ΤΟΠΙΚΑ

Μαύρο πανό στο ΚΕΘΕΑ στον Βόλο

μαύρο-πανό-στο-κεθεα-στον-βόλο-344297

Δυναμικές και συγκινητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Λάρισα και άλλες πόλεις

Μαύρο πανό αναρτήθηκε στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, στην οδό Γ. Καρτάλη, στον Βόλο. Η αφίσα για τις συγκεντρώσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με μεγάλη συμμετοχή στη Λάρισα, έδειχνε ότι στη μεγάλη οικογένεια της θεραπευτικής δομής επικρατεί αναβρασμός.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία το υπουργείο Υγείας θέτει τέλος στο αυτοδιοίκητο ενός Οργανισμού που έχει να επιδείξει επί δεκαετίες συγκινητικό έργο, προκαλεί σοβαρότατες αντιδράσεις.

Εκείνο, όμως, που πλημμυρίζει από θυμό και πίκρα κάθε μέλος του ΚΕΘΕΑ είναι τα υπονοούμενα που αφήνει με τη συγκεκριμένη απόφασή του το υπουργείο Υγείας περί κακής διοίκησης και κακοδιαχείρισης. Το ΚΕΘΕΑ στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα, όπως λένε.

«Τα μέλη της σημερινής διοίκησης είναι άμισθα, εθελοντές. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε διότι είναι σχετικοί με τον χώρο, είτε επειδή έχουν συγκινηθεί από τον τρόπο λειτουργίας και τις αρχές του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται και τώρα και στο παρελθόν για προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Είναι σίγουρα διαπόμπευση για το όνομά τους η επίκληση της κακής διοίκησης και κακοδιαχείρισης που ήταν η πρόφαση για να ψηφιστεί αυτή η πράξη», δήλωσε χθες, λίγο πριν την έναρξη συνάντησης στον Βόλο, η πρόεδρος του συλλόγου φίλων, εθελοντών, οικογένειας ΚΕΘΕΑ Πιλότος Κατερίνα Μαυρογιαννάκη.

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο πως με την απρόσμενη και ύπουλη ίσως, όπως είπε, πράξη νομοθετικού περιεχομένου «θα διαταραχθεί το κλίμα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Θα γίνουν παρεμβάσεις πιθανόν ακόμα και στην ίδια θεραπευτική διαδικασία και αυτό είναι κάτι που μας φοβίζει».

Στο ΚΕΘΕΑ, όπως εξήγησε, από το τελευταίο μέλος του μέχρι τον πρόεδρο «όλοι είμαστε μέλη μιας κοινότητας. Συναποφασίζουμε δημοκρατικά, καθορίζουμε τον τρόπο λειτουργίας και φτάνουμε στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, που είναι η εκλογή του Δ.Σ.

Ένα διορισμένο Δ.Σ., όπως καταλαβαίνετε, μάλλον διαταράσσει αυτό το κοινοτικό πλαίσιο λειτουργίας και ίσως ενσπείρει και υπόνοιες για τη γενικότερη λειτουργία του Οργανισμού».

«Μας θύμωσε»

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε όλη η διαδικασία μας στενοχώρησε, μας θύμωσε… Αυτό που στενοχώρησε ήταν κυρίως οι αιχμές για τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν εξέχουσες προσωπικότητες από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Ολοι είναι εθελοντές. Βάζουν την ψυχή τους για να βοηθήσουν τον Οργανισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος εκπαίδευσης και έρευνας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Ξενοφών Σελπεσάκης.

Σε ό,τι αφορά στους υπαινιγμούς για την οικονομική διαχείριση είναι άκρως αβάσιμοι, όπως είπε, εξηγώντας: «Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας οργανισμός που από το 1995 ήταν το πρώτο στην ψυχική υγεία που καθιέρωσε τον δημόσιο απολογισμό, δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή, δεν έχει πάρει δάνεια. Πέρυσι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μάς ξεσκόνισε και έβαλε βαθμό 2 με άριστα το 1. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα οικονομικής διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Σελπεσάκη, η Π.Ν.Π. πρέπει να αποσυρθεί. «Καταρχάς επηρεάζει το θεραπευτικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στη συμμετοχή. Από την πρώτη στιγμή που έρχεται σε εμάς το εξαρτημένο μέλος, παλεύουμε να αποκτήσει εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους που είναι γύρω του και στη συνέχεια παλεύουμε με τους θεραπευτές του και στη συνέχεια παλεύουμε να ανοιχτεί και να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα».

«Περιμέναμε διάλογο»

«Εμείς περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να καλέσει όλους τους φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση για να δούμε από κοινού ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Αντί αυτού μέσα σε μία νύχτα η κυβέρνηση θεώρησε ότι το ΚΕΘΕΑ είναι η μεγάλη απειλή», είπε από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ Γιάννης Μίλτος.

Ομως, το θεραπευτικό κέντρο δεν έχει δώσει ποτέ αφορμή για το παραμικρό. «Ο λόγος που αποκαλείται το υπουργικό συμβούλιο για την Π.Ν. Π. δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο ίδιος κι επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση στις κινητοποιήσεις. «Σε τοπικό επίπεδο θα επικοινωνήσουμε με όσους το δυνατόν περισσότερους φορείς. Με όλους τους βουλευτές. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος το μήνυμά μας που είναι κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ», πρόσθεσε ακόμη.

«Είμαι ΚΕΘΕΑ και είμαι εδώ»

Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι, που αγκαλιασμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του οργανισμού, ΚΕΘΕΑ, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η χθεσινή αποτέλεσε ημέρα πανελλαδικής δράσης για το ΚΕΘΕΑ, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο, γεγονός που δημιουργεί μείζονα προβλήματα λειτουργίας στον οργανισμό, που μέχρι και σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να απεξαρτηθούν από τις ναρκωτικές ουσίες.

Έξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν με στόχο να διαμαρτυρηθούν πολλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, οικογένειες, θεραπευόμενοι όπως και θεράποντες, σε μία δυναμική και άκρως συγκινητική διαμαρτυρία.

Πολλοί ήταν οι θεραπευόμενοι, που μπαίνοντας στον κύκλο «αγκαλιά» φώναξαν το όνομά τους, ενώνοντας τις φωνές τους με την αντίδραση των εργαζομένων του οργανισμού. Στις μπλούζες τους ήταν κολλημένα χαρτιά, που πάνω τους έγραφαν «είμαι ΚΕΘΕΑ και είμαι εδώ».

Αντίστοιχη συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου