ΤΟΠΙΚΑ

Εμπλοκές στις διασταυρώσεις ~ ΜΕΤΑΞΥ Ι.Χ. ΚΑΙ ΠΕΖΩΝ

εμπλοκές-στις-διασταυρώσεις-μεταξυ-ι-354668

Οδηγοί αυτοκινήτων δεν δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς στις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις

Κακή οδική συμπεριφορά επιδεικνύουν οι Βολιώτες οδηγοί στις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις στο κέντρο της πόλης. Δεν δίνουν καμία προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών που επιχειρούν να διασχίσουν τις διαβάσεις, μολονότι ο φωτεινός σηματοδότης, τους προειδοποιεί (παλλόμενο πορτοκαλί) για το αντίθετο όταν πρόκειται να στρίψουν σε κάθετο δρόμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και στις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις, σημειώνονται εμπλοκές μεταξύ πεζών και οχημάτων σε συχνότητα, 1:10. Για το σύνολο των εμπλοκών μάλιστα, σε ποσοστό 80% ευθύνονται τα οχήματα που δεν παρέχουν προτεραιότητα στους πεζούς που επιχειρούν να διασχίσουν το δρόμο απέναντι και το 20% στους ίδιους τους πεζούς, που κινούνται στις διαβάσεις ενώ ο φωτεινός σηματοδότης δείχνει κόκκινο.

Τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτουν από παρατηρήσεις που έκαναν σε σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις του Βόλου, φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Ασφάλειας στις Μεταφορές», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ευτυχία Ναθαναήλ.

Οι φοιτητές μελέτησαν τέσσερις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις, στους οδικούς κόμβους Ιάσονος – Κ. Καρτάλη, Ιάσονος – Ελ. Βενιζέλου, Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη και Δημητριάδος – Ελ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σοφία Χαραλαμπίδου, κάθε φορά που ο φωτεινός σηματοδότης δείχνει πράσινο για τη διαμπερή κίνηση (ευθεία), δείχνει παλλόμενο πορτοκαλί για την στρέφουσα στον κάθετο δρόμο, όπου υπάρχει διάβαση πεζών με σηματοδότη που δείχνει πράσινο.

Μολονότι όμως οι πεζοί έχουν προτεραιότητα, τα αυτοκίνητα που στρίβουν, δεν επιτρέπουν στους πεζούς να κινηθούν στη διάβαση.

Ενδεικτικά, στον κόμβο Ιάσονος – Κ. Καρτάλη, σε παρατήρηση μόλις δύο ωρών, διάστημα κατά το οποίο κυκλοφόρησαν 981 οχήματα, σημειώθηκαν 120 εμπλοκές (12%). Από αυτές, οι 96 αφορούσαν σε περιπτώσεις οδηγών αυτοκινήτων που δεν έδωσαν προτεραιότητα σε πεζούς (80%), ενώ καταγράφτηκαν και 24 περιπτώσεις πεζών (20%) που επιχείρησαν να διασχίσουν το δρόμο, ενώ ο φωτεινός σηματοδότης έδειχνε κόκκινο.

«Οι οδηγοί δεν δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Το τμήμα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική συμπεριφορά των οδηγών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, την Κυριακή των εκλογών, θα αναρτηθούν αφίσες στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων και σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ καθόλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, οι φοιτητές θα προχωρήσουν στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε πολίτες και οδηγούς, με τη συμβολή της Τροχαίας Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου