ΤΟΠΙΚΑ

Μεταφορά 4.500 μαθητών για το 2015 – 2016

μεταφορά-4-500-μαθητών-για-το-2015-2016-345284

Επεξεργασία στοιχείων από τις Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Στη συλλογή στοιχείων για τις μεταβολές του μαθητικού πληθυσμού ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου να επικαιροποιηθεί η βάση δεδομένων, προχωράει από κάθε σχολική μονάδα η αρμόδια Διεύθυνση των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να υλοποιηθούν και τη δεύτερη χρονιά ισχύος τους οι συμβάσεις που υπογράφηκαν πέρυσι και αφορούν τη μεταφορά περίπου 4.500 μαθητών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Για την ορθολογική διαχείριση των φετινών πιστώσεων (περίπου 2,2 εκατ. ευρώ) και προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι πραγματικές ανάγκες μεταφοράς μαθητών με ασφάλεια από και προς το σχολείο τους, βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή επίκαιρων στοιχείων από τις εγγραφές των μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες μετακινήσεων.

«Οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, προσδιορίζονται από ΚΥΑ του 2013, στην οποία ορίζεται ρητά ότι κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας διαβιβάζει στην Περιφέρεια κατάσταση των εκτιμώμενων δικαιούχων μεταφοράς μαθητών του επόμενου σχολικού έτους, βασιζόμενη στα στοιχεία των μαθητών του τρέχοντος έτους καθώς και τις αναμενόμενες αποχωρήσεις και νέες εγγραφές. Στην ανωτέρω κατάσταση περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας και η απόσταση από τη σχολική μονάδα σε χιλιόμετρα με προσέγγιση, τουλάχιστον, πρώτου δεκαδικού ψηφίου. Με την έναρξη του σχολικού έτους και κατά τη διάρκεια αυτού την επικαιροποιεί σύμφωνα με τις νέες εγγραφές και αποχωρήσεις μαθητών. Η πιστοποίηση του τόπου κατοικίας του μαθητή, για τον υπολογισμό της απόστασης, γίνεται με προσκόμιση λογαριασμού κοινής ωφέλειας στο όνομα του κηδεμόνα του μαθητή ή στον κατά νόμο επίτροπο αυτού», τονίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού και Οικονομικών των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κα Αννυ Καραδήμα, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:

Α. Με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης β. 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων γ. 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Β. Με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών: α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης β. 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων γ. 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές εγγράφονται σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ισχύει. Μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εγγράφονται σε οποιοδήποτε σχολείο δε δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανωτέρω μαθητές κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων, ελέγχεται η οικονομικότητα της δαπάνης αφενός για τη μεταφορά με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών και αφετέρου για την απόδοση του επιδόματος και επιλέγεται η πλέον συμφέρουσα.

Για τους μαθητές οι οποίοι λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών προσέρχονται ή αποχωρούν σε διαφορετικές ώρες από τους υπολοίπους, θεωρείται ότι υφίσταται συμπληρωματική ανάγκη αντιμετώπισης της μεταφοράς τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς τους, εφόσον υποχρεώνονται να περιμένουν περισσότερο των ενενήντα (90) λεπτών έως το επόμενο δρομολόγιο.

Οι μαθητές οι οποίοι μεταφέρονται δωρεάν με τη δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία εφοδιάζονται με ΕΜΔ του οποίου ο τύπος έχει ως εξής: «ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 20… Η αξία του ΕΜΔ υπολογίζεται στο ύψος του 50% της κανονικής τιμής του εισιτηρίου της διαδρομής της οποίας κάνει χρήση ο μαθητής για να μεταφερθεί από τον τόπο κατοικίας του στην έδρα του σχολείου και αντίστροφα. Σε περίπτωση όπου ο συγκοινωνιακός φορέας δεν είναι το ΚΤΕΛ αλλά εκμεταλλευτής μικροσυγκοινωνίας η αξία του ΕΜΔ υπολογίζεται στο ολόκληρο της τιμής του εισιτηρίου. Οι μαθητές σε κάθε περίπτωση δεν επιβαρύνονται με την καταβολή οιουδήποτε κομίστρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου