ΤΟΠΙΚΑ

Εφυγαν δύο προσωπικότητες

εφυγαν-δύο-προσωπικότητες-339697

Εφυγε ο Ιπποκράτης Ζημέρης

Ο Ιπποκράτης Ζημέρης άφησε πλούσια φωτογραφική παρακαταθήκη

Στις γειτονιές των αγγέλων βρίσκεται από χθες ο Ιπποκράτης Ζημέρης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά, σε ηλικία 90 ετών. Ο διαπρεπής φωτογράφος άφησε σπουδαία παρακαταθήκη, αποτυπώνοντας εικόνες του μακρινού παρελθόντος από τον Βόλο και την περιοχή γενικότερα.

Γιος του κορυφαίου ζωγράφου και φωτογράφου Κώστα Ζημέρη, ο Ιπποκράτης Ζημέρης δραστηριοποιήθηκε επί πολλά χρόνια στο πεδίο της φωτογραφίας. Μαζί με την αδελφή του Κυβέλη Μακρή εργάστηκαν με ζήλο, συνεχίζοντας την τέχνη του πατέρα τους στο ιστορικό φωτογραφείο της οδού Τοπάλη.

Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που συνθέτει το έργο και τις μνήμες ζωής του Ιπποκράτη Ζημέρη μεταφράζεται σε πολυάριθμα, σπάνια στιγμιότυπα, που αναδεικνύουν την φυσιογνωμία του Βόλου κατά το παρελθόν. Μέρος του φωτογραφικού του αρχείου αγοράστηκε από τον Δήμο Βόλου, έχει ψηφιοποιηθεί και έχει εμπλουτίσει με πολύτιμες πληροφορίες, το αρχείο του ΔΗΚΙ.

Άνθρωπος του πνεύματος και της τέχνης, ήταν εκ των ιδρυτικών μελών των Φιλότεχνων του Βόλου, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο Βόλο τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ο σημαντικός συμπολίτης φωτογράφος έχει παρουσιάσει το έργο του στο κοινό και μάλιστα το 2007, πραγματοποιήθηκε έκθεση στο Ντε Κίρικο, τιμής ένεκεν αφιερωμένη στο έργο του πατέρα του Κώστα, αλλά και στην προσωπική του καλλιτεχνική ματιά.

Άριστος οικογενειάρχης, άνθρωπος σεμνός, καλοσυνάτος και πολύ αγαπητός, ο Ιπποκράτης Ζημέρης έφυγε χθες για το μεγάλο ταξίδι, προκειμένου να συναντήσει την αγαπημένη του σύζυγο Λένα. Πατέρας δύο επίλεκτων μελών της τοπικής κοινωνίας, της Φίλας και του Κώστα και παππούς τριών εγγονιών, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές των αγαπημένων του ανθρώπων. Οι οικείοι, οι συγγενείς και οι φίλοι, θα του απευθύνουν το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, σήμερα στη 1 μ.μ.

Πέθανε ο Αρης Τσαλαπάτας Στα 86 του χρόνια με πλούσια κοινωνική προσφορά στην πόλη

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο Άρης Τσαλαπάτας στο Νοσοκομείο του Βόλου. Ο γνωστός Βολιώτης είχε παρασυρθεί πριν από τέσσερις περίπου μήνες από Ι.Χ. με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο Αχιλλοπούλειο. Δυστυχώς έχασε τη μάχη με τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος όλη την τοπική κοινωνία.

Ο Άρης Τσαλαπάτας είχε διατελέσει πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, ενώ ακόμη και πριν τον τραυματισμό του δεν έχανε ημερίδες και εκδηλώσεις που αφορούσαν τους μηχανικούς. Ήταν πάντα πρόσχαρος και κοινωνικός, ενώ λάτρευε τις βόλτες στην πόλη και κυρίως στην παραλία.Δεν αρνιόταν ποτέ να δώσει συμβουλές στους νεότερους και ήταν πάντα ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν στους μηχανικούς.

Η κοινωνική του δράση ήταν πολύ μεγάλη, μιας και βοήθησε στην ίδρυση και την οργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Βόλο το 1926, ενώ το 1953 αποφοίτησε από το ΕΜΠ και έγινε μέλος του ΤΕΕ. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής εγκαταστάσεων Βιομηχανικών και Κτηρίων, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κεραμοποιείο ιδιοκτησίας της ευρύτερης οικογένειάς του που είχε ιδρυθεί το 1922.

Ο δεύτερος τομέας εργασίας τού έδωσε την ευκαιρία να μελετήσει την εγκατάσταση συμπαραγωγής που υπήρχε στο εργοστάσιο και την δραστηριότητα για την εξοικονόμηση ενέργειας που αναπτυσσόταν.Έχοντας ως πεποίθηση την αξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολούθησε σεμινάρια και συνέδρια που αφορούσαν στην Ορθολογική Χρήση και Εξοικονόμηση Ενέργειας στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυροπροστασία και άλλους τομείς.

Συμμετείχε σε μελέτες αξιοποίησης παλαιών βιομηχανικών κτηρίων με αλλαγή χρήσης στα πανεπιστημιακά συγκροτήματα Παραλιακό, Βιβλιοθήκης, και Πεδίου Άρεως στο Βόλο. Στο κτήριο του τελευταίου συγκροτήματος κατασκευάστηκε με μελέτη εγκατάσταση Κλιματισμού χειμώνα – θέρους αποτελούμενη από Αντλία Θερμότητας σε συνδυασμό Ήπιου Γεωθερμικού Πεδίου (Γεώτρηση).

Όταν το 1965 Ιδρύθηκε το Τμήμα Μαγνησίας του ΤΕΕ (ΤΜ/ΤΕΕ) είχε περιληφθεί στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή ως αναπληρωματικό μέλος, ενώ το 1978 εξελέγη Πρόεδρος της Δ.Ε. με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Η θητεία αυτή έληξε το 1982. Από το 2003 υπήρξε Ομότιμο Μέλος του ΤΕΕ.Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στις 11.30 το πρωί στον Άγιο Νικόλαο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες τους

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου