απελευθέρωση του Βόλου από τη ναζιστική κατοχή εξέδωσε ο ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η Νεολαία Μαγνησίας και οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

«77 χρόνια συμπληρώνονται στις 19 Οκτωβρίου από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την πόλη μας.

Αυτή η μέρα ήταν ένα αποφασιστικό χτύπημα για τη συντριβή του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του.

Αυτή τη μέρα, τιμούμε τους αγώνες των Δημοκρατικών πολιτών του νομού μας που αγωνίστηκαν με γενναιότητα για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή τη μέρα, τιμούμε τη μνήμη των πολλών αθώων θυμάτων που δολοφονήθηκαν ανηλεώς από τους ναζί στα μαρτυρικά χωριά μας.

Αυτή τη μέρα, τιμούμε τις γυναίκες και τους άνδρες κάθε ηλικίας, που οργανώθηκαν μαζικά στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και την Εθνική Αλληλεγγύη διώχνοντας τους ναζί και δημιουργώντας, στα μέρη που απελευθέρωσαν, θεσμούς αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας μέσα από πρωτοπόρες διαδικασίες αυτοδιοίκησης.

Στις μέρες μας δυστυχώς τα θεμέλια του φασισμού και του ναζισμού δεν έχουν εκριζωθεί. Εκφράζονται ακόμη ανοικτά μέσα από ακροδεξιά μορφώματα που δρουν στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ορισμένες χώρες της οποίας δυστυχώς καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει τα θλιβερά περιστατικά, πριν λίγες ημέρες, με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές στη Σταυρούπολη και το Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει Υπουργικούς Θώκους σε βουλευτές της με σαφή ακροδεξιά ρητορεία και παρελθόν.

Πέρυσι η καταδίκη των εγκληματιών της ΧΑ ήταν το επιστέγασμα της κινητοποίησης του δημοκρατικού κόσμου ενάντια στη δολοφονική της δράση. Ταυτόχρονα ήταν μια σημαντική νίκη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η απειλή όμως δεν εξαλείφθηκε. Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και στον φασισμό, η πάλη για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας, πρέπει να είναι διαρκής.

Χρειάζεται και πάλι, όπως και τότε, ένα μαζικό λαϊκό κίνημα με στόχους τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ένα κίνημα που θα δώσει στους νοσταλγούς του ναζισμού μια απάντηση παρόμοια με αυτή που έδωσαν οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, τις θυσίες και τον αγώνα των οποίων θυμόμαστε και τιμάμε με την αφορμή της σημερινής επετείου.

Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα ξαναγίνουμε. Τον φασισμό και τον ναζισμό θα τον πολεμάμε πάντα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου