ΤΟΠΙΚΑ

Γέφυρα συνεργασίας η ελληνική γλώσσα

γέφυρα-συνεργασίας-η-ελληνική-γλώσσα-340607

Γέφυρες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Μαγνησίας και της Ρουμανίας δημιουργούνται με όχημα την ελληνική γλώσσα, τη δράση της ελληνικής κοινότητας του Ιασίου και το πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών από τη γείτονα χώρα στην περιοχή μας, που ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία. Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργάνωσαν χθες την τελετή λήξης του Καλοκαιρινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για τους σπουδαστές της ελληνικής κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, που φιλοξενήθηκαν για δέκα μέρες στην περιοχή μας, εμβαθύνοντας στη γλώσσα και την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη χθεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης, τα μέλη της ρουμάνικης αποστολής και οι φορείς που τους φιλοξένησαν, μοιράστηκαν τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη συνεργασία, με την ευχή της συνέχειας να διατυπώνεται και από τις δύο πλευρές.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, αναφέρθηκε στην περηφάνια της ελληνικής γλώσσας, τον πλούτο της έκφρασης και των εννοιών, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας, της παιδείας, της επιστήμης, η οποία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συμφιλίωσης και δημιουργίας για όλους τους λαούς».

Εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη, ο πρωτοσύγκελος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης εξέφρασε τη σημασία της φιλοξενίας νέων ανθρώπων που προέρχονται από γειτονικές βαλκανικές χώρες. «Μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ουσιαστικά γνωρίζουν την ιστορία μας, την παράδοσή μας και την πίστη μας. Ευχόμαστε τέτοια προγράμματα στο μέλλον να αυξηθούν, και η τοπική μας εκκλησία είναι πάντοτε πρόθυμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στην υλοποίησή τους», όπως υπογράμμισε.

Δίνοντας το στίγμα της σημαντικής προσπάθειας που γίνεται, η Βασιλική Πατσαρούχα, φιλόλογος του 6ου Γυμνασίου Βόλου, εξέφρασε κατ’ αρχάς την ικανοποίησή της για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, ενώ τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα και η πίστη ενώνουν τους δύο λαούς, Έλληνες και Ρουμάνους. Η ίδια χαρακτήρισε «κατάθεση ψυχής» την προσπάθεια που γίνεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας.

Οι Ρουμάνοι μαθητές παρουσίασαν εργασίες στα Ελληνικά με τις εντυπώσεις τους από τη Μαγνησία και δέχτηκαν με πολύ χαρά τα αναμνηστικά δώρα που τους προσφέρθηκαν.

Η πρώτη των πρώτων

Η 20χρονη Ιουλιάννα Χριστέα σπουδάζει Νεοελληνική φιλολογία στο Βουκουρέστι

Η 20χρονη Ιουλιάννα Χριστέα, ρουμανικής καταγωγής, φοιτήτρια Νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, συγκαταλέγεται στις μαθήτριες της ελληνικής κοινότητας του Ιασίου και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Γ΄ επίπεδο της Διεθνούς Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που έγινε στο Βουκουρέστι.

Μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, την οποία πλέον διδάσκει στα παιδιά της πατρίδας της, δηλώνοντας, παράλληλα, ενθουσιασμένη από την περιοχή μας. «Αρέσει πολύ η ελληνική γλώσσα στα παιδιά της Ρουμανίας και θεωρώ ότι συμπληρώνει άριστα τη ρουμανική, εμπλουτίζοντας εννοιολογικά τη γλώσσα μας», όπως επεσήμανε η ίδια.

Παράλληλα δήλωσε ένθερμη φίλη της ελληνικής γλώσσας «που συνοδεύει μια τεράστια ιστορία. Ουσιαστικά αποτελεί την ταυτότητα του ελληνισμού, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και έχει πάρα πολλά να προσφέρει, τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου