ΤΟΠΙΚΑ

Εριξε γροθιά στον πατέρα του επειδή του έκλεισε την τηλεόραση

εριξε-γροθιά-στον-πατέρα-του-επειδή-το-342642

Θλίψη προκάλεσε χθες στο Πλημμελειοδικείο Βόλου η συζήτηση υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο νέο άνδρα ηλικίας 22 ετών και θύμα τον ίδιο του τον πατέρα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο 22χρονος χτύπησε τον πατέρα του ρίχνοντάς του γροθιά στο πρόσωπο και τον τραυμάτισε μπροστά στον ανήλικο αδερφό του, επειδή του έκλεισε την τηλεόραση.

Η υπεράσπιση ισχυριζόταν ότι ο νεαρός μεγάλωσε με βία, τρομοκρατία, φασισμό. Σήμερα μένει μακριά από το σπίτι του μετά από δικαστική απόφαση, σε κατάλυμα που του παραχωρεί ο πατέρας του χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό και μαζεύει ελιές για να βγάζει τα προς το ζην.

Η πολιτική αγωγή έλεγε ότι ο νέος είναι επικίνδυνος και ότι ο πατέρας του δεν θα οδηγούσε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αν δεν φοβόταν για τη ζωή του. Ο νεαρός, όπως επισήμανε, του έστειλε απειλητικό μήνυμα προειδοποιώντας τον ότι θα τον πυροβολήσει, ενώ μαθαίνει πολεμικές τέχνες.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή στον 22χρονο κρίνοντάς τον ένοχο για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη. Του αναγνώρισε όμως το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας αλλά και το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 στοιχείο γ. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι ο δράστης ωθήθηκε σε πράξη από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη ότι οδηγήθηκε στην πράξη του από ανάρμοστη συμπεριφορά του πατέρα του.

Διέκοψε προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του και στο διάστημα της διακοπής η εισαγγελέας έδρας κάλεσε την οικογένεια και της έκανε συστάσεις.

Απολογούμενος ο 22χρονος ζήτησε «συγγνώμη» στο δικαστήριο. Είπε ότι είναι μετανιωμένος για την πράξη στην οποία προέβη, όπως υποστήριξε, επειδή του μίλησε ανάρμοστα ο πατέρας του.

Η υπεράσπιση επισήμανε στο δικαστήριο ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πατέρα και γιου, όμως έπεσαν στο κενό.

Υποστήριξε ότι ο νεαρός είναι θύμα συνεχούς ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης από τον πατέρα του. Εως και την ηλικία των 12 ετών, όπως επισημάνθηκε, πίστευε ότι έτσι μεγαλώνουν όλα τα παιδιά στο σπίτι.

Αντίθετα, η πολιτική αγωγή ζήτησε από το δικαστήριο ο 22χρονος να τιμωρηθεί παραδειγματικά προκειμένου να συνετιστεί. Όταν σημειώθηκε το περιστατικό στο σπίτι, όπως ανέφερε, οι γονείς του νεαρού είχαν επιστρέψει στο σπίτι από τη Λάρισα μετά από πολυήμερη νοσηλεία της μητέρας του.

«Ηταν εξουθενωμένοι και ήθελαν να ξεκουραστούν. Ο 22χρονος όχι μόνο δεν αντιλαμβανόταν την κατάσταση, αλλά αφού χτύπησε τον πατέρα του συνέχισε να βλέπει τηλεόραση ατάραχος», σημείωσε, προκαλώντας την αντίδραση της μητέρας του νεαρού που φώναζε: «Λέτε ψέματα».

Η πολιτική αγωγή είπε ακόμη ότι ο νεαρός είναι επικίνδυνος να προκαλέσει πολύ χειρότερες πράξεις ακόμη και ανθρωποκτονία.

Ο 22χρονος άσκησε έφεση. Δικηγόρος υπεράσπισης ήταν ο Ιάσων Εμμανουηλίδης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου