ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότεροι από 170 άστεγοι ~ Στοιχεία – Σοκ για το Βόλο

περισσότεροι-από-170-άστεγοι-στοιχεία-35506

Σε λίστα αναμονής βρίσκονται μεμονωμένα άτομα και ολόκληρες οικογένειες για τον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων

Είναι άστεγοι ή διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες, αδυνατώντας να πληρώσουν ενοίκιο και ρεύμα πάνω από 170 άτομα στο Βόλο. Ο αριθμός – σοκ προέρχεται από τους πρώτους υπολογισμούς της Πρόνοιας Δήμου Βόλου, στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη. Για μία θέση στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων, πολλές οικογένειες βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης, αποτελεί μια τετραμελής οικογένεια, η οποία την περασμένη εβδομάδα έμεινε στο δρόμο και με πρωτοβουλία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, νοικιάστηκε στην οικογένεια διαμέρισμα και τους παραχωρήθηκαν τρόφιμα και ρούχα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Τραγική ιστορία, αποτελεί επίσης και η περίπτωση 18χρονου από την Αγριά, που το προηγούμενο διάστημα εγκαταλείφθηκε από την μητέρα του, με αποτέλεσμα να ζει στους δρόμους μέχρι να βρει στέγη στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων.

Αξίζει να αναφερθεί ότιο Κοινωνικός Ξενώνας Αστέγων, είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί μέχρι 15 άτομα ωστόσο σήμερα φιλοξενεί συνολικά 20 άτομα εκ των οποίων 6 ανήλικα παιδιά. Μάλιστα δύο αγοράκια που φιλοξενούνται στον Ξενώνα, 10 μηνών και 4,5 χρονών δεν έχουν βαφτιστεί ακόμη και η Δημοτική Αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία να φροντίσει για την βάπτιση των δύο παιδιών.

Το θετικό στην υπόθεση, όπως τόνισε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου κ. Νατάσσα Μορφογιάννη είναι ότι εγκρίθηκε χθες η αίτηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», για δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας προς τους αστέγους.

Ειδικότερα το πρόγραμμα θα αφορά συνολικά 70 άτομα ενώγια το 50% από αυτούς προβλέπεται επισκευή των σπιτιών που ήδη κατοικούν και εύρεση εργασίας, ενώ για τους άλλους μισούς προβλέπεται η στέγασή τους σε νέο Ξενώνα. Μάλιστα, μέσα από το πρόγραμμα αναμένεται να βρεθεί εργασία στους άνεργους. Πάντως μέχρι στιγμής από τη Δημοτική Αρχή δεν έχει αποφασιστεί που θα στεγαστεί ο νέος ξενώνας ενώ ως πιθανό σενάριο είναι η μίσθωση εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου.

«Εμείς υποστηρίζουμε το σλόγκαν «Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από λόγια» και ήδη σε 47 ημέρες στα πλαίσια μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής και με την υποστήριξη του Δημάρχου έχουμε κάνει κάποια έργα, έτσι ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που έχουμε στον ξενώνα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μορφογιάννη προσθέτοντας ότι έχουν έχουν εντοπιστεί άτομα που είναι άστεγα, ωστόσο πολλά από αυτά τα άτομα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μην στεγαστούν στον ξενώνα αλλά να έχουν φαγητό και ρούχα.

Τέλος η ίδια, διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλη λίστα από οικογένειες που θέλουν να στεγαστούν στον ξενώνα, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για άλλα άτομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου