ΤΟΠΙΚΑ

«Να αρνηθούμε τον φανατισμό και τον διχασμό»

να-αρνηθούμε-τον-φανατισμό-και-τον-δι-340878

Κάλεσμα ενότητας, με πολλαπλούς αποδέκτες, απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή την εορτή του Αγίου Δημητρίου, με την παραίνεση: «Να αρνηθούμε τον φανατισμό και τον διχασμό, τη δαιμονοποίηση των περιστάσεων».

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, με επίκεντρο τους πανηγυρίζοντες ναούς του Αλμυρού και του Βόλου.

Προχθές, παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή, του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Μπουκώρου, του βουλευτή Μαγνησίας Κωνσταντίνου Μαραβέγια, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δημάρχου Αλμυρού Ευαγγέλου Χατζηκυριάκου, εκπροσώπων των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθους πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι: «Στην εποχή της πανδημίας καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Η πανδημία θα φύγει, εμείς, όμως, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, να αναλάβουμε ο καθένας μας την ευθύνη του απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Μέσα από την ενότητά μας και την κοινή μας στάση, θα επιτύχουμε το θαύμα της απαλλαγής μας από το κακό. Η ευθύνη καταλογίζεται σε όλους μας και αλίμονο σ’ εκείνους που αποτρέπουν τους ανθρώπους από τα μέτρα προστασίας που προτείνει η επιστήμη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο θαύμα της νίκης του Νέστορος, με την ευχή του δασκάλου του Δημητρίου, επί του θηριώδους Λυαίου, «γεγονός που αποδεικνύει ότι ανωτέρα της σωματικής ρώμης είναι η ψυχική, η οποία είναι σε θέση να προκαλέσει θαύματα. Σαν κι αυτά που έζησε η πατρίδα μας, ογδόντα χρόνια πριν, κατά την έναρξη του πολέμου, που θα γιορτάσουμε τις επόμενες μέρες. Οι Ελληνες, ενωμένοι, έδωσαν την μεγάλη μάχη, οι ελάχιστοι απέναντι στους πολλούς, οι αδύναμοι απέναντι στους δυνατούς, οι αληθινά ελεύθεροι απέναντι στους δυνάστες του κόσμου, οι φέροντες το φως απέναντι στο σκοτάδι…».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, «κατά την οποία γιορτάζουμε ένα ακόμα θαύμα. Καμία από τις ξένες δυνάμεις δεν πίστευε ότι ο αγώνας εκείνος θα έχει αίσιο τέλος. Ολες ήταν εναντίον. Το θαύμα της ελευθερίας ξεπήδησε από το άλλο μεγάλο θαύμα, της πίστης που μας κράτησε ζωντανούς και ενωμένους επί 400 χρόνια. Οι πρόγονοί μας πίστεψαν στην ανάσταση του γένους, είχαν το δίκαιο μαζί τους και ομολογούσαν ότι η ελευθερία τους ήταν θέλημα Θεού…».

Χθες, ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οφείλουμε να γίνουμε ιεραπόστολοι της αλήθειας και στην δύσκολη εποχή μας, διαφυλάσσοντας την ενότητα. Αυτή είναι που κρατά την Εκκλησία ζωντανή, για να φέρνει το Ευαγγέλιο του Χριστού στις ανθρώπινες ψυχές. Γι’ αυτό, ο διάβολος αυτήν προσπαθεί συνεχώς να διασαλεύσει, διότι γνωρίζει πως, εάν διχάσει και διασπάσει, τότε επιτυγχάνει το έργο του, να οδηγεί τους ανθρώπους στην απομόνωση, στην ανυπακοή, στην ατομική αυτάρκεια…».

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το έργο που επιτελείται στην ενορία, κυρίως όσον αφορά στους νέους, αλλά και στην παροχή της απαραίτητης στήριξης στους άπορους ενορίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου