ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγει ο κλοιός για τις επιχειρήσεις

σφίγγει-ο-κλοιός-για-τις-επιχειρήσεις-346404

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα μετά την οριστικοποίηση του πλαισίου για τα υποχρεωτικά rapid test που θα πρέπει να διενεργούνται κάθε εβδομάδα.

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ισχύει άμεσα, περιγράφοντας μια διαδικασία ηλεκτρονική, με εμπλοκή των εργοδοτών και των διαγνωστικών κέντρων, μέσα από την οποία θα ελέγχονται κάθε εβδομάδα ψηφιακά οι παραβάτες και θα επιβάλλονται αυτόματα και ηλεκτρονικά τα πρόστιμα στους εργαζόμενους, χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους για ένα έως δυο rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, απειλούνται με αυτόματα πρόστιμα 300 – 600 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης αντιμετωπίζουν πρόστιμο 150 ευρώ ανά εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) ή δεν έχουν νοσήσει (εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ολοι υποχρεούνται σε τουλάχιστον Rapid Test ανά εβδομάδα με δικά τους έξοδα (10 €) τα οποία υποχρεούνται να κάνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή ιδιώτες γιατρούς.

Σε δύο rapid test ανά εβδομάδα υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές προσώπων, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, καθώς επίσης οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.) και το υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από τον νόμο.

Δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Ηλεκτρονικό μάτι θα ελέγχει την εφαρμογή του νόμου

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών.

Τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται εντός 24ωρου να στέλνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 (ΗΔΙΚΑ).

Το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας θα διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού. Ετσι διαμορφώνονται το ιστορικό εμβολιασθέντων και το αντίστοιχο διαγνωστικών ελέγχων.

Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει μια νέα υπεύθυνη δήλωση κάθε εβδομάδα.

Με το νέο έντυπο θα δηλώνει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα, αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία (τηλεργασία ή νόμιμη άδεια) για τη μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους.

Επίσης ο εργοδότης θα δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει στο χέρι του μια χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Οι επιχειρήσεις με ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την νέα υπεύθυνη δήλωση για πρώτη φορά έως τις 29 Οκτωβρίου. Εκτοτε θα υποβάλλουν μια δήλωση κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Αν η επιχείρηση δηλώσει ψευδή στοιχεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τσουχτερά πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου