ΤΟΠΙΚΑ

Νοσεί ψυχικά το 10% στη Μαγνησία

νοσεί-ψυχικά-το-10-στη-μαγνησία-338430

Στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η ανεργία, επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση ενηλίκων, που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία

Καθοριστική είναι η επίπτωση του περιβάλλοντος και στρεσογόνων παραγόντων, όπως η ανεργία, που επιβαρύνουν ψυχικά νέους και ενήλικες, με τα συνεπακόλουθα προβλήματα να εκδηλώνονται σε ποσοστό 5% έως 10% του τοπικού πληθυσμού. Τα ψυχολογικά προβλήματα, που εκδηλώνονται είτε στην εφηβική ηλικία, είτε σε άτομα 40 έως 50 ετών, συνέπεια του οικονομικού αδιέξοδου που προκαλεί η ανεργία, αλλά και ο ρόλος του οικογενειακού και ευρύτερα κοινωνικού περίγυρου, υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή ημερίδα για την ψυχική υγεία, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ημερίδα, ενταγμένη στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας ψυχικής υγείας, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και απευθύνονταν σε φροντιστές όσων αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, συγγενείς και επαγγελματίες, προκειμένου να ενημερωθούν για ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Εκ των βασικών εισηγητών της χθεσινής ημερίδας ο ψυχίατρος Θεοδόσης Γιαμουστάρης, ανέλυσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις στρεσογόνες καταστάσεις που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι «οι κάτοικοι της Μαγνησίας είναι εξίσου επιβαρυμένοι ψυχικά όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ωστόσο, συντρέχουν ιδιαίτερες συνθήκες σε τοπικό επίπεδο» είπε.

Αναλύοντας τις συνθήκες που επιβαρύνουν την ψυχολογία ενηλίκων, κυρίως, αναφέρθηκε στην ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι «λόγω της έλλειψης απασχόλησης, συνέπεια της αποβιομηχάνισης που όλοι γνωρίζουμε, πάρα πολλοί άνθρωποι ενώ έχουν διάθεση να εργαστούν δεν βρίσκουν δουλειά, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να ενοχοποιούνται ότι αυτοί φταίνε, ότι δεν τα καταφέρουν και σιγά – σιγά βυθίζονται σε μια κατάσταση κατάθλιψης, η οποία ενδεχομένως δεν θα δημιουργούνταν, αν κατάφερναν να είναι κάπου εργαζόμενοι» είπε.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών «στο μέσον της ζωής, εκεί όπου θα περίμενε κανείς να εργάζεται σκληρά και ξαφνικά δεν έχει την δυνατότητα να πραγματώσει αυτά που επιθυμεί, να καλύψει τις υποχρεώσεις του και αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι, καθώς έχει φύγει η πρώτη νεότητα, που τους δίνει την δύναμη της ζωής, και ταυτόχρονα αισθάνονται αρκετά δυνατοί, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο για να υλοποιήσουν όσα επιθυμούν και ενοχοποιούνται» υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι το δύσκολο περιβάλλον έρχεται να ενεργοποιήσει μια λανθάνουσα προδιάθεση, «καλλιεργώντας» το έδαφος για να εκδηλωθούν ψυχολογικές παθήσεις.

Η συμβουλή που απηύθυνε ο ομιλητής είναι «να μπορούν οι άνθρωποι να φροντίζουν την υγεία τους σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το σωματικό. Να προσέχουν τη διατροφή τους, το νερό που πίνουν, τον αέρα που αναπνέουν, και πηγαίνοντας στο κοινωνικό περιβάλλον να προσέχουν και να επιμελούνται τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Να φροντίζουν όσους είναι σημαντικοί γι αυτούς, να μην ντρέπονται και να μην κρύβουν τα προβλήματά τους, να μιλάνε για αυτά, να εξωτερικεύουν την κατάσταση ώστε σε μια κοινωνία που θα είναι ανοιχτή, θα υπάρχει αλληλεγγύη, θα υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, να μπορούμε όλοι να προχωρούμε στη ζωή» σημείωσε αυτολεξεί.

Φροντιστές και οικογενειακός περίγυρος

Αμεσοι αποδέκτες της χθεσινής ημερίδας ήταν οι φροντιστές των ατόμων που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως ψυχολογικά προβλήματα, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γονείς και περιβάλλον ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ψυχική εξουθένωση που βιώνουν από τη φροντίδα χρόνιων ψυχικά πασχόντων.

Αναδεικνύοντας την συγκεκριμένη παράμετρο που συνιστά μια ακόμη αθέατη πτυχή του προβλήματος, η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας ΚΗΠΟΣ Παναγιώτα Ποτουρίδου ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θελήσαμε να στηρίξουμε και αυτούς τους ανθρώπους, τους φροντιστές, τους επαγγελματίες οι οποίοι δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από ψυχική νόσο, διοργανώνοντας την ημερίδα με θέμα την ψυχική εξουθένωση που συχνά βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη».

Η ίδια ψυχολόγος υπογράμμισε ότι όλο το σύστημα χρειάζεται βοήθεια, όχι μόνο ο πάσχων, που χρειάζεται θεραπεία αλλά και η ίδια η οικογένεια. «Μια οικογενειακή θεραπεία είναι μέσα στα στοιχεία της θεραπείας επιλογής αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα όλοι οι θεράποντες που βοηθάνε, χρειάζονται επίσης στήριξη» σημείωσε.

Το πρόβλημα, σε ότι αφορά στην ψυχική υγεία, εμφανίζεται από την εφηβεία μέχρι την πρώτη ενήλικη ζωή, ενώ η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή ενδέχεται να εμφανιστούν μέχρι την ηλικία των 30 ετών. «Επειδή η ψύχωση και η διπολική διαταραχή είναι οργανικές ασθένειες, συνδέονται με την κληρονομικότητα. Αν υπάρχει κληρονομικότητα και κάποιος πιεστεί από τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει στην εφηβεία και την πρώτη ενήλικη ζωή του, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσει την ψύχωση» τόνισε η κ. Μποτουρίδου.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις

Αύριο Τετάρτη 16 Οκτωβρίου διοργανώνεται, εξάλλου, συναυλία με τους Απόστολο Βαλαρούτσο και Μάνο Πυροβολάκη στο Lab Art, από το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ που γιορτάζει τα δεκάχρονά του.

Ενημερωτικές ομιλίες διοργανώνονται για την ψυχική ασθένεια στις ΤΟΜΥ Μαγνησίας, ανοιχτές για το κοινό.

Στην ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στην ΤΟΜΥ Ιωλκού/Πορταριάς την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και στην ΤΟΜΥ Αγριάς την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 24210 31993. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου