ΤΟΠΙΚΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα για το ολοκαύτωμα

πιλοτικό-πρόγραμμα-για-το-ολοκαύτωμα-340041

Με θέμα «Η αφήγηση του ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία» υλοποιήθηκε αποκλειστικά για τα σχολεία της Μαγνησίας

Εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος με θέμα «Η αφήγηση του ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία» που υλοποιήθηκε αποκλειστικά για τα σχολεία της Μαγνησίας κατά το σχολικό έτος 2018 – ‘19, πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος», στις 4 Οκτωβρίου, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το παραπάνω πρόγραμμα επιδίωξε να συνδέσει τη σύγχρονη πραγματικότητα των μαθητών και των μαθητριών με την ιστορία και τον πολιτισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, καθώς και να παρουσιάσει ιστορικές πτυχές και γεγονότα που συνδέονται με τον αντισημιτισμό και εν τέλει με το ολοκαύτωμα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καταπιαστούν με τους βασικούς άξονες του θέματος μέσα από τις σύγχρονες βιωματικές διδακτικές τεχνικές. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων, των καταγεγραμμένων βιωματικών εμπειριών ανθρώπων που έζησαν τα αποτρόπαια γεγονότα και όσων εξιστορήσεων μεταφέρουν οι απόγονοί τους, σε συνδυασμό με δράσεις όπως η επίσκεψη των σαράντα μαθητών και μαθητριών της Α’ & Β’ Λυκείου και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στη Συναγωγή του Βόλου, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, τη Συναγωγή Αθηνών και την προσκυνηματική επίσκεψη δέκα εξ αυτών στα στρατόπεδα Αουσβιτς -Μπιρκενάου.

Με τη γόνιμη και δημιουργική αλληλεπίδραση που προέκυψε από την ανταλλαγή απόψεων για τις ανθρώπινες στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνέβαλε ώστε να αντιληφθούν ως ένα βαθμό την αξία του πλουραλισμού και τη σημασία της διαφορετικότητας, ως εμπειρία αναγνώρισης του εαυτού τους, και να κατανοήσουν ότι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε ακραίες και καταστροφικές επιλογές.

Η εκφραστική ποικιλομορφία και ο συναισθηματικός πλούτος των εργασιών τους αποτυπώθηκε στο λεύκωμα και αποδεικνύει ότι η διδασκαλία και η μάθηση όταν υποστηρίζονται από το όραμα και την έμπνευση, αποδίδουν.

Οι εισηγητές

Στην εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρευρέθησαν και χαιρέτισαν:

*Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, προτρέποντας τους μαθητές να μην παρασύρονται από ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές και να μην αδιαφορούν απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας αλλά να καταδικάζουν ενεργά συμπεριφορές που απαξιώνουν τον συνάνθρωπο, τον άλλον, τον διαφορετικό.

*Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης.

*Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ.

*Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος είπε: «Αν ο χαιρετισμός μπορούσε να εκφραστεί με τέσσερις λέξεις μόνο, αυτές θα ήταν ικανοποίηση, αισιοδοξία, συγκίνηση, ευχαριστίες». Εξέφρασε την ικανοποίησή του που τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, που εκπροσωπούν σημαντικούς φορείς, εργάστηκαν ατελείωτες ώρες με αγάπη για να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η αφήγηση του ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία». Ευχαρίστησε όλους όσοι ασχολήθηκαν με την θεσμοθέτηση υλοποίησης του προγράμματος καθώς και όλους του μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο αναπληρωτής του περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας και διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεώργιος Πολύζος.

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, δρ. Σωκράτης Σαβελίδης, οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στην ιστορία του προέδρου Μαρσελ Σολομών που ως παιδί σώθηκε επειδή χρησιμοποίησε χριστιανικό όνομα, ενώ την ίδια τύχη δεν είχαν 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, αναφέρθηκε στη δράση της μοναχής μητέρας Μαρίας Σκομπτσόβας η οποία στο τέλος συνελήφθη από τους ναζί και στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου εκτελέστηκε παίρνοντας τη θέση Εβραίας συγκρατούμενης και ο διευθυντής της ΑGAPE Hellas Εμμανουήλ Τουφεξής.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης συνδέθηκε με την παρουσίαση όλης της δράσης και τη διάχυση των καλών διδακτικών πρακτικών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σημαντική εκδήλωση

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου τετρακόσιοι πενήντα μαθητές από όλα τα σχολεία του νομού και εξήντα εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ενεργά συμμετείχαν οι σαράντα μαθητές των πέντε σχολείων και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους Αγγελική Γκούρου – 8ο ΓΕΛ Βόλου, Γιάννα Ζαρκάδα – ΓΕΛ Καναλίων, Αλεξία Καπραβέλου – ΓΕΛ Σκοπέλου, Βασιλική Μελισσουργού – 3ο ΓΕΛ Βόλου, Αλεξάνδρα Μούρτζη – ΓΕΛ Αγριάς, Δημήτρης Παπανικολάου – ΓΕΛ Καναλίων.

Οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος τόσο στην υλοποίηση και την ολοκλήρωση του προγράμματος όσο και στις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύνταξη του λευκώματος καθώς και για το στήσιμο της εκδήλωσης υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της υπεύθυνης υλοποίησης του προγράμματος Τάνιας Αβέλλα, η οποία αναλυτικά παρουσίασε τη φιλοσοφία του προγράμματος, του οποίου η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Λίγο πριν τη λήξη βραβεύτηκαν οι χορηγοί Βίκτωρ Πολίτης, Θεοδώρα Αντωνίου, εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε., ασφαλιστική εταιρεία Interasco Α.Ε.Γ.Α., Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Βίκτωρ και Αννα Βιτάλ, Γενική Κλινική «Ελπίς» του Στρατή Μπουκή και της Φιλίτσας Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι Χαράλαμπος Τσιμάς και Ραχήλ – Σιρλέτ Παπαδριάνου – Βαρούχ. Με τη συνδρομή των χορηγών υποστηρίχθηκε η μετακίνηση και η διαμονή των τριών καθηγητών και των δέκα μαθητών στο Αουσβιτς – Μπιρκενάου αλλά και η μετακίνηση τριάντα πέντε μαθητών και πέντε εκπαιδευτικών στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στην Αθήνα. Επίσης, βραβεύτηκε ο Εμμανουήλ Τουφεξής – ΑGAPE Hellas, χορηγός της εκτύπωσης του λευκώματος.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος, διευθυντής της «Ορθόδοξης Μαρτυρίας» και Ευαγγελία Μαρνελοπούλου, εκπαιδευτικός της ΔΔΕ Μαγνησίας, ενώ την τεχνική και ηλεκτρονική υποστήριξη της κάλυψε ο Δημήτρης Σαμαράς, εκπαιδευτικός – πληροφορικής της ΔΔΕ Μαγνησίας. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, τον Πέπο Σάλεμ στο φλάουτο και τον Κωνσταντίνο Κολέτσιο στην κιθάρα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εθελοντών προερχόμενων από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου που πρόσφεραν κατά το διάλειμμα εκ μέρους της κοινότητας μικρό γεύμα στους μαθητές, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μοίρασαν στους παρευρισκόμενους το λεύκωμα. Τον συντονισμό είχαν η Εφη Αμπουάφ και η Εύη Κουβλή με εκπροσώπους του Δ.Σ της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης επιφύλαξε στο ακροατήριο μεγάλη έκπληξη γιατί μετά την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος κρατώντας στα χέρια τους ένα φύλλο χαρτί με το όνομα ενός από τα παιδιά της τοπικής Κοινότητας που χάθηκε αδίκως στο ολοκαύτωμα, αναφώνησαν «για να μη χαθεί ο άνθρωπος…», «Ποτέ ξανά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου