ΤΟΠΙΚΑ

«Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή»

μελέτες-για-τον-ρήγα-βελεστινλή-349466

Ενδιαφέρον το νέο βιβλίο του δρ. Δημήτριου Καραμπερόπουλου με τίτλο «Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή. 30 χρόνια (1990-2020)» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών Βελεστίνου Ρήγας.

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα περιλαμβάνει μελέτες και επιστημονικές αναφορές για τον Ρήγα Βελεστινλή που έχουν δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια τριάντα χρόνων (1990 – 2020) σε επιστημονικά περιοδικά, τόμους πρακτικών συνεδρίων και εφημερίδες. Στο πολυσέλιδο και πολυσυλλεκτικό εκδοτικό πόνημα των 1228 σελίδων με τη σύσταση ειδικών συγκεντρώνονται κατά θεματική ενότητα και χρονολογική σειρά έρευνες που συνετέλεσαν με την παρέλευση των ετών στην αποτελεσματική συλλογή ιστορικών δεδομένων.

Ο ιατρός Δημήτριος Καραμπερόπουλος γεννήθηκε στο Βελεστίνο το 1945, όπου έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου από το 1980, την οποία ασκεί στην Κηφισιά όπου ζει. Από το 1990 ασχολείται με την Ιστορία της Ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, δημοσιεύοντας πολλές πρωτότυπες μελέτες. Ανακηρύχθηκε με άριστα διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το1996, με μια πολυσέλιδη εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία αναφέρεται στα έντυπα ελληνικά ιατρικά βιβλία της προεπαναστατικής Ελλάδας.

Ιδρυσε τον Σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών (1981) και μέχρι το 1997 εξέδιδε τη εφημερίδα του Συλλόγου «Φωνή του Βελεστίνου». Ιδρυσε την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου Ρήγα (1987), της οποίας είναι πρόεδρος. Εχει διοργανώσει από το 1986 επτά διεθνή συνέδρια για τον Ρήγα Βελεστινλή και τη γενέτειρά του και εκδίδει τα αντίστοιχα πολυσέλιδα Πρακτικά τους.

Εχει εκδώσει τα ολοκληρωμένα για πρώτη φορά άπαντα τα έργα του Ρήγα το 2007 και το Σύνταγμα του Ρήγα σε δέκα γλώσσες βαλκανικές και ευρωπαϊκές. Συμμετείχε σε όλα, σχεδόν, τα συνέδρια και συμπόσια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που διοργανώνονταν για τον Ρήγα Βελεστινλή, καθώς επίσης δίδει πολλές ομιλίες σχετικά με την προσωπικότητα και το επαναστατικό σχέδιο του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου