ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής

παρέμβαση-αλ-μεϊκόπουλου-στην-ολομέλ-353326

Κατά τη συζήτηση για τις Συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έκανε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, προχθές Τετάρτη.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση στην οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2015, με ζημίες ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ και –όπως είπε- «την έκανε κερδοφόρα, εν μέσω κρίσης, με μέσο όρο EBITDA τετραετίας την περίοδο 2015-2018 750 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ κερδοφορίας».

Επιπλέον, όπως ανέφερε «Η υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ κληροδοτήθηκε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015. Κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προϋπόθεση για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων την ύπαρξη ενός σοβαρού βραχίονα του Δημοσίου, όπως είναι τα ΕΛΠΕ. Και αυτό γιατί, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζονταν τα δικαιώματα του Δημοσίου, τα μέγιστα οικονομικά οφέλη και ταυτόχρονα θα ενισχυόταν σημαντικά η θέση της Ελλάδας στην ενέργεια και στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μεϊκόπουλος υπενθύμισε, ότι «πολιτική θέση της Ν.Δ. ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, ήταν η πώληση των ΕΛΠΕ με τίμημα που να αντανακλά την πραγματική αξία της εταιρείας και κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να διαψεύσει το, αν όντως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επεξεργάζεται το δυσμενέστερο σενάριο πώλησης των μετοχών του Δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου που ουσιαστικά θα σήμαινε ότι το Δημόσιο πουλάει όσο-όσο. Αν προκύψει μάλιστα η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, η εταιρεία θα έχει πουληθεί για ψίχουλα».

«Η ολοκληρωτική απόσυρση του Δημοσίου στην πώληση των ΕΛΠΕ ισοδυναμεί με πλήρη υπαναχώρηση του δημοσίου συμφέροντος προς όφελος των ιδιωτών και δημιουργεί μείζον εθνικό θέμα με σοβαρές οικονομικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές διαστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Βουλευτή «η κύρωση των εν λόγω Συμβάσεων θα έχει πολιτική, οικονομική και εθνική ουσία μόνο αν στα ΕΛΠΕ παραμείνει με ισχυρό ποσοστό το Δημόσιο» και συνέχισε λέγοντας ότι «το να μην ελέγχεις σαν χώρα μια κερδοφόρα εταιρεία με σύγχρονη τεχνολογία, εξαγωγές και υψηλή παραγωγική δραστηριότητα είναι εκτός λογικής».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι «ο σοφός λαός λέει ό,τι πουλάει άνθρακα για θησαυρό. Ας μην πρωτοτυπήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και πουλήσει θησαυρό για άνθρακα!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου