ΑΛΜΥΡΟΣ

Παυλόπουλος στον Αλμυρό: Τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ε.Ε.

παυλόπουλος-στον-αλμυρό-τα-σύνορα-της-353387

Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»: το αυστηρό αυτό μήνυμα, με αποδέκτη την Άγκυρα, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή ανακήρυξής του σήμερα Πέμπτη σε επίτιμο δημότη Αλμυρού.

Έχοντας σημειώσει στην προηγούμενη φράση της αντιφώνησής του ότι, αν χρειασθεί, οι Έλληνες υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε για πολλοστή φορά, όπως είπε, τα εξής «ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στηρίζουμε σταθερά την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Από τις οποίες -επεσήμανε με έμφαση ο Πρόεδρος- προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας -που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα. Συνακόλουθα, κάθε είδους συμπεριφορές ή δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και θέτουν φραγμούς στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωση της με δική της, αποκλειστικώς, ευθύνη».

«Έχουμε βάσιμους λόγους για να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι»

Παίρνοντας αφορμή από την ιστορία του Αλμυρού, από την αρχαιότητα ως και την ένταξή του στον εθνικό κορμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρουσία της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Όπως παρατήρησε, «μια προσεκτική ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του Αλμυρού αλλά και όλης, σχεδόν, της Θεσσαλίας, μας οδηγεί στο δίδαγμα ότι μόνον ενωμένοι εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να επιτύχουμε τους υψηλούς συλλογικούς στόχους, τους οποίους οφείλουμε συνεχώς να θέτουμε, προκειμένου ν ανταποκρινόμαστε πάντοτε μ επάρκεια στις προκλήσεις που θέτει με πρωτόγνωρη ένταση η σύγχρονη, διεθνής, πραγματικότητα και συγκυρία.

Σήμερα, άλλωστε, έχουμε βάσιμους λόγους για να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, σε σχέση με το παρελθόν, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, κυρίως για τις νεότερες γενιές, καθώς η Ελλάδα, με την καθοριστική συμβολή όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, ανήκει, οριστικά και αμετάκλητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

«Έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα σύνορά μας»

Ο οποίος συνέχισε λέγοντας, «η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αυτονόητη αυτή αλήθεια γνωρίζουν, άλλωστε, άριστα, τόσο οι φίλοι μας, όσο και οι εχθροί μας».

Παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη Αλμυρού, «ενός πανέμορφου τόπου, που δικαίως μπορεί να υπερηφανεύεται για την μακρόχρονη και λαμπρή ιστορία του, η οποία οφείλεται τόσο στο, διαχρονικώς άκαμπτο, πατριωτικό φρόνημα των κατοίκων του, όσο και στην μοναδική εργατικότητά τους και στο φιλοπρόοδο πνεύμα τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας εν ονόματι της Ιστορίας μας, αλλά και εν ονόματι της ίδιας της ΕE»

Δεν υποχωρούμε, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις: το μήνυμα αυτό -παράλληλα με την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αλμυρού- έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όσους «ακολουθούν ανιστόρητες τακτικές σχετικά με τα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε σε δήλωσή του μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης. Ταυτόχρονα με την επισήμανση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

«Τιμούμε σήμερα -δήλωσε συγκεκριμένα- με την δέουσα λαμπρότητα αυτή την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης του Αλμυρού από τον τουρκικό ζυγό στις 17 Αυγούστου του 1881. Τότε τα σύνορα της Ελλάδα άρχισαν να επεκτείνονται, για να φτάσει μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η Ελλάδα να έχει τα σύνορα τα οποία υπάρχουν σήμερα.

Με την ευκαιρία αυτή -υπογράμμισε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος- διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση: όχι μόνο υπάρχουν σύνορα της Ελλάδας, αλλά τα σύνορα αυτά είναι επαρκώς καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να τα υπερασπιστούμε και εν ονόματι της Ιστορίας μας, αλλά και εν ονόματι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας το σκεφτούν λοιπόν εκείνοι οι οποίοι κάνουν ανιστόρητες δηλώσεις και ακολουθούν ανιστόρητες τακτικές σχετικά με τα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο. Και όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική, να το γνωρίζουν ότι απομονώνονται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διεθνή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά εμάς τους Έλληνες, τα παρακολουθούμε αυτά, αλλά τους απαντούμε: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις, και κυρίως ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την Ιστορία μας».

Ο Δήμαρχος Αλμυρού

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Αλμυρού, ανέφερε: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Με δικαιολογημένη χαρά και ανόθευτη ευγνωμοσύνη καλωσορίζουμε σήμερα στον Δήμο Αλμυρού τον κορυφαίο Πολιτειακό Άρχοντα, την Αυτού Εξοχότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μας τιμάει σήμερα, την ημέρα Απελευθερώσεως της Πόλεως του Αλμυρού, και προσδίδει το αναγκαίο πολιτειακό και ιστορικό βάρος, στη σημερινή επέτειο.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Η παρουσία σας στον Αλμυρό, η παρουσία του πρώτου πολίτη της χώρας, μας ενδυναμώνει και μας γεμίζει υπερηφάνεια, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Στέλνει το μήνυμα ότι ο τόπος μας μπορεί να στηριχθεί στη μεγάλη του ιστορία, στην βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας.

Στις αξίες του ελληνισμού που μεγαλούργησε όταν του δόθηκε η δυνατότητα να πορευθεί με ψηλά το κεφάλι δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης και της αναγέννησης της χώρας.

Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τις δυσκολίες που βιώνει η πατρίδα μας.

Ως πρώτος πολίτης της χώρας έχετε υψώσει πολλές φορές τη φωνή της λογικής αξιώνοντας από τους εταίρους μας να σεβαστούν τη χώρα μας.

Έχετε παράλληλα διαμηνύσει στους γείτονες μας την αυτονόητη υποχρέωση τους να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες που διασφαλίζουν την ειρήνη στο Αιγαίο.

Είμαστε σίγουροι περισσότερο πως το μήνυμά σας απηχεί και εκφράζει τους Έλληνες απανταχού της γης.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και όλοι οι πολίτες, η παρουσία σας αποτελεί εγγύηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν αφήσουμε πίσω το ΕΓΩ και προκρίνουμε το ΕΜΕΙΣ.

Αν παραμερίσουμε ιδεοληψίες και κομματικές αντιπαλότητες και αφιερωθούμε στον αγώνα που πρέπει να δώσει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί για να βγούμε νικητές απ’ αυτή την πολύχρονη κρίση.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Ο Αλμυρός και η Νοτιοδυτική Μαγνησία δίνουν τη μάχη σε αυτό το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ο Δήμος Αλμυρού σε δύσκολες συνθήκες έλλειψης πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρίσκεται διπλά στους πολίτες, ειδικά δε σε όσους η κρίση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα.

Η πορεία είναι δύσκολη και ανηφορική αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί το οφείλουμε στους δημότες μας.

Το οφείλουμε στους επισκέπτες μας. Το οφείλουμε στους νέους.

Γι’ αυτό θέλω να σας προσκαλέσω να είστε δίπλα μας ΣΑΝ ΔΗΜΟΤΗΣ, στηρίζοντας την προσπάθεια αυτού του τόπου.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Μας προσφέρει η παρουσία σας σήμερα, αυτή την ιστορική ημέρα, την ύψιστη τιμή.

Το ελάχιστο που μπορεί να πράξει ο Δήμος Αλμυρού γι’ αυτή τη μεγάλη τιμή που μας επιφυλάξατε είναι να Σας αποδώσει την Ύψιστη Τιμή που δύναται να αποδώσει ο Δήμος μας και να Σας ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη του.

Θέλω να γνωρίζετε Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε ότι με την τιμή αυτή ο Αλμυρός σήμερα δεν τιμάει μόνο το πρόσωπο και τον θεσμό του Ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα.

Αλλά στο πρόσωπό Σας βλέπει και επιβραβεύει τον κορυφαίο Ακαδημαϊκό.

Τον Καθηγητή Συνταγματικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναγνωρίζει τον μετριοπαθή και ενωτικό Υπουργό.

Τον άξιο Βουλευτή.

Τον λαμπρό Έλληνα.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Ως ένδειξη, λοιπόν, βαθύτατης τιμής και αναγνώρισης της συνεισφοράς σας, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πολιτικός και ως λογιότατος, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή εκπροσωπώντας το Δημοτικό συμβούλιο και όλους τους συμπολίτες μου, να ανακηρύσσω την αυτού εξοχότητά σας ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ Αλμυρού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου