ΑΛΜΥΡΟΣ

Στον Αλμυρό «μετακομίζουν» 5 αρματαγωγά

στον-αλμυρό-μετακομίζουν-5-αρματαγω-353941

Στη νέα ναυτική βάση, που θα δημιουργήσει το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή του Αλμυρού, θα «μετακομίσουν» πέντε αρματαγωγά, τα οποία θα ελλιμενίζονται στην περιοχή και θα καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα και όχι μόνο.

Στη νέα ναυτική εγκατάσταση θα μετασταθμεύσουν και τα 5 αρματαγωγά κλάσεως ΣΑΜΟΣ που διαθέτει η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων ενώ τα αερόστρωμνα ZUBR θα παραμείνουν στην Αμφιάλη.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως είναι γνωστό έχει καταλήξει στην απόφαση δημιουργίας υποδομής ναυτικού σταθμού στην περιοχή του Αλμυρού στον Παγασητικό Κόλπο, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Οπως τονίζει σε χθεσινό του δημοσίευμα το στρατιωτικό site doureios.com, η εξέλιξη σχετίζεται με τo εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ για προωθημένη παρουσία πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου στην περιοχή του Βόλου, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στον Βόλο.

«Αρχικώς, συνεχίζει το www. doureios.com η ιδέα ήταν να αξιοποιηθεί ο λιμένας του Βόλου, και συγκεκριμένα ο υπό ανακατασκευή τρίτης προβλήτας.

Εκεί επρόκειτο να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για την φιλοξενία μόνιμου κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού ενώ μόνιμη θα ήταν η παρουσία τριών εκ των πέντε διαθεσίμων αρματαγωγών.

Ωστόσο, η σκέψη ερχόταν σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόθεση αξιοποίησης του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Στην φάση αυτή στοιχειοθετημένη εναλλακτική πρόταση για δημιουργία του έργου σε περιοχή του θαλασσίου μετώπου του Αλμυρού στον Παγασητικό Κόλπο, η οποία μπορούσε να παραχωρηθεί.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταρτιστούν δύο μελέτες, για τις δύο υποψήφιες τοποθεσίες. Η περίπτωση του Βόλου είχε τα πλεονεκτήματα του μικρότερου κόστους και της εγγύτητος του στρατοπέδου των πεζοναυτών, που επέτρεπε μετάβαση στα αρματαγωγά σε πολύ μικρό χρόνο.

Η περίπτωση του Αλμυρού επέτρεπε εξαρχής σχεδίαση του όλου έργου χωρίς περιορισμούς ενώ προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στην περίπτωση του Αλμυρού, ο δήμος έχει δεσμευθεί ότι θα παραχωρήσει μία έκταση 85-90 στρεμμάτων, στην οποία θα δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές, από προβλήτες και κτίρια υπηρεσιών, μέχρι εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών για το προσωπικό.

Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου