ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή διαβούλευση για τα απορρίμματα και έρευνα με ερωτηματολόγιο στο Δήμο Βόλου

διπλή-διαβούλευση-για-τα-απορρίμματα-341538

Παράλληλα με την ολοκλήρωση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων ξεκινά και η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης

Εντός των ημερών, παράλληλα με την κατάθεση του τοπικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, θα ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου.

Η τοποθέτηση της βάσης έχει ήδη ολοκληρωθεί, και την Παρασκευή παραλήφθηκε το μηχάνημα. Η λειτουργία του, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κώστα Γανωτή, είναι θέμα χρόνου.

Στο χώρο του ΧΥΤΑ όπου διατίθενται τα σύμμεικτα απορρίμματα θα γίνεται διαλογή με το χέρι, τεμαχισμός, μαγνητικός διαχωρισμός και στη συνέχεια θα παράγεται κομπόστ ή πέλλετ. Το καλύτερο προϊόν θα είναι αυτό που τελικώς θα επιλεγεί από το Δήμο Βόλου ως η λύση στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Σήμερα, στη μία το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Βόλου, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης επί του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το αργότερο έως 15 Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση θα γίνει με «φόντο» τις καταγγελίες της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που χαρακτηρίζουν τη διαβούλευση προσχηματική εξαιτίας του στενού χρονικού περιθωρίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Ζητούν μάλιστα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η δεύτερη διαβούλευση έχει οριστεί μόλις τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα -μέσω ερωτηματολογίου που έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου- για τη διαχείριση των αποβλήτων. Μέσω του ερωτηματολογίου επιχειρείται να καταγραφεί κατά πόσο οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν και σε νέες δράσεις ανακύκλωσης- κομποστοποίησης των απορριμμάτων.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Βόλου δίνει μάχη με το χρόνο για την ολοκλήρωση του τοπικού σχεδίου, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει μέρος των 21 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στη Μαγνησία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο τοπικό σχέδιο θα προσδιορίζονται τα πράσινα σημεία όπου θα συγκεντρώνονται αντικείμενα και υλικά που δεν θα μπορούν να εναποτίθενται σε πράσινους ή μπλε κάδους, ενώ θα προσδιορίζονται τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι, στους οποίους θα καταλήγουν τα οργανικά οικιακά απόβλητα, στο πλαίσιο του στόχου διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.

Τελικός στόχος είναι η μετεξέλιξη του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), όπου θα καταλήγει το υπόλειμμα σε ποσοστό 15%- 20%. Σε διαφορετική περίπτωση, τα δημοτικά ταμεία θα επιβαρύνονται με το ποσό των 30 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θάβονται κάτω από τη γη. Τα χρήματα θα πηγαίνουν ως πρόστιμο στο πράσινο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβούλευση στο παρά πέντε για τα απορρίμματα

Αιχμές της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για τους χρόνους του Δήμου Βόλου

Ενόψει της διαβούλευσης από το Δήμο Βόλου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Στη χώρα μας παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση και ανακύκλωση αστικών και βιομηχανικών στερεών αποβλήτων και άλλων αποβλήτων (φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, νοσοκομειακών αποβλήτων, υπολειμμάτων επισκευής και συντήρησης οχημάτων και εξοπλισμού κλπ.).

Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελεί μέγιστη ευθύνη για κάθε πολίτη, για τις οικολογικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, την Πολιτεία και κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας στην επιβολή ποινών αποτρεπτικών για τους ρυπαίνοντες και εφαρμογή της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει.

Φυσικά τον πρώτο ρόλο έχει η ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην οποία σημαντικά μπορούν να συμβάλουν οι οικολογικές οργανώσεις, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι ΟΤΑ, τα ΜΜΕ και φορείς της Πολιτείας.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης, προσφέρει εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και κυρίως διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Νόμος 4042/2012 και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δημιουργούν μεγάλες υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις στους Δήμους οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις τους και φυσικά θα επιβαρύνουν σημαντικά τους πολίτες, στους οποίους προφανώς θα μετακυλήσουν τα βάρη οι Δήμοι.

Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τα παραγόμενα ανεπεξέργαστα απορρίμματα θα επιβαρύνονται με 35 ευρώ/τόνο, ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κάθε χρόνο που θα περνάει.

Στο Δήμο Βόλου, μέχρι στιγμής, υπάρχει μηδενική προετοιμασία και ενημέρωση των πολιτών για τις νέες διαδικασίες και τα αποτελέσματα που απαιτούνται πλέον από τη νομοθεσία. Δεν διαπιστώσαμε καμία ενέργεια για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την προετοιμασία για διαλογή των αστικών αποβλήτων στην πηγή, τα «πράσινα σημεία» και γενικότερα στην ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών για τα νέα δεδομένα.

Επομένως υπάρχει ένα τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Θεωρούμε ότι ο χρόνος που απομένει δεν είναι επαρκής και οι συνέπειες, της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, προφανώς θα βαρύνουν τους πολίτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου