ΑΛΜΥΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε το 13ο συνέδρια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με τη συμμετοχή των γυναικών Μαγνησίας

ολοκληρώθηκε-το-13ο-συνέδρια-της-ομοσπο-341321

«Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, από τις 22 έως τις 24 Οκτώβρη, στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Στις εργασίες του πήραν μέρος πάνω από 700 γυναίκες, αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της Ομοσπονδίας από κάθε περιοχή της χώρας. Επίσης, έγιναν πάνω από 60 ομιλίες. Στις εργασίες πήρε μέρος ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας, και η ομάδα Αλμυρού, συμμετέχοντας με τρείς ομιλίες.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το σώμα υιοθέτησε ψήφισμα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις, καθώς και ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικής κινητοποίησης που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα σωματεία, φορείς, Επιτροπές Αγώνα από περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Τη συζήτηση απασχόλησαν τα συμπεράσματα από τον απολογισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών των Συλλόγων και των Ομάδων, τα βήματα που έγιναν στη συμμετοχή γυναικών στη συλλογική πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τη διεκδίκηση ισότιμων δικαιωμάτων σε όλες τις πλευρές της ζωής, ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Βασικός στόχος που θέτει το Συνέδριο είναι η άνοδος της συμμετοχής των γυναικών στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στις Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς Συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης ενός αποφασιστικού βήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης των γυναικών στο κίνημα, της συμμετοχής των μητέρων στην κοινωνική δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων από τη λειτουργία και δράση τους, με σκοπό να αποτελέσουν το ζωντανό κύτταρο οργάνωσης και δράσης των γυναικών, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τον αγώνα για την ισοτιμία και τα ζητήματα των γυναικών άλλους φορείς του κινήματος.

Από τη συζήτηση που ξεδιπλώθηκε στο Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα των περιστατικών βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών γυναικών. Η ΟΓΕ αντιπαλεύει την αντίληψη ότι αποτελούν φαινόμενα της “πατριαρχίας” και του σεξισμού και ότι αρκεί μόνο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν.

Όπως αναδείχθηκε, η ατομική προστασία, η καταγγελία της βίας δεν μπορεί να συνιστά ένα ξεχωριστό κίνημα, μπορούν και πρέπει να αποτελούν στοιχεία της πάλης του ριζοσπαστικό γυναικείου κινήματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ΟΓΕ ανοίγει μέτωπο στην αποπροσανατολιστική προσέγγιση που προβάλλεται μέσα από το κίνημα metoo στην Ελλάδα και παγκόσμια, που αξιοποιείται για την ενσωμάτωση των γυναικών στα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, όπως έγινε από τη Google και την Amazon στις ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου