ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούμενο η προσβασιμότητα

ζητούμενο-η-προσβασιμότητα-343057

Ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες η προσβασιμότητα, η δυνατότητα δηλαδή, να μπορεί κάθε άτομο αυτόνομα, με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίζει και να χρησιμοποιεί υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνεί και να πληροφορείται. Ο Βόλος, εξακολουθεί να είναι μία «αφιλόξενη» πόλη για τους κατοίκους με κινητικά προβλήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το ζήτημα «προσβασιμότητα» αποτελεί τη σημαία του αγώνα που δίνει το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που προωθεί μέσα από μια σειρά πλούσιων δράσεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη «επένδυση» του Ιππόκαμπου για την αλλαγή νοοτροπίας, έγινε μέσα από την εκπαίδευση. Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τα μέλη του σωματείου, ενημέρωσαν τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας για την προσβασιμότητα και την κινητική αναπηρία. Ακολούθησαν το 6ο και το 7ο Γυμνάσια Βόλου.

«Η στάση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι σε γενικές γραμμές αρνητική και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία με οίκτο, απόρριψη και δεν προσπαθούν να συνάψουν σχέσεις μαζί τους. Τα παιδιά έχουν τη δύναμη της ανατροπής, αρκεί να τους προσανατολίσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ακούσουμε να εκφράζονται και να δημιουργούν διορθώνοντας τα τρωτά των προηγούμενων γενιών. Είναι ο πολίτης που δε θα εγκλωβίζει τα άτομα με αναπηρία για να εξυπηρετείται η αυτού μεγαλειότητά του, είναι αυτός που θα έχει το θάρρος, την ευαισθησία και τον αυθορμητισμό να προτείνει και να σχεδιάσει έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, πιο ισορροπημένο», τονίστηκε στον απόηχο των εκδηλώσεων.

Το μήνυμα δε της προσβασιμότητας πέρασε και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε συλλόγους, φορείς και απλούς πολίτες μέσα από τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Πλούσιες δράσεις

Εκτός από τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, ο «Ιππόκαμπος» ανέπτυξε μια περίοδο πλούσια σε δράσεις, ξεκινώντας από τη βράβευση των μελών του σε παραολυμπιακά αθλήματα.

Τα μέλη του σωματείου, συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών για την Οικολογική Μετακίνηση 2013 – 2014 που παρουσίασαν οι μαθητές της γ’ τάξης του 1ου και 7ου Γυμνασίου Βόλου, στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, ενώ άμεση και ομόφωνη ήταν η ανταπόκριση του διοικητικού συμβουλίου στο κάλεσμα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τη συλλογή πλαστικών καπακιών, προκειμένου να εξασφαλιστούν δύο αναπηρικά αμαξίδια για ισάριθμους μαθητές του ΕΕΕΕΚ.

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Ιππόκαμπος με τη συμμετοχή των μελών του στη μαθητική ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα προσβασιμότητας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών.
Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Ιππόκαμπου και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και την Κοινωφελή Επιχείρηση, τοποθετήθηκε το πρωτοποριακό σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ, Sea – trac.

Πολύ σημαντική από κάθε άποψη, ήταν η εκδήλωση – γιορτή που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα Χριστούγεννα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, μέσα σε κλίμα χαράς, συγκίνησης και αισιοδοξίας. Στην εκδήλωση αυτή, το Σωματείο Ιππόκαμπος, παρέδωσε δύο αναπηρικά αμαξίδια σε δύο μαθητές του ΕΕΕΕ Βόλου από τα καπάκια που συγκέντρωσε η σχολική μονάδα.

Ο Ιππόκαμπος έλαβε μέρος στη μαθητική ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα προσβασιμότητας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών.

Συνεργασία με το ΚΕΣΥΣΕ

Εξάλλου, ο «Ιππόκαμπος» στο πλαίσιο διεύρυνσης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα μέλη του, συνεργάζεται επίσημα με το Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης (Κε.Συ.Σ.Ε.), που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, στήριξης και ενημέρωσης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μεγάλο μέρος των υπηρεσιών παρέχονται δωρεάν.

Στα μέλη του «Ιππόκαμπου» παρέχονται υπηρεσίες όπως Ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, Βιωματικά σεμινάρια ενεργοποίησης των ατόμων σε δραστηριότητες σχετικές με την κινητική αναπηρία, Συμβουλευτική μέσω διαδικτύου (skype) σε όσα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης, Κοινωνική στήριξη (επιδοματική πολιτική – ενημέρωση για συντάξεις επιδόματα κ.ά.), Στήριξη ανέργων (σύνταξη βιογραφικού, στήριξη στην εύρεση εργασίας), Ενημερωτικές ομιλίες ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν τα μέλη του Σωματείου και τις οικογένειές τους.

Στο προσκήνιο από το 2009 ο «Ιππόκαμπος»

Το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» ιδρύθηκε στο Βόλο το 2009.
Αποτελεί το μοναδικό αμιγώς Σωματείο Κινητικά Αναπήρων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) στην οποία μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας με εκλεγμένους αντιπροσώπους και στις 3 βαθμίδες.

Από το 2014 μετέχει και στο Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ). Δυναμικά όμως στο προσκήνιο βγήκε από την παρούσα διοίκηση.

Από το Νοέμβριο του 2013, το νέο Δ.Σ., όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πέτρος Μπέλλος Γεν. Γραμματέας του «Ιππόκαμπου», «θέσαμε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση συνθηκών αλληλοαποδοχής των ΑμεΑ και ειδικότερα των μελών του «Ιππόκαμπου» με το κοινωνικό σύνολο και την προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Κύριος στόχος των παρεμβάσεών μας σε όλα τα επίπεδα είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών ως της βασικής προϋπόθεσης για την ισότιμη συμμετοχή μας στο κοινωνικό – οικονομικό γίγνεσθαι.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι συνήθως οι κρατικές αρχές και υπηρεσίες «περιμένουν έτοιμες λύσεις» και συγκεκριμένες υποδείξεις, όντας αδύναμες να εξειδικεύσουν τη διάσταση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στους διάφορους τομείς.

Η συνεχής διαβούλευση μας με τις τοπικές αρχές αλλά και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, έχει ως στόχο τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και την συμπερίληψη των αρχών της προσβασιμότητας σε όλες τις πολιτικές, διαδικασίες, προγράμματα και έργα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου