ΤΟΠΙΚΑ

Εμπλοκή με το εφάπαξ ~ Στο περίμενε μέχρι νεωτέρας

εμπλοκή-με-το-εφάπαξ-στο-περίμενε-μέχρ-353505

Πάγωσε η διαδικασία για 400 συνταξιούχους στο Βόλο, λόγω αδυναμίας καταβολής από τα Ταμεία

Εκατόν πενήντα περίπου υπάλληλοι που είχαν αποχωρήσει από διάφορες υπηρεσίες του Βόλου από τις αρχές του 2015 και άλλοι 250 από το Σεπτέμβριο του 2013, «όμηροι» του χάους που έχει προκαλέσει η αλλαγή στον τρόπο του υπολογισμού του εφάπαξ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Παγώνει» η καταβολή των εφάπαξ, λόγω αδυναμίας εύρεσης νέου τρόπου υπολογισμού. Η εκτίμηση που υπάρχει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι, με δεδομένη και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί νέος τρόπος υπολογισμού εφάπαξ, πριν από τον Οκτώβριο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και να επαναλειτουργήσουν τα μηχανογραφικά συστήματα όλων των Ταμείων, ώστε να ξαναρχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις απονομής εφάπαξ, μπορεί να χρειαστεί να παρέλθει ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όπως εκτιμούν τοπικά στελέχη.

Αποτέλεσμα είναι, να παρατηρείται σημαντική συσσώρευση εφάπαξ, κυρίως στο Δημόσιο, αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα και έτσι οι δικαιούχοι τέως ασφαλισμένοι – νυν συνταξιούχοι, να περιμένουν χρονικό διάστημα από 2 έως 5 έτη για να λάβουν ένα βοήθημα για το οποίο κατέβαλλαν εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Οι αιτήσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, που αποτελεί και την αφετηρία για το νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων στο εξής.

Το πρόβλημα με τον τρόπο υπολογισμού είναι ότι εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών, τότε το εφάπαξ θα μειωθεί δραματικά, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και πάνω από το 50%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια παραμένουν παγωμένα τα εφάπαξ από 400 συνταξιοδοτηθέντες δημόσιοι υπάλληλους.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται σε υπαλλήλους του ΥΕΘΑ, του υπουργείου Παιδείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις στο Βόλο.

Πριν από τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν από 4 – 6 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύσουν σήμερα το ύψος του εφάπαξ σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού θα καθορίζεται όχι μόνο από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, τα χρόνια ασφάλισης και το επίπεδο εκπαίδευσης του υπαλλήλου αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη τη συγκεκριμένη χρονιά. Δηλαδή, για παράδειγμα ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει λιγότερα αν έχει την ατυχία να αποχωρήσει φέτος που θεωρείται χρονιά μαζικής φυγής από το δημόσιο τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου