ΤΟΠΙΚΑ

Εννέα μεγάλες παρεμβάσεις στις πολιτιστικές υποδομές

εννέα-μεγάλες-παρεμβάσεις-στις-πολιτ-347832

Ο Πολιτισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του συνδυασμού μας «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά». Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 υλοποιούμε στον τόπο μας την έννοια της Δημιουργικής Πόλης (Creative City), με την ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμικού κεφαλαίου, μυθικού, ιστορικού και σύγχρονου, τόσο ως στοιχείου ταυτότητας της περιοχής, όσο και ως ισχυρού εργαλείου ανάπτυξης και απασχόλησης. Προχωρούμε στην ολοκλήρωση ενός σοβαρού δικτύου πολιτιστικών υποδομών, με το οποίο ο Βόλος μπορεί να διεκδικήσει διεθνείς δραστηριότητες μεγάλης εμβέλειας.

  1. Μουσείο για τη μυθική Αργώ: Μετά τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με δεκάδες αξιολογικές συμμετοχές, δημιουργούμε έναν χώρο που αναδεικνύει τον μύθο και τον μετατρέπει σε τουριστικό προϊόν. Παράλληλα, προωθούμε την αναγνώριση της μυθικής διαδρομής της Αργούς ως πολιτιστικής διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  2. Μουσείο της πόλης του Βόλου: Προχωρούμε στον εξοπλισμό του Μουσείου με εκθέματα και τον παραδίδουμε, σε πλήρη λειτουργία.
  3. Ίδρυμα Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο: Δημιουργούμε Μουσείο στη διατηρητέα οικία Αδαμόπουλου, με τη σύμπραξη του Ιδρύματος «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο» της Ρώμης.
  4. Δημοτική Πινακοθήκη: Με τη συνένωση του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο με το διπλανό δημοτικό κτίριο, δημιουργούμε σύγχρονο εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών, προβολής της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, αποθήκευσης, εργαστηρίου συντήρησης, art shop, roof garden, café, αναγνωστηρίου, κλπ., όπου θα βρουν μόνιμη στέγη οι αξιόλογες δημοτικές συλλογές, το Μουσείο Δάμτσα, η δωρεά Θεολόγου Παλαιολόγου και αναμενόμενες δωρεές.
  5. Δημοτικό Θέατρο Βόλου: Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης και αξιοποίησής του και ως Συνεδριακού Κέντρου, εξασφαλίζουμε την έγκριση της χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων από το νέο ΕΣΠΑ.
  6. Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών: Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, ολοκληρώνεται η μελέτη αναστήλωσής του και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση των έργων αναστήλωσης, αλλάζοντας που θα αλλάξει ριζικά τα πολιτιστικά δεδομένα της περιοχής μας.
  7. Πολιτιστικές διαδρομές Θεσσαλίας: Εντάσσουμε τα σημαντικότερα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε οργανωμένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εντάσσουμε την πόλη του Βόλου σε διαδρομή Ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς, λόγω των σημαντικών βιομηχανικών κτιρίων και υποδομών.
  8. Χρηματοδοτούμε από το νέο ΕΣΠΑ δράσεις προσβάσιμου τουρισμού (accessible tourism) για ΑμεΑ και κοινωνικές ομάδες με προβλήματα πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.
  9. Βελτιώνουμε τη σήμανση πολιτιστικών σημείων (Καφέ σήματα), μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, εκκλησιών και μοναστηριών.

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ο πολιτισμός είναι από τα κύρια θύματα των κεντρικών περιοριστικών πολιτικών. Η παράταξή μας παρουσιάζει στους πολίτες ένα συγκροτημένο πλαίσιο για να αμυνθούμε απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, ενισχύοντας τοπικές πολιτιστικές υποδομές με πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης. Γιατί, άραγε, άλλες παρατάξεις που κόπτονται να καταδείξουν την αντίθεσή τους στις ασκούμενες πολιτικές (όπως π.χ. η παράταξη Πατσιαντά), δεν μπαίνουν καν στον κόπο να παρουσιάσουν έστω και μια συγκεκριμένη πρόταση για την αναβάθμιση των πολιτιστικών πραγμάτων στον τόπο μας; Φοβάμαι ότι το ερώτημα θα παραμείνει αναπάντητο και πριν και μετά τις εκλογές…

Γράφει ο Απόστολος Παπατόλιας,

πρώην Νομάρχης,

υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου