ΤΟΠΙΚΑ

Η NASA έρχεται στον Βόλο

η-nasa-έρχεται-στον-βόλο-340055

Περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες, ηλικίας από 14 έως 50 ετών και άνω, θα αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα της Γης και του Διαστήματος

Στον Βόλο κάνει… στάση η NASA. Ο κρατικός αμερικανικός οργανισμός, που ασχολείται με την εξερεύνηση του Διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης, θα αναζητήσει ανάμεσα σε Βολιώτες τους νέους συνεργάτες της, που θα καταφέρουν να παρουσιάσουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τόσο τη Γη, όσο και το Διάστημα. Πρόκειται για τον παγκόσμιο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge 2019, που θα φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά στον Βόλο το τριήμερο από 18 έως 20 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τη διοργάνωση του διαγωνισμού στον Βόλο έφεραν τρεις νέοι, ο Αποστόλης Λεούσης community marketer/networker και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων και οι τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αλεξίου και Μιχάλης Διακονικολής. Ο τελευταίος ήταν μάλιστα εκείνος που έδωσε την ιδέα του διαγωνισμού στον Βόλο, όταν πέρυσι συμμετείχε σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης.

Το NASA Space Apps Challenge αποτελεί μια παράδοση τα τελευταία επτά χρόνια που προωθεί τις επιστήμες και την τεχνολογία, εμπνέοντας νέα άτομα σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο η NASA καλεί μηχανικούς, προγραμματιστές, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, δημιουργούς (και όχι μόνο) να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις επιστημονικής φύσεως καθώς και να παρουσιάσουν λύσεις σε προβλήματα τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα.

«Πρόκειται για έναν τριήμερο διαγωνισμό στον οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της Γης και του Διαστήματος», αναφέρει ο κ. Λεούσης διευκρινίζοντας ότι μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος. «Οι λύσεις δεν είναι απαραίτητα η δημιουργία για παράδειγμα ενός εξειδικευμένου εργαλείου χρήσιμου για τους αστροναύτες. Μπορεί να είναι ακόμη και ένα ποίημα για το Διάστημα. Σε παλιότερους διαγωνισμούς έχουν δημιουργηθεί ακόμη και επιτραπέζια παιχνίδια για το διάστημα», εξηγεί ο κ. Λεούσης.

120 συμμετοχές από 14 έως 50 ετών

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στον διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή άτομα ηλικίας από 14 ετών ο μικρότερος έως και 50 ετών ο μεγαλύτερος. Μάλιστα ενώ αρχικά ο διαγωνισμός είχε στηθεί για τη συμμετοχή έως 50 ετών, το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 120 άτομα και υπάρχει λίστα αναμονής και για άλλους. Οι θέσεις στον διαγωνισμό έχουν κλείσει εδώ και ένα μήνα και πιστεύουμε ότι στον Βόλο θα διεξαχθεί ένας από τους πιο δυναμικούς διαγωνισμούς της NASA» αναφέρει ο κ. Λεούσης.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός γίνεται ταυτόχρονα σε 200 πόλεις στον κόσμο. Οι δύο νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του Βόλου θα αναμετρηθούν με άλλες ομάδες από τις υπόλοιπες πόλεις του κόσμου, στοχεύοντας στα βραβεία της NASA μεταξύ των οποίων και ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις της για τη γνωριμία του μαγικού κόσμου του διαστήματος.

Ο διαγωνισμός θα γίνει το τριήμερο από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Πεδίο του Αρεως. Εκεί οι συμμετέχοντες θα συστήσουν τις ομάδες τους και θα κληθούν να ανταποκριθούν στις διαστημικές κι όχι μόνο προκλήσεις πέντε γενικών κατηγοριών, Φεγγάρι, Ωκεανός, Ζωή στη Γη, Αστέρια, Κοντινοί και Μακρινοί Πλανήτες.

«Αυτό που είδαμε εξ αρχής είναι ότι η ιδέα του διαστήματος γοητεύει. Εξάπτει τη φαντασία. Και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, να κάνουν τη διαφορά», σημειώνει ο κ. Λεούσης για τη μεγάλη συμμετοχή διαγωνιζόμενων στον Βόλο.

Επίσημο προσκλητήριο μέσω παράλληλης εκδήλωσης

Το επίσημο προσκλητήριο στην πόλη για το 1st NASA Space Apps Chalenge Volos δίνεται μέσω μιας παράλληλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Ο δρ. Χρίστος Ξενάκης και ο Νικόλαος Νικολάου M.D. θα μιλήσουν για τις συνθήκες που επικρατούν στους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος με ιδιαίτερη έμφαση στον Αρη και για την ψυχολογική και παθολογική καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και μακρινών διαπλανητικών ταξιδιών.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 19.00 στην αίθουσα Β1 στο νέο κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 78.

Η είσοδος είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου