ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για την αδειοδότηση του φράγματος «Παναγιώτικο»

ερώτηση-αλ-μεϊκόπουλου-για-την-αδειοδ-351948

«Το φράγμα «Παναγιώτικο», που επιτελεί σημαντικό έργο υδροδότησης για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, τροφοδοτώντας τους κατοίκους με κατάλληλο για κατανάλωση και οικιακή χρήση νερό και διευκολύνοντας την άρδευση των καλλιεργειών, όπως έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στη σημερινή του θέση στερείται, σύμφωνα με το Δήμο Ν. Πηλίου, περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου είναι απαραίτητη και για την ανανέωση της άδειας χρήσης νερού, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση οποιουδήποτε υδραυλικού έργου το οποίο σχετίζεται με το φράγμα», επισημαίνει ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Για τα παραπάνω ο κ. Μεϊκόπουλος στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ερώτηση στις 30/09/2019 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να προχωρήσει στην αναγκαία χρηματοδότηση του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών που είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του φράγματος.

Αναλυτικά στην ερώτηση ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρει:

«Το φράγμα «Παναγιώτικο» βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Αφέτες Μαγνησίας, στην περιοχή Παναγιώτικο. Πρόκειται για λιθόρριπτο φράγμα με ανάντη πλάκα από σκυρόδεμα, ύψους 41μ., μήκους 177 και ωφέλιμη χωρητικότητα 1.620.000 μ3 νερού, που θεμελιώθηκε σε υψόμετρο 136 m, πάνω σε μεταμορφωμένα πετρώματα γνευσιοσχιστολίθων.Στην κάτω πλευρά του φράγματος κατασκευάστηκαν διϋλιστήριο και κλειστός αγωγός μεταφοράς του νερού, με σκοπό την ύδρευση του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Από την ολοκλήρωση του έργου το 2003, το φράγμα «Παναγιώτικο» επιτελεί σημαντικό έργο βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων του Νοτίου Πηλίου, καθώς έδωσε λύση στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης ή της περιορισμένης παροχής νερού σε πολλούς οικισμούς, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, τροφοδοτώντας την περιοχή με κατάλληλο για κατανάλωση και οικιακή χρήση νερό.

Ακόμα, ζωτική είναι η σημασία του φράγματος στις αγροτικές εργασίες, καθώς διευκολύνει την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής (περιοχές Ζερβόχια, Άφησσος και Κορώπη), ενισχύοντας την αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα του τόπου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Δήμο Νοτίου Πηλίου, ο οποίος και έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου, για την κατασκευή και τη λειτουργία του φράγματος είχε εκδοθεί η υπ’ αρ. 42317/15.7.1997 Απόφαση, που ίσχυε μέχρι 31/12/2007, για την οποία δεν εκπονήθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Σύμφωνα με το Δήμο, η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στηρίχθηκε σε παλιότερη ΜΠΕ και περιβαλλοντικούς όρους για φράγμα το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Κατά συνέπεια, το φράγμα «Παναγιώτικο» όπως έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στη σημερινή του θέση στερείται περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου είναι σύμφωνα με το Δήμο απαραίτητη και σε ό,τι αφορά την άδεια χρήσης νερού για το φράγμα Παναγιώτικο, καθώς για την άδεια χρήσης του νερού έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. πρ. 3129/175703/23.11.2010 Απόφαση, η οποία ωστόσο ίσχυε μέχρι τις 30/10/2013. Για την ανανέωση της άδειας χρήσης νερού και για να είναι δυνατή η υλοποίηση οποιουδήποτε υδραυλικού έργου το οποίο σχετίζεται με το φράγμα, θα πρέπει να ανανεωθούν πρώτα οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Συνεπώς, ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μελετών, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Επειδή, το φράγμα «Παναγιώτικο» επιτελεί σημαντικό έργο στη διευκόλυνση της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων του Νοτίου Πηλίου.

Επειδή, υδροδοτεί με πόσιμο νερό, κατάλληλο για οικιακή χρήση το σύνολο της περιοχής του Νοτίου Πηλίου.

Επειδή, διευκολύνει την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής, ενισχύοντας την τοπική αγροτική δραστηριότητα.

Επειδή, ως σημαντικό έργο για ολόκληρη την τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχει έγκυρη, επικαιροποιημένη ΜΠΕ και ανανεωμένη άδεια χρήσης νερού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. 1. Προτίθεται να προχωρήσει στην αναγκαία χρηματοδότηση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών που είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του φράγματος;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου